3.5

Dune

Paul Atreides, en briljant och talangfull ung man född med ett storslaget öde, måste resa till den farligaste planeten i universum för att säkra sin familjs och sitt folks framtid. När illasinnade krafter kastas in i en konflikt över tillgången på planetens mest värdefulla råvara – ett ämne med förmåga att låsa upp mänsklighetens fulla potential – kommer bara de som övervinner sina rädslor att överleva.

Originaltitel Dune
Regissör Denis Villeneuve
Manus Denis Villeneuve, Jon Spaihts, Eric Roth
Genre Drama, Äventyr, Science Fiction, 2020-talet
Skådespelare Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, David Dastmalchian, Josh Brolin, Oscar Isaac, Zendaya, Jason Momoa, Dave Bautista, Javier Bardem, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Stephen Henderson, Sharon Duncan-Brewster, Chang Chen, Babs Olusanmokun, Michael Nardone, Souad Faress, Charlie Rawes, Oliver Ryan, Benjamin Clémentine, Gloria Obianyo, Duncan Pow

Dele
2023-08-11
Svag betygstrea till en svulstig slowmotionfylld ganska trist berättelse. Jag gillar dock vissa enskilda sekvenser och det är snyggt gjort.
Underdog
2023-08-03
Flera kommentarer här av de som ger den svagt betyg klagar på obegriplig story. Visst på ett sätt kanske, men jag tycker mest att dom lagt till ”obegripliga” element för att försöka skapa något mystiskt över filmen men det blir för mycket! Detta tillsammans med ständiga slowmotion sekvenser tonsatta med svulstig ”mystisk” musik gör att det bara känns juvenilt och tunt istället för episkt. Vad gäller den faktiska händelse sekvensen eller storyn så är den skriven på näsan. Man ska liksom inte missa nått av det som händer, i många sekvenser spelar man samma gamla kort som i tusen standardactionfilmer . Även detta gör att det känns väldigt platt. En Hollywood blockbuster film som vill verka som nått mer. Det hjälper tyvärr inte att den är så extremt stjärnspeckad, det tar verkligen bort det sista lilla känslan. Utöver detta så känns det lite för likt vår nutid på för många sätt för att man ska få en känsla av att detta är 8000 år in k framtiden. Det är klart att det kan vara väldigt svårt att dels komma på och även ta in som tittare om det är för utsvävat, men tycker det i många detaljer verkligen känns för närtid.
DYV
2023-01-22
Snyggt visuellt! Har inte problem att följa knepiga filmer men saknas nästan helt bakgrund och mycket är kryptiskt. Måste nästan ses på bio för att få det svullstiga stämningsskapandet.
baba_jaga
2022-12-04
Gillade stämningen och uppbygnaden av handlingen, men betyget lär ändras om uppföljaren inte levererar.
Dragonetheren
2022-08-27
Bra effekter, men i övrigt har jag inte mycket positivt att säga. De flesta skådespelare känns malplacerade och halvdana. Kanske har man blivit bortskämd med skådisar som Kyle MacLachlan, Alec Newman och James McAvoy från tidigare filmatiseringar. Children of Dune är för övrigt en av de snyggaste filmer jag sett och jämför man med denna så kan man undra vilken film som är nära 20 år gammal egentligen.
mammene
2022-04-04
Får väl börja med att säga att detta inte är min favoritgenre, men att jag samtidigt tycker att detta var ovanligt uselt. Länge var det väldigt svårt att få något sammanhang överhuvudtaget, när det började klarna så var det försent att få upp intresset. Mycket mystiska saker som bara var där för konstighetens skull kändes det som, det enda som fick mig att vakna till då och då var sandmaskarna. Timothée Chalamet tycker jag inte passade i sin roll, kändes väldigt intetsägande, däremot dök Stellan Skarsgård upp som gubben i lådan, säger lite om filmen när man blir glad av att se den "busen". Kanske känns missunnsamt att säga, att jag hoppas innerligt att tvåan inte blir nominerad, för då måste jag genomlida detta en gång till.
Olof_Gronlund
2022-03-28
Förlåt, men jag måste betygsätta efter vad jag personligen gillar, och detta är sämsta typen av film som finns. Otroligt usla dialoger, bygger bara på effekter och den lyfte aldrig riktigt så man drogs med. Var knappt bra effekter ens.
djonipony
2022-03-23
Svag 3. Snygg men inget fan av pojkiga Chalamet och filmen i stort får mig att undra var 8 på imdb kommer ifrån och att tvåan måste bli mer sevärd.
hsimpson
2022-01-17
En mycket töntig film, där jag tycker att Chalamet är felcastad. Inte alls min genre, så mitt betyg ska kanske tas med en nypa salt. Många verkar ju gilla den. Obegripligt för mig.
kungkalas
2022-01-07
Med tanke på att det var hyfsat svårt att hänga med i handlingen i boken (som jag för övrigt tycker är kanonbra) så lyckas filmen bra med att berätta historien utan att det blir förvirrande. Spänningen hålls också uppe ganska bra. Ändå känns det som att det saknas något - filmen har liksom ingenting eget som lyfter den, utöver själva grundstoryn. Jag saknar karaktärsbygge och komplexitet hos karaktärerna - de blir mer som brickor i det stora mönstret nu, utan att man bryr sig om deras person. Stellan är klart bäst, han känns gediget köttig. Jag är också inte helt för att musiken ska ta över allt så ofta som den gör - hur vore det att låta skådespelet stå för det huvudsakliga dramat mer, snarare än att musiken utgör 70% av dramatiken?