Det våras för sheriffen
Det ska dras en järnväg igenom den lilla sovstaden Rock Ridge. Marken kommer att bli värd en förmögenhet och man bara kan driva ut de som bor där nu. För att åstadkomma detta skickas det värsta gäng man kan tänka sig in, och en sheriff tillsätts som tros kunna tas om hand med lätthet.

Originaltitel | Blazing Saddles |
Regissör | Mel Brooks |
Manus | Norman Steinberg, Andrew Bergman, Mel Brooks, Richard Pryor, Alan Uger |
Genre | Komedi, Western, 70-tal |
Skådespelare | Cleavon Little, Gene Wilder, Harvey Korman, Slim Pickens, Madeline Kahn, Mel Brooks, Burton Gilliam, Alex Karras, David Huddleston, Liam Dunn, John Hillerman, George Furth, Jack Starrett, Carol Arthur, Richard Collier, Charles McGregor, Robyn Hilton, Dom DeLuise, Don Megowan, Count Basie |
Betygsantal | 31974 |
Satt en trea sedan tidigare, tydligen. Gissar tjugo år el så. Såg om nu 2023-07-26 och behåller trean. Svag sådan. Småkul, men inte många höga garv. Säkert galet kul när det begav sig, men vi idag, snart femtio år senare, har sett liknande mången gång.
Både rolig och inte rolig, på nåt vis.
Mindes den här som jätterolig från barndomen men den är ju jättetråkig. Det är inte ens en satir eller komedi, utan en lätt maskerad uppfostringsfilm.
Det här är ganska mysigt, och ganska roligt. Och instinktivt ville jag nog sätta en tvåa. Eller ja, jag satte en tvåa. Men jag kan inte riktigt motivera den. Fast det är nära. Det finns många riktigt bra scener, och skrämmande nog är stora delar fortfarande högaktuell. Mel Brooks satiriska gärning till världen, ska man nog inte underskatta. 0,0 på SH-skalan.
Bäst mot slutet när det spårar ur ordentligt. "Drive me off this picture!"
Tar en liten stund innan den sätter igång men sen är det tokroligt helt igenom! :) Vilken humorfest! :)
Jag vill inte påstå att Mel Brooks är lika rolig som Monty Python men i filmer som den här kommer han väldigt nära. Skitkul och helt utflippad antirasistisk satir. Cleavon Little gör det bra i huvudrollen men man undrar ändå lite grann "what if?" Richard Pryor hade fått rollen som Mel Brooks ville.
Rolig när den är anti-rasistiskt politiskt men i slutet känns det lite billigt. Jag gillar homoromantiken också ;) 3+
Brooks karriär är ojämn, och när man ser hur bedrövliga de moderna parodifilmer som är hans närmaste arv är så är det lätt att hata honom. Men "Sheriffen" är helt enkelt briljant. Jag har aldrig sett NÅGON film oavsett genre, som grillar rasismen i Westerngenren (och för den delen det Amerikanska samhället) lika bra som denna. Up yours Nigger!
Den här filmen är suverän och håller än idag! Det enda som gör att den faller lite är slutet, det suger.