En handfull kärlek

Socialisterna Hjördis och Daniel tror inte på borgerliga värden utan lever i samvetsäktenskap utan barn. När Hjördis får plats som piga hos familjen Crona, inleder hon en affär med maken, Claes. Samtidigt hotar en storstrejk och Daniels kamplusta brinner. När han får veta att Hjördis väntar barn med Claes slits han mellan vad som är viktigast av kärleken och revolutionen.

Originaltitel En handfull kärlek
Regissör Vilgot Sjöman
Manus Vilgot Sjöman
Genre Drama, 70-tal
Skådespelare Anita Ekström, Gösta Bredefeldt, Ingrid Thulin, Ernst-Hugo Järegård, Sif Ruud, Per Myrberg, Evabritt Strandberg, Georg Rydeberg, Ernst Günther, Frej Lindqvist, Harald Hamrell, Claire Wikholm

Nalleman
2018-07-01
SÅ 70-tal och SÅ typiskt av SVT sänder den.

2015-04-04
Hackat och malet. Historien kändes lösryckt och utan stringens. Men fotot var fint och tidsandan fångades väl. Ernst-Hugo var i vanlig ordning enastående och roligt att Georg Rydeberg dök upp på ett hörn.
Albion
2014-01-20
Ett strandhugg i arbetarnas kamp för bättre villkor i början av förra seklet. Bitvis intressant men också trög och segdragen. Ramberättelsen fungerar dock skapligt. Betyget stannar på en stark 2;a, dvs 2+
LaszloKovacs
2013-03-01
Vilgot Sjömans manus kring adelsfamiljen Crona skulle kunna räknas som en skiss till Bergmans "Fanny och Alexander". Ernst-Hugo Järegård och Ingrid Thulin är också bättre i sina roller än några andra i nämnda F&A. Skillnaden som dock gör att "En handfull kärlek" drar det kortare stråt är att den mer rutinerade Bergman band ihop sitt projekt bättre. Jag tycker ändå att Sjöman är en intressantare manusförfattare.
Tonti
2010-11-12
En klart sevärd och trivsam film med mycket härlig tidsanda och fina miljöer. Känns kanske överraskande opersonlig emellanåt men det håller ändå filmen igenom och slutscenen är riktigt fin.
Myllo
2010-10-09
Atmosfärrik skildring av klasskampen i Stockholm under storstrejkens år 1909. Förnämliga skådespelare och välfångad tidsfärg. Betyg 3,6.
KimEkberg
2010-10-08
Jag tyckte mycket om den ganska länge. det är schysst med den fina tidsskildringen och klasskampen och allt det där, men det finns en inneboende tafflighet som lyser igenom mer och mer ju längre kvällen går. skådisarna är ju annars guld, och det finns en ärlig nakenhet i filmen som man annars inte skådar så ofta i Svennefilm. Ett gott försök som nästan mynnar ut i en fyra, men inte riktigt når dit. Fint foto, javisst.
sirkurt
2010-07-16
Bra och välgjord. Stark 3:a.
KillerPutte
2009-12-10
(rek.3) Lite väl mustig historia. Även om den har sina stunder så blir det alldeles för mycket på alla plan. Glimtar till stundtals.
origC-J
2009-10-13
Jag gillar den, även om man kan se att den lånat en hel del från Widerberg (Ådalen 31, Elvira Madigan). Håller med om att det högklassiga skådespelet gör filmen.