3.6

Flickan från tredje raden

Skådespelaren, teaterdirektören och författaren Sture Anker har gjort tredubbelt fiasko. På sin teater har han just spelat i en egenhändigt författad pjäs om livets meningslöshet. Publiken har gäspat. Nu väntar han på recensionerna. Sture är ensam på teatern, tror han, när en flicka ger sig till känna ur mörkret. Hon kommer från tredje raden, säger hon. Hon börjar berätta en historia om en ring, en som lär att livet alls inte är meningslöst.

JD
2025-02-04
Kvintessensen av Hasse Ekman. I alla fall hans lättsammare sida. Det kan te sig bagatellartat till en början men är så lekfullt och elegant hopfogat. Fotot är ju också från en tid när det nådde en konstnärlig topp. Många av skådespelarna är också härliga att se. Vackra, roliga, inspirerade.
LavaLi
2024-10-15
En snillrik och finurlig film med lysande regi från Hasse Ekman. Sagan om ringen utan att vara den Sagan om ringen kan man säga. Jan Lööfs inspirationskälla till sin briljanta barnbok Sagan om det röda äpplet är avslöjad. Och Magnus Härenstam är en karbonkopia på Sigge Fürst. Ett återbesök i 40-talets Sverige – härligt! Pjäsaktig dialog och en ljudbild som låter som en gammal, raspig vinylskiva – charmigt. Ett trivsamt mysteriedrama med inslag av noir, galghumor och slapstick – och det funkar, imponerande! Filosofiska utlägg om livet och dess meningslöshet och hur allt beror av slumpen, samtal med alter ego och ett snillrikt sammanvävt händelseförlopp. Åldern märks förvisso men detta är faktiskt lysande. Bäst bland mycket bra är den vackra, noir-doftande självmordsscenen. Väldigt mycket film.
HerrNenne
2024-07-01
Gillar verkligen det här. Det är lite för lättsamt för att verkligen kännas, men rakt igenom trevligt. Blev framförallt förtjust i Hilding Gavle.
Murvel48
2022-12-20
Jag har lite svårt för de här svartvita svenska 40-talsfilmerna. Fotot motiverar i alla fall en svag tvåa.
Snah
2016-05-27
Vilket vidskepligt bottennapp efter de fantastiska Banketten och Flicka med hyacinter.
farbrorslump
2015-10-01
En tidig "Sagan om ringen"!
Dele
2015-04-24
Personligen så tycker jag att verklighetens mörka sidor är mer intressanta (och nyttiga) än de ljusa dito som den här filmen lyfter. Att här finns kvalitéer kan jag dock inte förneka, och faktiskt inte heller att tankar om att komplettera min dystra världsbild med lite hoppfullhet dyker upp. En film som åstadkommer detta med en sådan cyniker som mig måste väl ändå ha något...
Tonti
2015-03-01
Rakt mästerlig.
Lillaprinsen
2014-07-01
Slutet är såklart en besvikelse, men är man beredd på det så känns skadan inte särskilt stor. Jag får väl göra en remake med en evolutionsbiolog i Hennings roll...
KimEkberg
2014-04-14
även en magisk och fröjdefull upplevelse. väldigt snyggt paketerad och med många roliga och filosofiska stunder. tycker sista biten är aningen svagare, men annars en ren njutning.