Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.3
av 5

Fantomen på Stora operan


En av de första filmatiseringarna av Fantomen på stora operan. Filmen finns i totalt tre versioner. En första stumfilmsversion från 1925 omarbetades 1929 till ljudfilm med mycket nyinspelat material. Ljudfilmsversionen gjordes i sin tur om till en stumfilm(!) för att distribueras till biografer utan ljudutrustning.


Originaltitel The Phantom of the Opera
Regissör Rupert Julian, Lon Chaney, Ernst Laemmle, Edward Sedgwick
Manus Tom Reed, Elliott J Clawson, Richard Wallace, Frank M McCormack, Walter Anthony, Raymond L Schrock, Bernard McConville, Jasper Spearing
Genre Stumfilm, Skräck, Drama, 20-tal
Skådespelare Lon Chaney, Mary Philbin, Norman Kerry, Arthur Edmund Carewe, Gibson Gowland, John St Polis, Snitz Edwards, Mary Fabian, Virginia Pearson, Bernard Siegel, Chester Conklin
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 360
Filmnummer 9955

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Stan
2019-11-02
alldeles för lång och seg
martineden
2016-03-17
Jag har verkligen varit fram och tillbaka med betygsättningen på denna film där jag växlat mellan 4:a och 5:a. Nu har jag då sett den igen och väljer att återigen höja den. Det är verkligen ett mästerverk och det egentliga startskottet för Universals skräckserie. Underbar prestation av Chaney och jag tycker att man här, som ett av få fall, man förvandlar en medioker roman till en mästerlig film! Mästerverk!! 5.
Lotso
2014-09-17
I sin helhet älskar jag verkligen denna filmen. Det är en av stumfilmernas största och bästa i min åsikt. Allt tack vare den store Lon Chaney som gör en fantastisk insats och levererar och ger oss den bästa Fantomen på film. Där är även en cool scen som är färgad, något som var exklusivt och unik på den tiden. Jag rekommenderar filmen till alla stumfilms älskare där ute, till alla skräckfilms älskare och till alla ni som gillar film överlag, är detta en film som inte bör undvikas. Ge den en titt och ni lär förstå vilken mästare Lon Chaney verkligen var.
mrinkel
2012-10-04
Väldigt välgjord och Chaney är mycket bra. Men den är på tok för seg och jag ogillade verkligen slutet.
Anonymus
2012-08-17
Synd att jag inte såg denna först, blir ganska tråkig när man kan historien. Dock en av de mer imponerande filmatiseringar av det klassika dramat. Storslagen och effektfull och väl före sin tid, dock läggs det alledes för lite fokus på den desperata kärleksrelationen mellan Erik och den sköna operasångerskan. Resultatet är ett storslaget epos dock utan underliggande djup och det hela känns aningen för tunnt för att man skall engagera sig till fullo.
hsimpson
2012-08-10
Snyggt och effektfullt, men lite väl segt. Definitivt inget mästerverk från stumfilmstiden. Får lite Feuillade-vibbar, men det här är ett par klasser sämre.
martineden
2012-05-02
[rek. 4] Har nyligen köpt en restaurerad utgåva. Mitt förra exemplar hade dålig bildkvalitet och märkligt onyanserad musik. Den berömda technicolorsekvensen var i svartvitt som filmens övriga material. Det är en sann fröjd att uppleva denna film i en ordentligt förbättrad kvalitet: både bild, musik och ljud. Lon Chaney gör en av sina bästa rollprestationer och hans smink är ikoniskt! Det finns många mästerliga scener och klassiska ögonblick men filmen har även vissa brister. Regin och skådespelet är ojämnt och det är påtagligt att flera regissörer varit inblandade. Det finns även en del manusbrister även om jag inte alls håller med om att strukturen i övrigt är "ranglig". Älskar färgsekvensen och avmaskeringen! Scenen med ljuskronan etc, etc... Ja, ögonblicken är många. En riktig klassiker!! 4+/5-.
Sznax
2012-02-22
En av de mest lyckade skräckfilmerna som gjorts. Chaney är ruskig som den maskerade fantomen men är än värre som den omaskerade. Just scenen när han de-maskeras är en riktigt chock. Dekoren, fotot och färgsättningen är av allra högsta klass. Balscenen i technicolor är riktigt snyggt gjort. Tyvärr är det ju ändå så att skådespeleriet är ibland överdrivet teatraliskt (speciellt från Philbin) och delar av manuset är ålderdomligt. Men helheten är ändå riktigt bra, och den håller mycket bättre som skräckfilm än vad många moderna motsvarigheter gör. Betyg 7.3
NtoNW
2012-02-05
Tyvärr är den här alldeles för teatralisk för min smak. Det har gjorts så mycket bättre stumfilmer, så man undrar varför den här ingår i 1001 filmer. Tycker att alla skådisarna spelar över alldeles för mycket. Det enda bra är faktiskt slutet i källaren och jakten.
emilstjernholm
2012-02-04
Måste även jag passa på att hylla sminkningen på fantomen. Stämningsfull film, med en briljant färgscen som största höjdpunkten.
Visa äldre kommentarer »