Faust
Svankmajers version av den gamla legenden om mannen som säljer sin själ till djävulen.
Originaltitel | Lekce Faust |
Alternativ titel | Lesson Faust |
Regissör | Jan Svankmajer |
Manus | Jan Svankmajer |
Genre | Animerad, Fantasy, 90-tal |
Skådespelare | Petr Cepek, Jan Kraus, Vladimír Kudla, Antonin Zacpal, Andrew Sachs (röst) |
Det finns en lekfullhet i det här som är jättefin. Skulle klassa det som en komedi snarare än fantasy. Det finns uppenbarligen någon slags ansats till debatt om berättande också men den kanske inte känns jättefokuserad för mig. Gillar Svankmajers mer animerade grejer bättre
Ah, vad fräck!
bitvis fantastiskt knasig, men tyvärr en lite väl lång startsträcka å lite sega partier här å där.. svankmajer kan bättre!
Bitvis snygga och underhållande animationer, bitvis skön surrealism, bitvis ganska segt!
Precis i början av filmen fick jag för mig att den liknade Krzysztof Kieslowskis verk lite. Jag är inte säker på om det var miljön som var bekant eller om det var tystnaden och fotot. Hur som helst så slutade jag tänka på Krzysztof Kieslowski efter en stund och började istället likna filmen med Hayao Miyazaki. Det låter väl lite konstigt, men jag tycker mig se en hel del likheter mellan den något surrealistiska världen som framställs i denna filmen och fantasyvärlden som förekommer i Hayao Miyazakis filmer. Egentligen är det ju idiotiskt att försöka likna Jan Svankmajers filmer med någon annans filmer, eftersom Svankmajers filmer är helt unika. I alla fall så har jag aldrig sett något liknande. Detta är den första långfilmen av honom jag ser, men jag har tidigare sett ganska många av hans kortfilmer. Denna filmen är uppbygd på precis samma sätt. Början och slutet känns mycket bekanta. Både början och slutet och allt däremellan är fantastisk välgjort och framför allt mycket finurligt uttänkt. Klippningen är enastående, miljöerna är underbara, alla detaljer är så väl genomtänkta. Svankmajer är utan tvekan ett geni av sällan skådat slag.
helt sjuk, jag gillar inte riktigt engelskan, men dockarna ar fina och laskiga - I like!
surrealisten och psykfallet svankmajer
Fy fan vilken bra film, allt hårt arbete och all möda resulterade i en av världens absolut bästa filmer.
En riktigt originell upplevelse. Smått fantastiskt och oförglömligt.