Farlig mark

En avtrubbad snut tar sitt arbete på för stort allvar. Ofta misshandlar han de kriminella. För att han ska lugna ned sig blir han utskickad på landet för att ta del i jakten på en flickmördare.

Originaltitel On Dangerous Ground
Alternativ titel Dark Highway
Regissör Nicholas Ray
Manus Nicholas Ray, A I Bezzerides
Genre 50-tal, Kriminalare, Film-Noir, Drama
Skådespelare Robert Ryan, Ida Lupino, Ward Bond, Ed Begley, Charles Kemper, Anthony Ross, Ian Wolfe, Sumner Williams, Gus Schilling, Frank Ferguson
Filmnummer 20018

2015-05-21
Stadsscenerna är riktigt hårda och "noir-stämningsfulla men filmen faller i intensitet när den utspelas ute på vischan. Robert Ryan bjuder på ännu en intressant karaktärsstudie. Hur han ser och reformerar sig själv i mötet med den mördade flickans pappa, lika driven av hat som han själv en gång var. Dessutom otroligt snygga kameraåkningar, känns som handhållet.
TheJack
2011-11-01
Den kunde varit så jäkla bra. Jag tycker att den första halvtimmen är snudd på fantastisk med hårda snutar, jazziga barer och smutsiga stadsmiljöer. När snölandskapet introduceras så blir det snäppet sämre, men det är fortfarande bra - mycket tack vare det skitsnygga fotot, Rays regi och Ryans karaktär. Hade det inte varit för Lupinos aningen fåniga karaktär och att Ray inte fick sitt önskade slut igenom, så hade fyran nog varit given. 3+/5
emilstjernholm
2010-09-06
Precis som alltid med Ray är det högt tempo från första bildsekvensen. Det är en traditionell och något stereotyp historia, men den är berättad på ett intresseväckande sätt.
thefox
2010-02-25
Mycket bra och oväntat gripande!
DanielMott
2008-08-08
Stark noir med bra skådespelarinsatser och fin musik av Herrmann.
Nnikk
2007-07-04
Bra fart på filmen ända tills de sista tio. Det känns som den här var årtioenden före sin tid (musik, kamerarörelser). Lite orolig blev man när landskapet byttes från storstad till snöiga berg, men storyn saktas inte ner en enda minut.
MaraJade
2007-02-19
Det var bra att filmen var kort för handling var inte direkt fängslande. Robert Ryan var dock bra.
Poivoroinen
2004-09-19
Hm... verkligen inte någon av Rays bättre... fint om det avslutats med en tår från Robert Ryan i bilen istället...
Czechflash
2004-09-17
Första halvtimmen får man lära känna huvudkaraktären, sen tar filmen fart när han skickas till en liten håla. Men det känns inte som något speciellt. Bäst är Bernard Herrmanns musik som ger Hitchcock-känsla. Ganska svagt förutom några få "jaktscener".
CinemaniaC
2004-07-07
Mycket spännande thriller, med en utmärkt Robert Ryan. Suggestivt foto, dystert men magnifikt.