Dolken och kappan

Gary Cooper spelar en professor i fysik som under andra världskrigets slutskede placeras bakom fiendens linjer i syfte att ta reda på hur långt Nazityskland kommit i utvecklingen av atomvapen.

Originaltitel Cloak and Dagger
Regissör Fritz Lang
Manus Boris Ingster, Ring Lardner Jr, John Larkin, Albert Maltz
Genre 40-tal, Romantik, Äventyr, Thriller, Krig
Skådespelare Gary Cooper, Lilli Palmer, James Flavin, Dan Seymour, J Edward Bromberg, Robert Alda, Vladimir Sokoloff, Marc Lawrence (I), Helen Thimig, Marjorie Hoshelle
Filmnummer 19422

fisk0
2023-03-29
Mja, några underbara scener, men det är mycket i filmen som inte övertygar. Nog för att huvudpersonen är amatörspion, men spionarbetet över lag skildras rätt taffligt. Gary Coopers tyska när han skulle spela tysk vetenskapsman borde inte heller kunnat lura säkerhetstjänsten, och slagsmålen var inte särskilt välkoreograferade. Att studion lade sig i, ändrade och tog bort material påverkade säkert, men tror inte det här hade varit en av Fritz Langs starkare verk ens om den blivit som han tänkt sig. Dåligt är det såklart inte dock, fotot och musiken är fin och höjdpunkter finns det en del av. Stark trea.
hsimpson
2020-02-01
Lite väl gnälligt bland kommentarerna, tycker jag. Visst, för att vara Lang är det en mellanfilm, men det är fortfarande bättre än väldigt mycket annat. Spionhistorien är underhållande och finurlig, och den känns relativt fräsch trots att den har 74 år på nacken. Fyran är inte så stark, men den ska dit ändå.
Tonti
2018-10-05
Ganska mysig agentkänsla i början men sen blir det bara alltför stillastående och träigt. Kärlekshistorien är en av de minst engagerande jag tvingats bevittna.
oell
2014-10-22
nattsvart
AirikrStrife
2013-08-27
tydligen blev hela fjärde rullen av filmen bortslängd som gav ett betydligt mer pessimistiskt slut på filmen. Läs på IMDB om vad som skulle hänt!
precineadd
2013-02-04
Nött av tiden, men stabil, välgjord och för för det mesta medryckande
Astrojacob
2013-01-30
Lite ojämn och tappar i mitten där det blir komediromans istället, men sedvanliga Lang-knep och hyfsad intrig räcker till en svag Fyra. Ingen av Fritz bättre dock.
goeran
2010-10-04
Gary Cooper är kanske inte så trovärdig i rollen som amerikansk fysikprofessor, utsänd som OSS-agent i kamp med tyska agenter i Schweiz och med OVRA i Italien, men filmen ger ju ändå underhållning för stunden.
jep
2010-05-02
Väldigt förutsägbar och finesslös.
Eeler
2008-08-14
Musiken är lite för bombastisk och inte alls väl integrerad i filmen.