3.8

En familj som andra

Conrad lever i sorg och skuldkänslor över sin brors död. Hans mor var alltid mer förtjust i hans bror, så hon utgör inget stöd för honom, och mellan de två står familjefadern och kämpar för att hålla ihop familjen.

Originaltitel Ordinary People
Regissör Robert Redford
Manus Alvin Sargent
Genre Drama, 80-tal
Skådespelare Donald Sutherland, Timothy Hutton, M Emmet Walsh, Elizabeth McGovern, James Sikking, Judd Hirsch, Fredric Lehne, Mary Tyler Moore, Dinah Manoff, Basil Hoffman

saggesaliv
2016-08-23
Robert Redford har här i sin regidebut skapat ett starkt & känslofyllt familjedrama. En vardagsrealism uttryckt på det mest genuina sätt en film kan. Med ett imponerande manus arbete så beskrivs de sorgfyllda karaktärerna väldigt imponerande troligt. Filmen har en stor utveckling både tematiskt och karaktäristiskt sätt. Den absolut största behållningen i filmen är det absoluta briljant strålande skådespelet från hela uppsättningen. Detta är en av de mest välspelade filmer jag sett på länge. Timothy Hutton gör en imponerande tidig roll som den skuldfyllda sonen Conrad. Mary Tyler Moore gör en otroligt välspelad prestation som den spända och sorgsna modern som bara vill att allt ska vara som vanligt igen. Judd Hirsch spelar lättsamt men känslosamt djupt den intressanta psykologen Berger. Men mest av allt imponerar enligt mig Donald Sutherland som spelar den godtrogna och kärleksfulla fadern Calvin, allting från ansiktsuttrycken till hans rörelsemönster och sätt att säga repliker på är ja i princip perfektion. Redford gjorde succé med sin regidebut och plockade fyra Oscars med Ordinary People, däribland bästa film, bästa regi, bästa manus också knep Timothy Hutton en för bästa biroll. Imponerande! Detta är en film som jag kommer minnas för att den är så otroligt välgjord rent filmiskt sätt på många olika plan. En film jag definitivt skulle rekommendera att se endast för skådespelet. Betyg: 74/100
F-M-J
2015-09-07
Ett välskrivet familjedrama med bra rollprestationer av samtliga inverkande.
Dutch
2015-06-30
Nog det bästa dramat jag sett.
2015-01-04
Manuset är fascinerande med hur all den sorg karaktärerna bär på beskrivs och berättas. Redfords regiarbete är också riktigt bra och jag överraskas och imponeras. När det just gäller skådespelarnas prestationer och de karaktärerna spelar så är de så imponerande och välspelade att man njuter. Timothy Hutton är väl värd sin Oscar men det är fullständigt vansinnigt att Donald Sutherland inte ens blev nominerad för sin fantastiska prestation. Även Mary Tyler Moore och Judd Hirsch är väldigt bra. 4+
MaxMackan
2014-01-26
Skådespeleriet imponerar stort...
Ola_Schubert
2013-07-17
Filmen ligger väldigt nära en fyra, då den tar upp personlig och i förlängningen existentiell utveckling så både påverkar en själv och oundvikligen också omgivningen. Det hela känns väldigt vardagsrealistiskt. Kanske lite för vardagligt för min smak. Skådespeleriet är dock utmärkt. Det hela landar på en mycket stark trea i betyg.
Berniey
2013-07-14
Sorgligt och sevärt med utmärkta skådespelare, om än lite väl sentimentalt och en aning långsamt tempo.
Taandborste
2013-03-19
Jag hade tänkt ge den en 3:a först, men sen gick jag runt och tänkte på filmen i flera dagar efteråt... så en svag 4:a får det bli!
Valarn
2013-02-10
Väldigt bra prestationer. Stark, bra manus, men inte alls så välgjord som jag hade önskat. Svårdefinierat. Svag fyra.
divaad
2013-01-06
Pendlar mellan en trea och en fyra, men eftersom jag är så jävla generös, och faktiskt fick tårar i ögonen i slutet så drar jag till med en fyra. Riktigt bra skådespelarinsatser!