Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4
av 5

En dödsdömd har rymt


Den franske motståndsaktivisten Fontaine döms till döden av nazisterna och ägnar all sin vakna tid till att planera sin flykt ur fängelset.


Originaltitel Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veut
Alternativ titel A Man Escaped
Regissör Robert Bresson
Manus Robert Bresson
Genre Drama, Krig, Thriller, 50-tal
Skådespelare Francois Leterrier, Charles Le Clainche, Maurice Beerblock, Roland Monod, Jacques Ertaud, Jean Paul Delhumeau, Roger Treherne, Jean Philippe Delamarre, Jacques Oerlemans
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1170
Filmnummer 7455

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Albion
2020-08-18
En film som växer efterhand som man förlikar sig med berättarröst och minimalismen som präglar filmen. Exakt noggrannhet och torftig handling är inget som kanske lockar på ytan men det här vinner helt klart till slut. Sista halvtimmen är väldigt tät och spännande. Betyget blir en stark 4;a, dvs 4+
KyLLo
2017-10-21
Jag brukar gilla fängelsefilmer och fick en beräknad fyra. Det är en snygg svart/vit film med god potential. Det stora problemet är att det är på tok för mycket berättarröst som ingående förklarar alla detaljer. Det saboterar inlevelsen och spänningen totalt. Det blir mer som att titta på ett hemmafixarprogram eller en film med kommentarspår. Av tre sedda Bresson-filmer är Blodspengar min favorit.
Ful_fisk
2017-05-10
Efter att ha sett Bressons rätt värdelösa Blodspengar (1983) fick jag känslan av att hans filmer inte var något för mig, och har därför dröjt med att se fler av hans filmer. Men där har jag uppenbarligen gjort en miss, för den här filmen var fullkomligt lysande! Betydligt rakare och enklare än jag trodde, och man var med i berättelsen från början till slut. Mycket spännande, stämningsfull, elegant och humanistisk. En triumf på alla plan!
Fiskjävel
2016-11-26
Det är en konst att skapa och bibehålla spänning under lång tid med relativt små medel. Denna filmen lyckas med detta, och med bravur. 4.
hsimpson
2015-07-28
Inte övertygad inledningsvis, men den växte. Finfint filmad, intressant hur alla fångarna engageras i Fontaines flyktplaner, trots att han ska fly ensam. Riktigt spännande i all sin enkelhet. Stabil fyra!
Zipper
2015-07-05
Satan så spännande! Leterriers ansikte sitter fastetsat på näthinnan. Vackert foto och perfekt Mozart-soundtrack.
Jämte
2015-02-28
Bara jag som tyckte att den var tråkig? Visst, spännande mot slutet men tills dess var ju inte så jättemärkvärdigt. Stark tvåa.
Taliah
2014-12-18
Fantastisk!
Barneyk
2014-11-18
Tät och smart spänning i fin regi!
ClintanTheKing
2014-01-06
Riktigt bra! Imponerande 100%-ig skildring av ett försök till rymning under pågående andra världskriget. Trots en knapp speltid på 99 minuter får filmen ut en hel del. Nästan lika vass som "Hålet".
Visa äldre kommentarer »