Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4
av 5

Fanny och Alexander


Det är julafton 1907, och släkt och tjänstefolk samlas i Ekdahls tjusiga paradvåning i Uppsala. Uppsluppen stämning råder tills Fannys och Alexanders far dör i hjärtinfarkt och deras framtid plötsligt ter sig osäker. Filmens finns också i en tv-filmsversion på drygt 5 timmar.


Originaltitel Fanny och Alexander
Regissör Ingmar Bergman
Manus Ingmar Bergman
Genre Drama, Mysterium, 80-tal
Skådespelare Lena Olin, Ewa Fröling, Stina Ekblad, Erland Josephson, Harriet Andersson, Gunnar Björnstrand, Pernilla August, Bertil Guve, Börje Ahlstedt, Jan Malmsjö, Jarl Kulle, Allan Edwall, Christina Schollin, Mona Malm, Gunn Wållgren, Pernilla Allwin, Mats Bergman
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 10246
Filmnummer 1188

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


loenneberga
2020-06-06
Den har inte åldrats väl. Nog för att gubbigheten och sexismen har nån sorts värde som historiskt dokument, men det är plågsamt att titta på 2020. Berättartempot håller heller inte längre. Hej då Bergman.
HerrNenne
2020-01-15
Femtimmarsversionen. Rätt bra film. Håller intresset rakt igenom fem timmar, det säger ju något. Men den börjar bättre än den slutar tycker jag, speciellt sista akten blir jag riktigt besviken på vilka vägar den tar. Varje teaterscen kunde man spola också.
päronanton
2019-02-08
Detta är ett sant mästerverk inom svensk film tycker jag. Vilka kostymer men framförallt skådespelar insatserna. Det händer inte så mycket i filmen egentligen men skådespelandet är lysande!
Laasse
2018-12-25
5 år senare har jag sett femtimmarsversionen och uppgraderar betyget till en femma. Tyckte nog ändå att den kortare versionen var snäppet bättre och mer konkret, men hantverket är så pass mästerligt att femman till slut måste plockas fram.
Stygga-Vargen
2018-10-17
Minns att jag såg denna film på TV vid jul när jag var liten - början av 90-talet alltså - och då tyckte jag att "fyrverkeri"-scenen var rolig men vad jag tyckte om resten av filmen minns jag inte. Nu har jag precis sett om filmen (tretimmarsversionen) och filmen är faktiskt väldigt bra, snudd på mästerverk. Inte riktigt lika bra som Det sjunde inseglet eller Nattvardsgästerna men ändå en klassiker. Skådespelarna gör ett enastående jobb!
Rai
2018-02-10
Den här filmen är så otroligt överskattad att det inte är klokt! Någon segare film finns inte!
JoshTee
2017-12-29
Ett mästerverk!
MrsSmiths
2017-12-27
Varför inte toppa tandvärken med 5 timmar Bergmansk ångest? Fungerade fint.
Solidus
2017-12-27
Betyget gäller 5-timmar versionen. "Fanny och Alexander” innehåller ett skådespel som är otroligt mäktigt att skåda. Att se den svenska skådespelareliten agera framför kameran är magi och Bergmans manus och dialog bidrar till den magiska atmosfären. Det här en av de bästa svenska filmer som har gjorts, men det ska inte förnekas att då och då blir det en aning småsegt.
Dream
2017-12-25
Jag såg också 5 timmars versionen och tycker att Första och Andra akten är bäst, sedan tunnas det ut och blir lite väl mycket Bla, bla, bla, bla för sitt eget bästa, men fortfarande värt en 4a då den här typen av tidsdokument nog aldrig kommer att göras i Sverige fler gånger! Det krävs någon med Driv, Tålamod och Beslutsamhet som Ingmar Bergman var för att få fram en sådan här typ av historia och det har vi inte längre. Det räcker bara att jämföra med dagens Solsidan, Historieätarna eller Beck och man ser kvalitets skillnaden.
Visa äldre kommentarer »