Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Dogville


Den vackra Grace, som är på flykt undan några gangsters, anländer till den lilla staden Dogville som ligger isolerad bland bergen. Stadens självutnämnde talesman Tom, som drömmer om att bli författare, vädjar till invånarna att ta sig an Grace. I gengäld lovar hon att hjälpa till med diverse arbetsuppgifter. Men ingen i Dogville anar att Grace bär på en ödesdiger hemlighet.


Originaltitel Dogville
Regissör Lars von Trier
Manus Lars von Trier
Genre Drama, Thriller, Mysterium, 2000-tal
Skådespelare Nicole Kidman, Paul Bettany, Lauren Bacall, Chloë Sevigny, Stellan Skarsgård, Patricia Clarkson, James Caan, Ben Gazzara, Zeljko Ivanek, Philip Baker Hall, Blair Brown, Siobhan Fallon, Harriet Andersson, Cleo King, Jeremy Davies, John Hurt (röst)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 9708
Filmnummer 6171

Recensioner

Skapad 2019-12-20 av weng-weng
Om det skulle gå att hitta någon form av unison smak när det gäller film, går den ibland att uppskatta efter hur dess recensioner är skrivna. Nu menar jag inte åsiktsmässigt, utan med vilken p...   Läs mer »

Skapad 2019-12-15 av tvoj
Det tog lång tid innan jag fann någon som inte hade sett denna film att se den med. Jag viste ingenting om den, bara att den var bra, att jag borde se den. Jag viste knappt vilken typ av film det v...   Läs mer »

Skapad 2019-12-13 av GinNTonic
När jag först hörde talas om Lars von Triers senaste film blev jag inte särskilt sugen att se den. En tre timmar lång film som utspelar sig på en enda plats, en kal scen där kritstreck på golv...   Läs mer »

Skapad 2019-11-29 av film_Alex
Dogville är en grym och fantastisk saga om människor som gör varandra illa och jag måste erkänna att jag är helt tagen av den här filmen. Det sättet som Lars von Trier fångar några av mänsk...   Läs mer »

Skapad 2019-11-24 av thrawn
Jag skäms nästan för att säga att det här var min första Von Trier-upplevelse. För det är vad filmen är, en upplevelse. Jag hade sett fram emot filmen länge, men visste inte speciellt mycket...   Läs mer »

Skapad 2019-11-18 av BroadWay
Att regissera en film som skildrar moraliska dilemman, människans ondska samt total misär låter kanske inte så svårt, men att lyckas fånga allt detta med rekvisita som vem som helst har råd med...   Läs mer »

Kommentarer


ZoIX
2020-09-13
Herregud vad lång! Blev tvungen att spola förbi nästan en timme när man förstår vartåt det barkar. Flera scener behöver kortas med 5-10 minuter. Vad som började realistiskt med intressant scenografi blir bara jobbigt att ta sig igenom. Till slut köper man inte Grace som karaktär när hon springer runt späd och viskandes i varje scen.
Rai
2018-02-14
Inte så tokig alls!
Howler19
2017-08-19
Det låter i teorin lite fränt att skala bort all produktion och låta skådespelarna stå för allt på det mest extrema sättet. Jag antar att det var rätt många som tyckte att det var så i praktiken också, men jag tillhör inte dem. Måste sträcka mig till att kalla det här för trams.
Dele
2015-09-12
Intressant scenografi som jag tycker gynnar filmen. Växer sig starkare allt eftersom och mynnar ut i både intressanta moraliska frågor och obehagliga händelser och förlopp orsakade av människans sätt att fungera. En smått fantastisk film!
Mortiis
2015-08-05
Ruskigt bra! Till skillnad från vad jag väntade mig så uppskattade jag verkligen scenografin - det öppna, nakna och avslöjande passar så oerhört väl med filmens tema. Ju längre filmen gick, desto mer självklart kändes det att sätta högsta betyg.
mrhard
2014-09-22
slutet är oerhört tillfredsställande och höjer filmen till en 4
Kuddz
2014-09-22
Intressant, nyskapande film. Med det sagt så kan jag säga att storyn var rätt förutsägbar och linjär. Detta kan dock ses som ett aktivt val av Von Trier för att provocera tittaren. Jag hade en obehaglig känsla som satt i ett tag efter att ha sett filmen. Fantastiska skådespelarinsatser.
BrutusBeefcake
2014-07-29
Första timman var jag inte särskilt förtjust i, gillade inte Triers val av kameraarbete samt klippning och själva filmen var lite trögstartad. Men nu 3 timmar efteråt var definitivt filmen värd den första tröga timmen då den var ack så viktig för helheten, och det blir också kanske den bästa vändningen i en film någonsin där andra akten är ett mästerverk. Den går ned sig lite, lite i tredje akten men rycker upp sig som fan ännu en gång. Detta är en riktigt bra film där varenda minut är viktig till helheten. Von Trier övertygar mig ännu en gång trots min fortsatta skepticism. (12+/15)
-kakihara-
2014-02-04
Filmen är bra men det skulle nog bara varit en trea om det inte vore för det faktum att man tittat 2:30 på en stor teater scen med hus ritade på golvet och snålt tilltaget med dekor, och trots detta går tiden fort, man vill se vad som händer och det blir aldrig tråkigt. Bra skådisar och bra jobbat von trier!
Robodan
2014-01-06
Fruktansvärt starkt. Von Triers filmer påverkar mig alltid så otroligt mycket och jag mår sällan bra efteråt. Här blir det så otroligt naket och avslöjande. Det är häftigt att få ut så mycket av bara en teaterscen och lite halvtaskiga ljudeffekter. Man är övertydlig med ljussättningen och berättarrösten och jag gillar det. 2,5 timma med lite dekor och ändå är det så otroligt gripande och jobbigt.
Visa äldre kommentarer »