2.3
2.3
Ett sista race
Streetracing-legenden Dennis har levt hela sitt liv på fel sida lagen. Efter att ha försummat sitt äktenskap och varit frånvarande större delen i sin 16-åriga dotter Hannas liv bestämmer sig Dennis för att börja leva ett ansvarsfullt och stilla liv. Något som snabbt avbryts när Dennis får reda på att hans dotter Hanna ska delta i ett race med sin nya kille Charlie. För att stoppa Hanna beger sig Dennis och hans ex-fru Tove ut på en resa för att hämta hem dottern.

Originaltitel | Ett sista race |
Alternativ titel | The Final Race |
Regissör | Edward af Sillén |
Manus | Edward af Sillén |
Genre | Komedi, Action, 2020-talet |
Skådespelare | David Hellenius, Malin Åkerman, Peter Dalle, Johan Ulveson, Johan Glans, Axel Adelöw, Goran Aliskanovic, Johan Charles, Stefan Cronwall, Eric Ford, Caspian Fornänger, Ola Forssmed, Malte Gårdinger, Michael Jansson, Jonas Karlsson, Sara Soulié, Elsa Öhrn |
Som svensk är det svårt att inte uppskatta det som produceras till vår filmskatt, alla har någon svensk film som favorit någonstans. Vi har en fantastisk filmhistoria bakom oss och det är svårt... Läs mer »
Positiva är väl lite bilåka. Negativa, allt annat.
Väldigt rolig och knasig film! Mycket skratt!
Lite av en svensk Its a mad world eller varför inte Göta kanal på asfalt. Jag är snäll som ger en trea men massa folkkära nunor som dyker upp titt som tätt och rätt bra actionscener räddar anrättningen. Sexigast är valpige Gårdinger jnr och roligast med ett stänk av vemod Ulveson som åldrad kartläsare.
Jag får också "Göta Kanal"-vibbar. Fullspäckad med kända skådisar och humor på inte allt för hög nivå. Men filmen är rolig och jag suck-skrattar mig genom hela filmen. Det hade kunnat bli en fyra, men slutet drar ner det rejält. Sedan tycker jag inte att Jonas Karlsson passar i sin roll, trots att jag annars gillar honom som skådespelare. De andra - passar riktigt bra.
Typisk svensk dravel film som uppfyller alla kriterier för vad som gör svensk film av den här sorten så jäkla usel! Det finns två saker man göra sig för att skydda sig mot detta. Antingen stäng man av skiten, eller skaffa en ordentlig skämskudde som man kan söka skydd bakom!!!
2024-09-23: Inte alls vad jag hade väntat mig. Tyvärr 10% kul och 90% trams istället för tvärtom :( 2-
Märks det är Edward som varit inblandad. Det är lite för mkt pappahumor, skoj med alla kändisar iaf. Det är en sån klassisk katastroffilm där det ska ske saker konstant, man hinner knappt lugna sig för än det ska ske saker överallt, stressigt är bara namnet. Jonas Karlssons karaktär var väl behållningen, Johan Glans fungerar alltid, men fick lite för lite tid kanske.
Ett gäng etablerade och vanligtvis kompetenta skådisar gör bort sig till ett manus skrivet av ett barn. Kan kanske mest liknas vid en "Göta Kanal på hjul" då de tom sparat och återanvänt samma sorts skämt och humor som gick hem då. Den här blev säkert en succé vilket är precis vad svensk filmproduktion inte behöver, men som vi som publik troligtvis förtjänar.
En svensk racingfilm är inget vi ser så ofta. Sveriges filmer håller sig oftast mera jordnära men här får vi lite av en svensk variant av Need for speed med flera stora namn i rollistan. Edward af Sillén har lyckats få ihop en snygg och spännande film som kanske kan kännas lite kliché i sin utformning men samtidigt så fungerar det till den grad att man är som fastspikad under hela filmen. Skådespelarna är som gjorda för sina roller och även om humorn kanske svajar lite så fungerar den så filmens helhet fungerar. Handlingen är fartfylld och spännande hela vägen ända till det lite komiska slutet. Finns några bra budskap också som jag väljer att inte gå in på för känsliga öron. Musiken ger också bra effekt. Filmens enda brist egentligen är att humorn kanske inte alltid griper tag i mig men den är ändå bra utformad och därför låter jag ge denna moderna svenska film en full pott. Moderna svenska filmer har lite att leva upp till mot alla äldre svenska klassiker och "Ett sista race" funkar faktiskt.
Norska förlagan är småfånig men kul och bra i jämförelse. Det här är något av det sämsta som producerats i svensk filmväg.