En enda natt

Ett litet ambulerande tivoli har slagit ner sina bopålar. Där jobbar den livliga Rosa som har hand om skjutbanan, kraftkarlen Olsson, Valdemar som sköter karusellen och manhaftiga skönheten Helga Mårtensson, som äger tivolit och avlönar Valdemar. I en bil sitter några och tittar på, bl a översten, greve Magnus von Brede, och denne stirrar ingående på Valdemar. Därefter kommer han att tänka på att tivolit placerat sig på hans ägor utan tillstånd. Brede far hem och tittar på ett gammalt porträtt av sin farfar som har en märklig likhet med Valdemar och han börjar undra om inte tivoliskötaren är resultatet av något snedsprång inom hans familj.

Filminfo

Originaltitel En enda natt
Alternativ titel One Single Night, Only One Night
Regissör Gustaf Molander
Manus Gösta Stevens, Harald Tandrup
Skådespelare Aino Taube, Erik 'Bullen' Berglund, Ingrid Bergman, Edvin Adolphson, Marianne Löfgren, Olof Sandborg, Magnus Kesster, Wiktor Andersson, Tor Borong, Ragna Breda, Arne Lindblad

fisk0
2022-09-10
Intressant tidsdokument av ett Sverige i förändring från 1800-talsvärderingar till ett som efter 60-talet också hunnit bli föråldrat. Historien var måttligt engagerande, men det finns inget tekniskt att klaga på. Får bli en trea.
Albion
2022-06-12
Filmen har sina goda sidor, och nästan allesammans stavas Ingrid Bergman. Jag slås av hur hon dominerar varje ruta hon är med i med sin älskvärda framtoning och närvaro. För övrigt är det en ganska medioker historia om än berättad men ett lite vågat, framfusigt anslag. Betyget får bli en 3;a
mammene
2017-06-25
Det finns stil här, om en tid som flytt, dräpande och vågade kommentarer utförda med humor, men med ett allvar i botten, det känns som om det var det det gick ut på.. Bra skådespel, då mest Edvin Adolphson som briljerar och så Bullen förstås. Ingrid Bergman i en lite mer komplicerad gestalt som man fick fundera lite över, en föregångare kanske?
StureStenhög
2017-06-24
En ganska simpel och föga originell historia, men det är en trevlig film på det där typiska gammelsvenska viset. Att få kastas tillbaks och uppleva hur en helt annan tid brottas med frågor kring klass och kön är både intressant och kul. Goda skådespelare på det också. Edvin Adolphson är bra på att snacka, Ingrid Bergman är utmärkt i största allmänhet, och Bullen Berglund stjäl alla scener han är med i
KyLLo
2017-03-08
Gammal och torftig. Praktiskt taget bara Ingrid Bergman som är positivt. Nästan en tvåa på grund av henne.
precineadd
2012-03-23
likt dom flesta av dom gamla sf-produktionerna från 30/40/50-tal har filmens kvalitéer stelnat in i tidlöshet och bristerna har blivit helt onödiga att bry sig om. storyn är menlös men so what, filmen är död och begraven, dock välspelad och välgjord.
NoWireHangers
2009-04-13
längesen jag såg, men har gett den 6/10 på imdb så det bör vara en trea...
sofieL
2007-07-22
bra. men ingrid karaktär är kylig, som jag inte är van vid.