Döden på Nilen

Längs Nilens strand puttrar den magnifika lyxkryssaren S.S. Karnak fram i lugnt gemak. Ombord njuter aristokratin av vinet och den goda maten i de praktfulla salongerna och i fjärran skymtar man mäktiga pyramider och tempel. Luxor, Assuan, Abu Simbel... Men även döden är medresenär. Plötsligt hittas den vackra, men ack så arroganta, miljonärskan Linnet mördad i sin hytt. Ur sällskapet träder mästerdetektiven Hercule Poirot nu fram. Snart inser han att alla hatade Linnet, att alla hade möjlighet att döda henne - och att mördaren snart kommer slå till igen. Alltmedan Poirot snurrar sin mustasch allt hetsigare, förstår han att han ställts inför sitt svåraste fall någonsin...

Baserad på romanen Death on the Nile av Agatha Christie från år 1937.

Originaltitel Death on the Nile
Regissör John Guillermin
Manus Anthony Shaffer
Genre Mysterium, Kriminalare, Drama, Thriller, 70-tal
Skådespelare Peter Ustinov, Jane Birkin, Lois Chiles, Bette Davis, Mia Farrow, Jon Finch, Olivia Hussey, George Kennedy, Angela Lansbury, Simon MacCorkindale, David Niven, Maggie Smith, Jack Warden, Harry Andrews, I S Johar, Sam Wanamaker

2024-11-15
håller med en mycket bra film!!!
Zebulonm
2021-08-07
Mycket bra.
ulpe01
2019-11-25
Så många ansikten man känner igen från andra gamla filmer, och jag gillade det här mer än den gamla "Mordet på Orientexpressen". Maggie Smith och Bette Davis utbyter spydigheter och jag är helt såld. Undrar hur det här kommer att se ut i Branaghs nytappning.
DrJW
2017-11-26
3.5 av 5.
Bomkia
2016-03-29
Svagare historia än Morder på Orientexpressen, men det spelar inte så stor roll med Ustinov i högform. 4a.
2015-03-13
Jag gillar det här men filmens största svaghet är Peter Ustinovs gestaltning av Poirot. Den är inte dålig, bitvis är den riktigt bra. Men jag tycker han saknar utstrålning och karisma på något sätt och det är synd. Han växer dock in i rollen för mig men det är ändå främst det som håller filmen tillbaka för mig. Sen så är jag lite imponerad av mig själv att jag listade ut mördaren redan innan mordet skett. Men det gör liksom inget, jag var inte säker förrän det uppdagades och det hela är så charmigt och trevligt att det inte hade spelat någon roll ändå. Stark trea!
2014-10-30
Superbra filmning av Agatha Christies deckare! Peter Ustinov är super som Poirot. Filmen har en underbar humor och den är mycket spännande. Angela Lansbury är fenomenal. En helt otrolig rolllista och den är verkligen värd en koll.
BlommigaBarbro
2014-10-04
En sann mysklassiker! Väldigt välspelad!
Zipper
2014-05-04
Vilken rollista, särskilt på damsidan. Jag hade kunnat spändera timmar med att lyssna på Bette Davis och Maggie Smith som slänger käft. Detta är definitivt min favorit av Poirotfilmerna (räknar inte nyinspelningar), även om den kände detektiven kanske inte är så brilliant som han intalar sig själv och andra. Med tanke på hur många lik det blir till slut tvivlar jag lite på hans kompetens.

2013-05-12
Peter Ustinov kanske inte är den Poirot vi alla tänker på nu efter serien med David Suchet, men detta är ren Agatha Christie, genomsyrad av nostalgi och atmosfär.