3.6

En långvarig förlovning

Fem desperata män skjuter sig själva för att få komma bort från fronten vid Somme, under 1:a världskriget. De döms inför krigsrätt till att lämnas ensamma i ingenmansland, för att dö i korseld. En flickvän till en av männen, erhåller information om sin fästman. Hon bestämmer sig för att ta reda på sanningen om vad som kan ha hänt honom.

Originaltitel Un long dimanche de fiançailles
Alternativ titel A Very Long Engagement
Regissör Jean-Pierre Jeunet
Manus Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant
Genre Drama, Romantik, Mysterium, Krig, 2000-tal
Skådespelare Audrey Tautou, Gaspard Ulliel, Dominique Pinon, Jodie Foster, Chantal Neuwirth, Ticky Holgado, Albert Dupontel, Tchéky Karyo, Julie Depardieu, Marion Cotillard, André Dussollier, Jean-Pierre Darroussin, Denis Lavant, Dominique Bettenfeld, Clovis Cornillac

Skapad 2019-12-21 av connya
Om man kan ge en film en femma i betyg enbart grundad på dess effekter, överdrivna våld eller coola ögonblick så borde Jean-Pierre Jeunets \"En långvarig förlovning\" direkt få samma betyg bar...   Läs mer »

Skapad 2019-11-27 av sethgecko
Jag tror att Jean-Pierre Jeunet är väldigt förtjust i det här med metabegrepp. Att placera Audrey Tautou i huvudrollen i ”En Långvarig Förlovning” är ett genidrag eftersom det får de flesta ...   Läs mer »

gjoob
2018-01-24
Fina miljöer, fantastiskt foto, utdragen och ganska ointressant historia.
RustyFilm
2016-12-07
M J-P Jeunets regi är mäktig. Fotot och bildberättandet är världsklass. Spelplatserna är förutom den skimrande franska landsbygden, Paris och slagfältet Somme. Svagaste punkt är handlingen. Den känns stundtals tröttande men som sagt foto, regi och detaljrikedomen lyfter det hela till film magi. Tappa aldrig hoppet!
andmoreagain
2015-05-21
Snygg, pampig och med en detaljrikedom (rentav absurdisk) som verkligen utmärker Jeunet. Kanske lite för rörig för sitt eget bästa och jag blev verkligen inte så hänförd som jag blev med Amelie.
2014-11-30
Att se en film av regissören Jean-Pierre Jeunet är alltid en upplevelse för sinnena. Det kan ta en stund innan man kommer in i rätt sinnesstämning men när det väl sker så är det alltid bra. När man sedan stoppar in den helt bedårande Audrey Tautou i berättelsen så kan man vara trygg. Kul också med en fransktalande Jodie Foster i en av rollerna. 4-
skinnyskaller
2013-08-22
För att citera 10cc: Art for art's sake, money for God's sake!
RichardEk
2013-07-21
Gnistrande visuellt och i varje fall stundtals en riktigt gripande film. Mer mörk och svårsmält än 'Amelie', men gjord efter samma visuella formel (hisnande kameraåkningar, udda vinklar, abrupta klipp). Liksom i 'Amelie' möter man här också ett persongalleri som inte står långt efter figurerna i Terry Gilliams filmer. Vad man möjligen kan invända mot är att man 90 minuter in i filmen är rätt mätt på det visuella fyrverkeriet, det blir nästan 'over-kill'. Men det förtar inte att det är en strålande liten film med ett av de mest hoppingivande filmsluten på länge.
sirkurt
2012-11-20
Delvis imponerande gjort, så det är ingen direkt dålig film men för mig blev det mest tjatigt och rörigt och jag kände aldrig någon direkt kontakt med någon av karaktärerna vilket gjorde det hela rätt tråkigt, det är väl inte min typ av film antagligen.
oapelmo
2012-09-23
Mustigt persongalleri men plottrig historia där allt för många trådar ska vävas samman
Albion
2012-03-08
Jeunets säregna bildspråk skördar framgång här. Berättelsen börjar lite trevande och det tar ett tag innan jag trivs med karaktärerna och storyn men sedan fastnar jag rejält. En mustig och varm, lätt humoristisk film som mitt i allt elände förmedlar en känsla av hopp i svåra stunder. Audrey Tautou är förstås en stor tillgång för denna film. Betyget landar på en svag 4;a, dvs 4-
WinDrop
2012-02-26
Instämmer med nedan. Filmen greppar inte tag i mig riktigt. Den är riktigt snygg och skådisarna är bra, men de saknas mer.