2.2
2.2
Dominion: Prequel to the Exorcist
Den unge och desillusionerade prästen, Fader Merrin, reser strax efter andra världskriget till Östafrika och deltar i utgrävningen av en uråldrig kyrka. Under utgrävningarna finner man en krypta utformad för offer. När kryptan öppnas inleds en diabolisk händelsekedja.

Originaltitel | Dominion: Prequel to the Exorcist |
Alternativ titel | Exorcist: The Original Prequel, Paul Schrader's Exorcist: The Beginning, Paul Schrader's Exorcist: The Original Prequel |
Regissör | Paul Schrader |
Manus | William Wisher Jr, Caleb Carr |
Genre | Thriller, Skräck, 2000-tal |
Skådespelare | Stellan Skarsgård, Gabriel Mann, Julian Wadham, Andrew French, Israel Oyelumade, Francesca Barone, Clara Bellar, Ralph Brown, Lorenzo Camporese, Billy Crawford, Antonie Kamerling, Nick Komornicki |
Jag gillade den, ganska bra faktiskt. Gillade den lite laid-back-känslan den hade, inte en massa pop-up-effekter.
I samma klass som Harlins film, även om de skiljer sig en hel del trots allt. Ingen av dem är bra. Bara okej. De är bara måttligt underhållande. 4/10
Jag tycker nog att man kan säga ungefär samma saker om den här som man kan säga om The Beginning. Visst, det är i princip en helt annan story, men slutresultatet blir ändå likvärdigt. Det i sig är ju ett stort antiklimax eftersom de la ner pengar på att spela in en film till för att de inte var nöjda med denna. Extra ironiskt är det att de ville ha mer action, samtidigt som den största fördelen med den här versionen är att man slipper den utdragna actionorienterade upplösningen från The Beginning. Hursomhelst, inget här är katastrofdåligt, det är bara inte speciellt kul eller intressant. Det finns inget här som är direkt sevärt helt enkelt
wow keff CGI
Det är sällan man ser så dåliga effekter i en så stor produktion. Vi talar Scifi Channel-nivå, vilket givetvis drar ner helhetsintrycket.
Gäsp. Jag kan förstå att producenterna inte gillade filmen när de fick se den, men de borde ju ha insett att det skulle bli en trist film redan när de läste manuset, så varför la de då $30 miljoner på att filma det istället för att skaffa ett bättre manus redan från början? Att specialeffekterna ser ut att komma från 80-talet gör knappast filmen bättre.
Alltså... Det är ju bättre än Harlin's försök.
Den har sina stunder, absolut... men funkar bättre som drama än skräck. Den är rätt illa genomtänkt, genomförd och skådespeleriet är si och så. Att man sen försöker sig på effekter som ser helt åt helvete ut behöver vi inte ens gå in på.
Men som sagt. It has its moments.
inte helt genomtänkt, möjligen lite väl underspelad och sista akten var inte helt tillfredsställande. men mycket intressant, på många plan egentligen, och emellanåt riktigt bra. renny harlins film är ett slags hollywoodskt inavelmissfoster, då man tagit en färdig film och aktivt valt att våldta den till oigenkännbarhet för att skapa en trygg och innehållslös produkt i första hand. det gör den inte direkt mindre underhållande kanske, om man nu gillar sånt, men framförallt gör den schraders film ännu bättre än vad den redan var från början.
Filmen kändes mest meninglös att se på efter att ha sett på Exorcist: The Beginning som var klart bättre än denna tråkiga och sövande version med extremt dåliga effekter...