En officer och gentleman

Ensamvargen Zack Mayo börjar på en kadettskola för att bli pilot i den amerikanska flottan, och under tretton kvalfyllda veckor lär han sig hur viktigt det är med disciplin, kärlek och vänskap.

Originaltitel An Officer and a Gentleman
Regissör Taylor Hackford
Manus Douglas Day Stewart
Genre Drama, Romantik, 80-tal
Skådespelare Richard Gere, Debra Winger, David Keith, Louis Gossett Jr, Lisa Blount, Lisa Eilbacher, Tony Plana, Harold Sylvester, David Caruso, Victor French, Robert Loggia, Grace Zabriskie

andybrando
2022-08-16
Den bästa film om kärlek jag har sett på länge. En oerhört fin film som tar chanser, tar tid på sig att låta tittaren lära känna karaktärerna medan de utvecklas, och när den underbara slutscenen äger rum känner jag att jag vet exakt vad som händer och varför. Och det gör mig väldigt glad.
Muhammed
2022-08-15
Bra underhållning. Bättre än väntat och det har jag gjort sen 1982.
mammene
2021-05-25
Unga killar och några tjejer uppfostras i det militära, vissa utvecklas andra bryts ner, visst det har man sett förr. Men här handlar det om mycket mer, hur hela samhället blir påverkat av kadettskolan och dess individer, det finns ett mönster och man räds inte att stretcha på det. Kan tycka att vissa scener känns lite fåniga, men i det stora hela en bra film. Slutscenen kan diskuteras, men vem skulle inte vilja vara med om det!
picklessmulan
2021-03-28
En ganska svag film med tunt manus. Dock fantastiska skådisar och härligt foto blir en svag trea
Starkbröl
2021-03-13
Gere och Winger har kemi men ett drama med vissa socialpornografiska poänger döljs bakom det faktum att så få personer är sympatiska, Louis Gossett Jr är typ den mest sympatiske och det är ju rätt fel. Inte lär karaktärerna sig något heller. En Top Gun för brudar, fast romantiken känns ofta malplacerad. Sista 20 min är extremt cringiga och sänker filmen rejält, synd. Svårt dock att sätta lägre än 3 även om jag egentligen vill pga slutet. Slutscenen är tex helt absurd med tanke på vad som just utspelat sig.
100tonvalspäck
2020-07-29
Filmen ses lite som en klassiker, även om den inte tillhör de klassiker som alltid ligger högst på rankningar av världens bästa filmer utan mer en av dem som fastnat i det kollektiva medvetandet och satt sitt avtryck i populärkulturen. Jag är därför glad att jag äntligen såg den. Blev lite berörd, framförallt mot slutet, och det var kul att se Gere i en, för mig, annorlunda roll. Tycker aldrig riktigt att det lyfter dock och några underliga scener (varför slogs de?) hindrade mig från att bli helt investerad i karaktärerna och handlingen.
RustyFilm
2016-12-09
Det börjar riktigt bra men glider snabbt över till att bli ett klassiskt Hollywood-drama med allt vad det för med sig av förutsägbarhet och fånerier. Det är så motbjudande amerikanskt och alldeles för mycket av den mesiga drillningen i hinderbanan. Visst finns det ett gediget kunnande av filmproduktion i botten så helt kass är det väl kanske ändå inte.
2016-11-23
En riktig klassiker som uppskattade som barn och fortfarande tycker är bra. Karaktärerna känns trovärdiga, möjligtvis undantaget stentuffe Louis Gosset jr. Här finns det mesta inkluderat ett grymt samtida soundtrack.
2016-07-25
Jag kan uppskatta romantiska filmer men denna föll mig verkligen inte i smaken! Riktig B-film som försöker vara gripande men mest känns som en billig såpopera! Att alla dessutom spelar över gör inte saken bättre! Inte ens Richard Gere gör bra ifrån sig!
Halofreak92swe
2015-11-01
Väldigt bra romans/drama. Gillar basic training filmer, sergeanten är tuff! Gillar regissören också, och Richard Gere är riktigt bra här! Sen är musiken underbar, en av de bästa sångerna som det ljuvliga 80-talet har genererat är ju Up Where We Belong :)