Flicka med pärlörhänge
Delft, Holland 1665. Griet tar anställning som piga i konstnären Jan van Vermeer hem. Hon får stå modell för det som kommer att bli ett av hans mest kända verk.

Originaltitel | Girl with a Pearl Earring |
Regissör | Peter Webber |
Manus | Olivia Hetreed |
Genre | Drama, Romantik, 2000-tal, Biografi |
Skådespelare | Scarlett Johansson, Colin Firth, Tom Wilkinson, Judy Parfitt, Cillian Murphy, Essie Davis, Alakina Mann, David Morrissey, Joanna Scanlan, Rollo Weeks, Anna Popplewell |
Nja, lite trött på den konstnärlige mannen som är missförstådd, med en avundsjuk fru som inte förstår honom, sen kommer den fattiga pigan in och äntligen någon som förstår honom. Johansson spelar ok, men det är lite väl mycket samma uttryck hela tiden och Firth är inte mycket bättre, en rätt tråkig karaktär. Den som lyfter spelet är Essie Davis som frun, sen är det väldigt snyggt foto, miljöer och kostymer och det tillsammans räddar trean.
Filmen handlar om ett konstverk. Men Peter Webbers sätt att bildsätta denna berättelse är också ett konstverk. Filmer som verkligen utnyttjar bilden i berättandet brukar jag falla för. Det här är en sådan. Härligt, vackert och lidelsefullt
Ganska intressant och välspelat drama, men det här är inte riktigt min typ av film. Svag 4:a.
Hela processen med hur målning kommer till liv är vad som gör romanen fascinerande. Som film är detta försök bra men man tappar förstås en hel del i överföringen.
Den är bra och annorlunda. Scarlett Johansson spelar rollen mjukt och bra.
Filmerna kommer aldrig i samma nivå som böckerna, men förväntade mig faktiskt lite mer av den här.
Så usel!! Jag brukar älska filmer som utspelar sig i den här miljön och århundradet, men denna gjorde mig mest illamående!
Ger den 3,5. Bra foto dock men långtråkig.
Ganska snygg film.
Såg den då den kom på bio, tyckte mycket om den, vackert foto, och så hade filmen en sådan lågmäld intensitet. Ja, och så handlar det ju om Vermeer! Sedan är Scarlett Johansson otroligt vacker här.