Ett päron till farsa

Familjen Griswold har under hela året planerat den perfekta sommar semestern. Från hemmet i Chicagos förorter, tvärs över Amerika, till undren vid "The Walley World Fun Park" i Kalifornien så har varje del av resan varit noggrant planerad. Så det spelar ingen roll att dem förlorar alla pengarna när deras nya bil blir totalkvaddad. Och det gör inte så mycket att kusinen Eddie sätter tant Edna i baksätet så att hon kan få lift till Phoenix. Men det som verkligen får Clark att hålla ögonen på vägen är den mystiska blonda bruden i den röda Ferrarin som inte slutar att flörta med honom.

Originaltitel Vacation
Alternativ titel National Lampoon's Vacation
Regissör Harold Ramis
Manus John Hughes
Genre Komedi, Äventyr, 80-tal, Roadmovie
Skådespelare Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Anthony Michael Hall, Imogene Coca, Randy Quaid, Dana Barron, Eugene Levy, John Candy, Christie Brinkley, Brian Doyle-Murray, Miriam Flynn, Eddie Bracken, James Keach, Frank McRae, Jane Krakowski, John P Navin Jr

Skapad 2019-12-05 av BobbyPeru
Denna film handlar om familjen Griswold, där pappan är en riktig klant. Familjen bor i Chicago, Illinois. Fadern Clark (Chevy Chase) tar med familjen ut på en USA-resa som de sent kommer glömma. C...   Läs mer »

Sheepy
2023-07-03
National Lampoon’s Vacation är en film som jag lite överraskande aldrig har sett. I USA är den hyfsat hyllad medan den i Sverige mest ses som en töntig komedi. Jag minns till exempel att den denna och dess uppföljare regelbundet visades sent på 5an och alltid fick lägsta betyg av Aftonbladet/Expressen i deras Tv-guide. Så dålig är filmen inte riktigt och även om den aldrig är särskilt rolig är den inte pinsamt usel heller. Den har en viss 80-talscharm och de flesta som ser den kan nog relatera till någon mindre lyckad semester eller till familjedynamiken.
schygge
2022-01-06
Som redan kommenterats så har den inte åldrats väl, och får med allt som går emot dagens 'svenska värderingar' - men vad kan man förvänta sig av en 40 år gammal skämt-film?
92axha10
2019-11-28
Chevy Chase fångar verkligen familjefaderns goda avsikter som långsamt helt tappar förståndet.
gjoob
2018-11-24
Kultkomedi som egentligen inte är så rolig, men ändå lyckas med konststycket att vara en tilltalande och underhållande komedi.
Zarquon
2018-08-02
Klassisk fars med en del kul skämt men för många som är o-roliga eller upprepade.
2018-01-17
Alltså nej!!
Henkepedia
2017-12-31
Klassisk film som inte åldrats så jättebra.. Stark trea dock

2017-08-08
Ganska rolig och underhållande film även om uppföljarna är bättre.
Starkbröl
2017-08-08
Ofattbart trist.
Jompalompier
2017-07-05
Tyvärr inte så rolig som jag hade hoppats.