3.5

En fantastisk kvinna

Berättelsen handlar om Marina, en transkvinna som tvingas kämpa för sin rätt att vara sig själv efter att hennes äldre partner Orlando plötsligt gått bort.

Originaltitel Una Mujer Fantástica
Alternativ titel A Fantastic Woman
Regissör Sebastián Lelio
Manus Sebastián Lelio, Gonzalo Maza
Genre 2010-tal, Drama
Skådespelare Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Nicolás Saavedra, Amparo Noguera, Trinidad González, Néstor Cantillana, Alejandro Goic, Antonia Zegers, Sergio Hernandez

KyLLo
2021-11-20
Det finns så många filmer om sexuell identitet och läggning som bara är sliskiga, pinsamma och går ut på att personen eller personerna ska fläka ut sig och visa upp intima scener gång på gång. Ett sådant exempel som jag såg nyligen är svenska Are We Lost Forever. Jag var lite orolig för att En fantastisk kvinna skulle vara en sådan. Men här finns det budskap (annat än vi kan också hångla och ligga). Filmen tar särskilt upp vardagliga situationer i ett samhälle där kunskapen och acceptansen för olika läggningar är mycket låg. Huvudpersonen försöker inte provocera andra och vill vara diskret med sin könstillhörighet, men möter ständigt motstånd i samhället. Dessutom har filmskaparna vävt in lite mystik och utmanar huvudpersonen, vilket gör att intresset håller i sig till slutet. Talande blickar i filmen. Det känns inte som en film som mest riktar sig till andra i samma situation, utan en film för alla tittare och där alla kan leva sig in i situationen för en stund eller fundera kring huvudpersonen. Även om det inte är en fulländad film är det en av de bättre på temat.
pufred
2021-08-18
Sällan har jag önskat att vi haft möjligheten att kunna ge 3,5 i betyg mer än denna. En 3:a är alldeles för lågt, då det är både en av de bästa sydamerikanska filmerna under 2010-talet, samt även en av de bästa om transgender. Men en 4:a är för högt då jag inte tycker den håller som ens årets toppskikt, kunske runt plats 15-20.
Ful_fisk
2020-08-10
På gott och ont exakt den film jag hade förväntat mig, ungefär. Absolut en välgjord och välspelad film om transfobi, även ifall det berättartekniska knappast är något nytt. I jämförelse med den 40 år äldre Ett år med 13 månar så är detta knappast av samma kaliber. Men allt som allt en stabil film.
idaho1981
2020-06-25
Mycket välspelad film med grymt manus och snyggt foto. Det ger en inblick i en värld man inte känner om man inte är en del av den. Blir på gränsen för mörk ett tag men klarar sig precis.
karlmats
2020-04-08
Det är alltid spännande att få inblick i en annan värld, och det här gav mig ändå en ökad förståelse om världen och det ska filmen ha pluspoäng för. Det är en pissig planet mänskligheten har skapat på många sätt även om saker och ting ändå går framåt. Fördomar och hat styr mycket av våra känslor och jag tycker Marina är en bra karaktär i det att hon känns mänsklig och nyanserad. Hennes relation med Orlando kändes äkta och efterspelet tills hans död öppnar upp för den ena märkliga situationen efter den andra. Bikaraktärerna blir till viss del lite stereotypa, men det finns ändå en hel del att hämta i dem också. De behöver inte nödvändigtvis vara dåliga människor, de har bara sin egen sorg att hantera samtidigt som de ställs inför en främmande situation de inte klarar av. Det blir dock lite tårta på tårta av transfobin och filmen håller väl inte komplexiteten uppe riktigt hela vägen, men den gör det tillräckligt bra för att förtjäna en svag 3a, mycket tack vare Daniela Vegas insats.
mammene
2018-09-13
En fantastisk film om att få behålla sin identitet och sin heder. Presentationen i början gör mycket för att få förståelse för resten, den har ett lugnt tempo och när fördomarna träder in går det inledningsvis långsamt och subtilt för att sedan accelerera, ev lite för mycket. Men överallt verkar det finnas pöbelbeteende. Kan tänka att det spelas på våra känslor.
2018-05-22
Börjar starkt genom att gradvis bygga upp ett scenario som sätter filmens tema på sin spets, och länge var jag fullt engagerad i det här och kände med huvudpersonen. De personer hon stöter på är allt från hatiska till vänliga, men många befinner sig i ett mellanting där de snarast framstår som ignoranta, fördomsfulla och taffliga. Det tilltalade mig, men tyvärr försvinner de här nyanserna under filmens gång. Jag kan i viss mån förstå det valet, och jag tror inte på något vis att händelseutvecklingen är orealistisk, men för mig finns alltid en klar gräns för hur intressant en ren offerfilm kan bli. Här fattar jag precis vad filmen vill säga långt innan den är slut, och då avtar också mitt intresse. Det är fortfarande en bra film för vad den är, jag önskar bara att den hade velat vara lite mer komplex
origC-J
2018-05-09
Ett angeläget och hedervärt ämne, men knappast en lysande film. Handlar om värdighet och rättigheter för transpersoner, och budskapet hamras in gång på gång, från läkarbesök till misshandel. Vissa scener är riktigt bra och drabbande, många känns mer sökta, och symboliska sekvenser och drömsekvenser fogas in onaturligt. Synd på sån potential, med fint spel av Daniela Vega. Men håller med om att fler absolut borde se den. Stark trea.
dr_Robert
2018-04-24
Väldigt synd att så få har sett en så här bra film! För mig är den inte bara mycket bättre än The Square, utan nog också bättre än Shape of Water och Three Billboards. Händelseförloppet kommer inte som någon överraskning trots att jag inte har läst något om filmen. Men så är det också väldigt logiskt. Filmen bärs av huvudrollsinnehavaren och hennes förmåga att gestalta de känslor som omgivningens agerande ger upphov till. För mig som åskådare är det som en spark på pungen.
myslas
2018-03-06
Utan att ha sett de andra filmerna (bortsett från The Square) nominerade för bästa utländska film kan jag säga att den här var väl värd en Oscar. Bärs fram av fantastiskt skådespel av Daniela Vega. Känslosamt och upprörande.