Dragged Across Concrete

När två poliser blir avstängda från sin tjänst, så måste de ge sig in i den kriminella världen för att skipa rättvisa.
Originaltitel | Dragged Across Concrete |
Regissör | S Craig Zahler |
Manus | S Craig Zahler |
Genre | Drama, Action, Kriminalare, Thriller, Mysterium, 2010-tal |
Skådespelare | Mel Gibson, Vince Vaughn, Tory Kittles, Michael Jai White, Thomas Kretschmann, Jennifer Carpenter, Laurie Holden, Don Johnson, Udo Kier, Fred Melamed, Justine Warrington, Matthew MacCaull, Primo Allon, Jordyn Ashley Olson, Vanessa Bell Calloway, Noel Gugliemi |
Välskrivna dialoger som gör filmen lite mer poetisk än vad det är, annars serveras här ett tempo som blir alldeles för utdraget för den här sortens film.
Jag var ett stort fan av Zahlers förra film Brawl in Cell Block 99 och det kändes redan då efter en film att han var en regissör med en egen stil som var värd att hålla koll på. Här är Vince Vaughn tillbaka och ackompanjerad av självaste Mel Gibson så förväntningarna var ganska höga den långa speltiden till trots. Filmen har ett helt annat tempo än Brawl, det är många utdragna pratscener om inget speciellt men det känns ändå som en Zahler-film vad det nu är. Blotta tanken om att det troligen kommer att komma stora mängder våld förr eller senare gör att man sitter på helspänn oavsett vad som händer. Det är en film med konservativ framtoning vilket kanske inte är så vanligt i dessa tider och för det verkar den ha fått en del skit men jag tycker det är fascinerande att få en inblick i en värld utan pekpinnar där folk är som folk är mest. Samtidigt är det en ganska nihilistisk film trots att de flesta karaktärer har en förankrad bakgrund och en världsbild som är förståelig. Det är svårt att riktigt hålla på någon här vilket förtar en del av tjusningen, men det är samtidigt snyggt filmat och jag underhålls ändå av Gibson och Vaughns polistugg så jag kan inte se att det skulle kunna bli lägre än en 3a. De hade dock lätt kunnat klippa bort 20 minuter för en tightare upplevelse, men Zahler har förtjänat rätten att göra sin film så jag kan inte klaga alltför mycket. Tory Kittles och Michael Jai White är bra på andra sidan och Don Johnson gör en kort men härlig insats som poliskommissarie också. Jag kommer att se nästa film Zahler gör också, och det är väl dags att ta tag i hans debut också. En värdig avslutning på filmåret 2023.
Enormt utdragen film. Fattar inte vitsen med att allt ska ta sådan tid. Pretentiöst! (4+/15)
En lite mer jordnära Zahler som känns lite för lång och är driven av dialoger. Inte så mycket "rakt på" som tidigare vilket jag saknade. Gibson och Vaughn är dock mycket bra och Zahlers mycket speciella stil finns alltid.
Årtiondets regissör. Steven Craig Zahler är vad Quentin Tarantino var den första halvan av 1990-talet. Till skillnad från Tarantino så jobbar Zahler i motvind, med ett tema och en stil som skulle kunna sammanfattas som raka motsatsen till 2010-talet. Det är starkt, modigt, smart, snyggt, manligt och originellt. Denna filmen visar att Brawl in Cellblock 99 INTE var en one-hit-wonder utan en grund till en ny film-epok. Dragged Across Concrete är mer än en action-thriller med attityd. Den berör med sin jordnärhet och där har vi en ingrediens man inte kan hitta i en Tarantino-film.
En film som verkar leva på konceptet slow burn. Zahlers definitivt minst våldsamma film är i stället dialogtung och lite underlig. I princip alla inblandade (med ett synligt ansikte) i stöten visar sig ha förvånansvärt rent mjöl i påsen, så vem som ska komma ut med livet i behåll är egentligen ett mysterium ända till slutet.
Tar sig mot slutet. Lite för lång.
Nja, alldeles för lång
Helt okej rulle av S Craig Zahler som verkligen är en annorlunda regissör och försöker gå sin egen väg, har läst att många tycker att han försöker vara någon "Tarantino light" men jag håller inte med, han har en egen stil helt klart och även om hans manus inte är dom mest originella så är hans sätt att filma på helt klart originell, jag diggar, liksom hans två tidigare filmer, det känns lågbudget men är ändå väldigt snyggt och realistiskt gjort när det kommer till actionsekvenserna, gillar verkligen att han varken klipper sönder sina filmer bara för att passa den stora massan och han använder sig inte av massa kass CGI utan när blodet skvätter så känns det verkligen som på gamla goda tidens actionfilmer. Denna är nog minst speciell och minst våldsam av hans övriga filmer och manuset är som sagt inte något nytt under solen men han har ett berättarspråk som gör att åtminstone jag alltid sugs in och med i hans berättelse och jag tycker absolut inte att 159min känns för långt, det blir aldrig tråkigt och jag gillar karaktärerna och Mel Gibson och Vince Vaughn är verkligen bra och har ett riktigt härligt samspel, övriga mindre roller görs även dom bra, inte en film som jag kommer se igen på länge men verkligen en film som jag kommer komma ihåg, betyget är en stark 3:a och 4:an är verkligen nära.
Det känns som att Zahler verkar i ett parallellt universum där den kommersiella filmen inte är dramatiskt annorlunda än vår, men väldigt mycket bättre. Han gör trots allt inte smala filmer, men han har en egen stil och han kör den ända in i kaklet. Att han tydligen hellre valde en begränsad release snarare än att klippa ner filmen till en mer publikvänlig speltid ska han ha stor cred för. Och den långa speltiden är inget problem, jag var fullt engagerad hela vägen. Allt är så snyggt strukturerat, och jag uppskattar verkligen att han lägger got om tid på att etablera karaktärerna. Här finns också flera kreativa och skickligt regisserade sekvenser. Filmen lyckas dessutom fånga den amerikanska samtiden på ett sätt som få filmer törs göra just nu, åtminstone på det här ickedömande sättet. Tyvärr är handlingen dock lite för ordinär, och det får det här att kännas lite tomt i efterhand. Men trean är ganska stark