3.9

Det levande slottet

Den unga hattmakerskan Sophie möter en dag en trevlig ung man som är förföljd av konstiga varelser med obestämd kroppsform. När hon kommer hem sveper en snobbig dam in i butiken och förolämpar både hattarna och Sophie. Damen visar sig vara en häxa när hon kastar en förbannelse på Sophie. Förtrollad så att hon ser ut att vara 90 år ger sig Sophie ut på en vandring och hamnar i trollkarlen Haurus omkringvandrande slott. Där möter hon elddemonen Calcifer som också har problem av magisk karaktär. De enas om att hjälpa varandra.

Originaltitel Hauru no Ugoku Shiro
Alternativ titel Howl's Moving Castle
Regissör Hayao Miyazaki
Manus Hayao Miyazaki
Genre Science Fiction, Fantasy, Anime, 2000-tal
Skådespelare Akihiro Miwa (röst), Takuya Kimura (röst), Chieko Baisho (röst), Tatsuya Gashuin (röst), Ryûnosuke Kamiki (röst), Haruko Kato (röst)

Skapad 2019-11-09 av
Äntligen har jag sett Hayao Miyazakis nya film som jag hade så stora förväntningar på. Den senaste filmen som han har gjort tycker jag är hans bästa och den ger jag en femma till. Antar att jag...   Läs mer »

Ghostface
2022-11-10
Min första inblick i Ghibli-studion och Miyazakis universum. Även om det alltid är ett extra plus att ha läst boken så innehar filmen tillräckligt med magisk surrealism för att det inte ska kunna bli något annat än ett högt betyg.
2021-06-24
Har alltid varit svag för de här filmerna...
Jamesa
2018-05-18
Rörig och lite svagare handling, men bra karaktärer och lysande animation, vilket gör att den kommer upp till betyg 3, som bra.
Hypostas
2018-04-04
Sänkning till tvåa efter omtitt i anhedoniskt tillstånd.

2017-12-06
Audiovisuelt godteri. Storyen noe komplisert og uklar men det gjør ingenting. En av Miyazakis beste.
BrutusBeefcake
2016-04-01
Måste säga att detta är den bästa Ghibli-filmen jag sett hittills, aldrig varit övertygad om studion tidigare men Det Levande Slottet bevisade mig fel. Riktigt vacker och otroligt detaljrik med en medryckande historia. Precis så som tecknade filmer skall vara. (11-/15)
cannibalrice
2016-03-05
Alltså nej, det här är rena motorsågsmassaker på boken. Varför göra något så här pass osammanhängande när det inte är det ursprungligen?
2015-10-24
Jag kan än en gång konstatera att anime inte är min grej, men det här var åtminstone det bästa som jag har sett av Miyazaki så här långt. Både storyn och karaktärerna är intressantare här än i Spirited Away och Prinsessan Mononoke, här finns inslag som slottet och elden som båda känns roligare än något som de två andra nämnda filmerna hade att erbjuda. Jag kan väl fortfarande tycka att det borde ha gått att göra mer med dessa inslag än vad man gör dock, och i vanlig ordning är det lite för mycket som är alldeles för random. Filmen tappar dessutom ganska mycket framåt slutet och mynnar ut i lite för outvecklade lösningar. Sett till underhållningsvärde ligger det i slutändan på gränsen till godkänt, men allt i den här genren som inte gör mig brutalt uttråkad ser jag ändå som en triumf
Qhunden
2015-01-06
Meh. Väldigt vacker förstås och egentligen sevärd enbart av den anledningen, dock lite väl spretig story och inte alls lika stilsäker som Spirited Away, som det är svårt att inte jämföra med. Det blir lite för mycket av allt helt enkelt, i synnerhet mot slutet. Personligen störde jag mig dessutom enormt på Hauru och hur Sophie ständigt skulle skrika hans namn.
2015-01-03
När det gäller mig och japansk animationsfilm så kände jag innan jag hade sett en enda film i denna genre att jag utan problem skulle kunna gått hela livet utan att tagit del av detta. När jag dock valde att ordentligt ge mig på projektet med IMDb top 250 så insåg jag att jag skulle behöva se en hel del anime. Jag har inte tyckt illa om någon av animefilmerna och jag tycker inte heller illa om Howl's Moving Castle men som sagt så ger den inget speciellt till mig. Den får endast godkänt av mig. 2+