Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4
av 5

En kvinnas martyrium


Om rättegången mot Jeanne d'Arc och hennes sista dagar i livet.


Originaltitel La passion de Jeanne d'Arc
Alternativ titel The Passion of Joan of Arc
Regissör Carl Theodor Dreyer
Manus Carl Theodor Dreyer, Joseph Delteil
Genre Drama, Stumfilm, 20-tal, Biografi
Skådespelare Maria Falconetti, Eugene Silvain, André Berley, Maurice Schutz, Antonin Artaud, Michel Simon, Jean d'Yd, Louis Ravet, Armand Lurville, Jacques Arnna, Alexandre Mihalesco, Léon Larive
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1146
Filmnummer 7830

Recensioner

Skapad 2019-12-13 av theodor2
Carl Theodor Dreyer är en regissör som i dagens kommersiellt inriktade filmmakeri blivit lite bortglömd. Vissa hävdar att han är den största regissören genom alla tider. För sin samtid var han...   Läs mer »

Kommentarer


BarryHero
2022-10-11
Man förstår varför Maria Falconetti har blivit så ikonisk för denna roll - hon är helt fenomenal som Jeanne d'Arc. Tydligen lade man stora pengar och resurser på att skapa övertygande kulisser och miljöer som var tidstypiska, men Dreyers regi och konstanta inzoomningar gör faktiskt så att man knappt får se dessa. Jag förstår att producenterna var besvikna. En stark film om ett otroligt livsöde.
F-M-J
2021-11-10
Falconetti är ju helt otrolig.
arkiv
2017-09-09
Kanske den bästa slutscenen genom tiderna.
AlbinWesley
2017-03-02
Ganska makalöst bildspel, fantastiska närbilder och väldigt fint minspel. Stiligt att göra så mycket utan vidare kulisser. Men filmen ger mig egentligen ingenting, och trots vissa starka sekvenser saknar jag i stort nerv.
Barneyk
2016-10-17
Makalöst foto med mycket närbilder på ansikten, fantastiskt skådespel av framförallt Falconetti men även av många andra, klippningen är klockren och sitter så bra, musiken förstärker allt utan att ta för mycket plats och det är mycket mästerliga kvalitéer här. Men, den ger mig verkligen ingenting mer än uttråkning som den inte hade kunnat ge mig på 15 minuter. Verkligen aptråkig i längden. Slätstruken till svag tvåa.
Asmorod
2015-10-06
Allt annat än högsta betyg vore oförskämt.
andmoreagain
2015-08-02
Omtitt. Höjjer den till en fyra. Såg två olika versioner (längden, texterna men framförallt musiken skiljde). Tror jag gillade det symfoniska soundtracket mer då det andra enbart bestod i ett evinnerligt pianohammrande. Men båda var tydligen baserade på den norska kopian som hittades på ett mentalsjukhus. Detta med versioner och stumfilmer... Annars är det nog en av de mest märkligaste stumfilmerna jag har sett med en klaustrofobisk atmosfär då filmen till största del berättar genom närbilder. Falconettis rolltolkning är verkligen...speciell.
Jämte
2015-07-18
Måste ha råkat se fel version, den utan det legendariska soundtracket som alla pratar om. Väldigt bra film men jag hade kanske lite för höga förväntningar. Ska höja efter en omtitt.
Tsurugi
2015-05-27
Såg med Richard Einhorns musik, vilket nog hade en stor påverkan på upplevelsen. Kanske får se om den någon gång utan ljud som det sägs vara menat.
Kalkonhönan
2015-04-23
Otroligt bra soundtrack, vackert och vemodigt på samma gång!
Visa äldre kommentarer »