Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Falstaff


Falstaff är den unge prins Henrys följeslagare. Stor, bullrig, matglad och lögnaktig. Kungen anser att Falstaffs inflytande på den unge prinsen är skadligt. När kungen blir sjuk ser det mesta bra ut för Falstaff; nu skall han bli den nye kungens (Henry V) följeslagare, men allt går inte som han tänkt sig. Filmen bygger på Shakespeares pjäser Henry IV del 1 och 2 + delar från Henry V, Richard II och Muntra fruarna i Windsor.


Originaltitel Campanadas a medianoche
Alternativ titel Chimes at Midnight
Regissör Orson Welles
Manus Orson Welles
Genre Drama, Komedi, Krig, 60-tal
Skådespelare Orson Welles, John Gielgud, Jeanne Moreau, Marina Vlady, Margaret Rutherford, Walter Chiari, Keith Baxter, Norman Rodway, Tony Beckley, Jeremy Rowe, Michael Aldridge, Alan Webb, Fernando Rey, José Nieto, Andrew Faulds
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 157
Filmnummer 7667

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


fisk0
2022-11-25
Utan tvivel den bästa av hans Shakespeare-filmer. Måttligt tempo som gör det lätt att hänga med (till skillnad från de två tidigare som Hollywoodproducenterna klippt ned till en hetsig röra), den var t.o.m genuint rolig, vilket jag aldrig tyckt Shakespeare varit tidigare. Kanske inte Welles mest visuellt spektakulära film, men det finns ändå en del höjdpunkter. Fina stridsscener och fantastisk ljudläggning. Han har gjort bättre filmer inom andra genrer, men det här var ändå riktigt bra. Stark fyra.
F-M-J
2021-07-14
Kameraspråket, musiken och somliga monologer är filmens riktiga styrkor. Överlag nöjd. Stark trea.
KyLLo
2019-01-19
Enligt IMDb, Svensk Filmdatabas och spanska Wikipedia är engelska originalspråk, även om det är en spansk samproduktion. Spanjorerna brukar ju dock vilja se filmer på spanska, oavsett produktionsland och originalspråk. Hur som helst en teatral film som känns som ett hafsverk, även om de har försökt att dölja det så gott som möjligt. Jag kollade upp det nyss och troligen var det som jag misstänkte. Jag läste att pengarna tog slut mitt under inspelningen och att de därför tvingades göra ett två månader långt uppehåll. Dessutom var flera av skådespelarna bara tillgängliga under några dagar. Måste ha varit otroligt stressande och påfrestande för inblandade.
Ful_fisk
2019-01-14
Mycket snygg och livlig film där Orson Welles känner på toppenhumör som regissör. Först var fyran självskriven, men sedan blev det allt svårare att hänga med i svängarna. Shakespeare kan vara rätt rörig att hänga med i eftersom dialogerna är så snårigt uppbyggda, och Welles gör det inte lättare för en. Således missade jag mycket av vad filmen egentligen gick ut på rent storymässigt, vilket tyvärr sänker fyran till en trea. Kanske åker betyget upp igen ifall man ser om den och hajar mer vad den handlar om. För det här är en fin film oavsett vilket!
Tonti
2016-01-21
En lite märklig daterad känsla vilar över hela filmen som är något av ett ryckigt och överspelat verk. Men Welles är verkligen helfestlig som Falstaff och bryter emellanåt effektivt av mot de mer högtravande delarna. Men särskilt angeläget känns det ju inte precis.
emilstjernholm
2013-05-16
Detta är på många sätt en fantastisk film. För det första, Welles passar som hand i handsken för rollen som John Falstaff. För det andra, foto, bildkomposition och klippning är ren filmmagi, vilket inte minst fascinerar om man har den skrala budgeten i åtanke. Krigsscenen är ett bra exempel på detta, mörk, intensiv, blodig, närgången. Jag såg f.ö. filmen på engelska.
#54
2011-12-07
Mästerverk.
martineden
2010-08-04
En mycket imponerande film och en av Welles bästa! Ännu en gång är Welles regissör, huvudrollsinnehavare och manusförfattare och ännu en gång levererar han ett första klassens verk! Skådespeleriet är ypperligt och särskilt då Welles själv tillsammans med John Gielgud. Vet inte om någon karaktär någonsin skildrats så sympatisk trots sina brister. Krigsscenen är mycket obehaglig, men välgjord och oerhört skickligt klippt. Mästerverk!!
goeran
2023-01-06
En mycket bra Shakespearefilmatisering; välgjord och underhållande och mycket snyggt filmad. Scenografin är också mycket imponerande; visst är det i Segovia som många av utomhusscenerna är filmade? Orson Welles är perfekt i rollen som Falstaff men även John Gielgud som Henrik IV är mycket bra. Däremot tycker jag nog inte att Keith Baxter som prins Henry (den blivande krigarkungen Henrik V) är så lysande. Men varför se filmen på spanska? På den spanska dvd-utgåvan kan man välja både engelskt tal och engelsk text och det tycker jag nog att man bör göra med tanke på att det handlar om Shakespeare.
Spöket
2008-08-17
Jag såg på den här väldigt ofokuserat, vilket jag ärligt talat tror var bra för filmen. Det mest utmärkande var för ovanlighetens skulls skådespeleriet som överlag var väldigt bra.
Visa äldre kommentarer »