Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4
av 5

En alldeles särskild dag


Hela Rom är ute på gatorna för att fira toppmötet mellan Hitler och Mussolini. Men i ett hyreshus långt från jublet är två människor kvar.


Originaltitel Una giornata particolare
Alternativ titel A Special Day
Regissör Ettore Scola
Manus Ettore Scola, Ruggero Maccari
Genre Drama, Romantik, Krig, 70-tal
Skådespelare Sophia Loren, Marcello Mastroianni, John Vernon, Françoise Berd, Patrizia Basso, Tiziano De Persio, Maurizio Di Paolantonio, Antonio Garibaldi, Vittorio Guerrieri, Alessandra Mussolini
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1250
Filmnummer 3743

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


naiiv
2023-01-11
Avslappnande med en film som har så pass få beståndsdelar. Det är fint med fotot men framförallt hur det vardagliga pysslet känns så trovärdigt. Sällan har jag sett brödsmulor och använda kaffekoppar utgöra en så viktig del av berättelsen. Lite minus för den skarpa vändningen i Sophias tempo och ton under terrass-scenen (inkl förbryllande snyggo-zoom). Det finns en del att fundera på kring samtycke - jag vet inte om den har blivit mer komplex med åren? Många hintar om alternativa händelseutvecklingar, vilket gör att den känns spännande trots att den på ytan verkar ganska enkel. Ingen toppfilm, men trevlig.
RustyFilm
2022-10-03
Våren 1938 besökte Hitler sin fascistkompis Mussolini i Rom. Filmen inleds med en hela sex minuter lång dokumentär journalfilm om detta (inga snabba clipp här). Ettore Scola är lika medveten när han presenterar miljö och atmosfär i lägenhetskomplexet där filmen sedan utspelar sig. Och detta sker med fascistmanifestationen baserande strax utanför. Kvar i huset när de flesta är ute på gatorna och hyllar Hitler blir den slitna hemmafrun Antonietta (Sophia Loren) och den homosexuella nyligen sparkade radioprataren Gabriele (Marcello Mastroianni) och där får dom sin ”Alldeles Särskilda Dag”.
hsimpson
2020-08-18
Tyvärr inte en alldeles särskild film. Men den börjar bra. I längden tappar jag mer och mer intresse, och karaktärerna känns klyschiga.
EvilNed
2018-11-24
Jag ger den en femma. Kan inte komma på några brister.
emilstjernholm
2017-10-30
Ett välgjort kammarspel med strålande foto av Pasqualino de Santis. Åkningen i början är magisk och experimenten med djupfokus faller väl ut. Vissa små, små inslag av buskis (som jag avskyr) drar ner betyget något.
AlbinWesley
2016-10-21
En alldeles särskild film.
Raimo_1985
2015-05-15
Lyckades tyvärr inte engagera mig. Kanske jag som inte fattar nåt bara.
Ful_fisk
2014-12-11
Suverän klassiker av Ettore Scola som ståtade med att sätta Italiens största filmstjärnor mot varandra i denna starka berättelse om två personer som möts i ett öde lägenhetshus under dagen då alla hem står tomma eftersom ingen vill missa den enorma paraden för Hitlers ankomst till Rom. I skuggan av fascismen och nazismen tornar en stark och mänsklig berättelse upp sig i form av ett avskalat kammarspel. Sophia Loren och Marcello Mastrioanni imponerar stort, och filmen är överlag välgjord och skarp rakt igenom. Skitbra, helt enkelt!
Dele
2014-05-12
Laddad historia elegant byggd kring konstrater mellan intressanta ämnen som mänsklighet/fascism, nytt/gammalt, fritänk och propaganda. Finfint filmmakeri.
Dutch
2013-02-01
Magisk stämning och gripande handling.
Visa äldre kommentarer »