3.5
3.5
Disconnect
I dagens uppkopplade värld söker en grupp människor efter mänskliga kontakter.

Originaltitel | Disconnect |
Regissör | Henry Alex Rubin |
Manus | Andrew Stern |
Genre | Drama, Thriller, 2010-tal |
Skådespelare | Jason Bateman, Andrea Riseborough, Max Thieriot, Alexander Skarsgård, Paula Patton, Frank Grillo, Michael Nyqvist, Jonah Bobo, Colin Ford, Aviad Bernstein, Hope Davis, Haley Ramm, Norbert Leo Butz, Kasi Lemmons, John Sharian, Marc Jacobs |
Ganska ojämn egentligen och den har definitivt svagheter men jag fann ändå skildringarna såpass intressanta. Sedan håller jag inte med Dangoh om att det här skulle vara skrämselpropaganda för internet snarare för hur lätt vi människor har att på något sätt missbruka möjligheter och information när det passar oss för att rädda oss själva. Historien med de inblandade svenskarna var ju dock en liten nagel i ögat för mig och sett till bara den hade jag kunnat förstå Dangohs reaktion, kändes billig, klumpig och utan vare sig det känslomässiga engagemanget från pojk-historien eller det intressanta från "boitoi"-historien så återstår endast en klumpigt berättad poäng om de s.k. "farorna med internet".
Skrämsel propaganda för internet! Samhället hade samma tankar ang. en rund planet, big bang, boktryckarkonst, och nu internet...
Så mycket verklighetsanknytning. Gillade verkligen denna och de vaga sättet allt förklarades på. Lämnade mycket till mig själv. Mycket bra historia!
Här fick man onekligen sig en funderare över hur nätet kan användas, det mesta vet vi egentligen men kanske blundar för, behövs nog en påminnelse. Jag tycker att upplägget är bra, det känns inte som förmaningar utan visar på människors svagheter och godtycklighet. Det finns många bottnar här, inget känns likriktat och att skickligt föra fram olika människors liv som till slut på ett eller annat sätt korsades, deras öden landade.
Ett överlag lyckat försök att skildra teknologiutvecklingens påverkan på mänskliga relationer. Karaktärerna framstod lite som stereotyper vid första anblick, men ju längre filmen går desto mer mångbottnade blir de. Jag gillar verkligen hur den lyckas undvika de förenklingar som man nästan väntar sig från en sådan här film (Crash är givetvis skräckexemplet), och istället framställer världen och de människor som lever i den som komplexa. Framåt slutet för de dessutom fram en poäng som jag blev både förvånad och imponerad över att de vågade göra. Men trots allt detta är det ändå någonting som skaver, allt känns lite för skrivet och det känns som att de har ansträngt sig lite för mycket för att göra en viktig och träffande film. Filmen är lite för nöjd med sig själv helt enkelt. Men jag efterlyser en finslipning snarare än en renovering, det här är fortfarande en bra film som jag har funderat en hel del på sedan jag såg den
Mycket gripande!
Solklar femma. Filmen är mycket gripande och har en mycket aktuell samhällsberättelse om hur mycket kan gå fel när vi utnyttjar sociala medier m.m. fel. Tänk idag kan vi via nätet snabbt nå ut till andra människor i hela världen och ändå har det aldrig funnits så många ensamma människor. Jag minns när jag var liten så sprang man bara till en granne vem som helst och lånade mjöl socker eller bara för att prata. Nu sitter vi bakom våra skärmar och har bivit så rädda för att bjuda in andra på ett enkelt sätt. På den punkten var det i alla fall bättre förr. Men filmen är fantastiskt bra och både Skarsgård och Nyqvist är bra i sina roller. Nyqvist fick väl sin roll mycket för att han känner Skarsgård. Men jag gillar Micke och han är väl unt att även slå igenom internationellt. Se filmen och bli berörd som jag blev det här är en film som kommer att stanna kvar länge.
Så jävla B
Var lite seg i början men tog sig vartefter. Bra film som helhet.