Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Flickorna


Tre kvinnor är med i ett resande teatersällskap med Lysistrate på programmet. Pjäsens tema - kvinnofrigörelse, äktenskap, krig - griper in i de tre kvinnornas liv, och teater och verklighet blandas. De erfarenheter och idéer som kommer från pjästen tillämpas på olika stridiga förhållanden i deras respektive äktenskap.


Originaltitel Flickorna
Alternativ titel The Girls
Regissör Mai Zetterling
Manus Mai Zetterling, David Hughes
Genre Drama, 60-tal
Skådespelare Bibi Andersson, Harriet Andersson, Gunnel Lindblom, Gunnar Björnstrand, Erland Josephson, Frank Sundström, Åke Lindström, Stig Engström, Margreth Weivers, Leif Liljeroth, Ulf Palme, Ingvar Kjellson
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 637
Filmnummer 12355

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


JohanHelenius
2022-11-06
Mästerverk! Liknar ingen annan svensk film. Bra idé, fint hantverk, dialog som pendlar mellan samhällstillvänd kritik och absurd humor samt scener som går från grekisk teater, till vardag och till festliga drömscener à la Fellini. Uppfriskande och stimulerande.
fisk0
2022-08-28
Mja, fanns inte mycket jag uppskattade i den här. Kändes väldigt daterad, och med ett överklassperspektiv som varken känns så fräscht för 68 eller har någon bredare relevans. Visserligen berör väl många Zetterling-filmer överklassen, men oftast ur ett mer kritiskt perspektiv. Var väl en del fina övergångar mellan "verklighet", dröm och teater, men gilkade verkligen inte hur voiceover användes.
RustyFilm
2022-01-01
Det var en del bra grejer som kom ut ur den progressiva perioden i slutet av 60-talet. Men det här var inte bra. Kanhända att delar av det här skulle funka som satir på dåtidens kvinnokamp, om det hade skapats i nuet med perspektiv på -68. Men Mai Zetterlings skapelse är ju från just 1968 (vänsterns stora år). Mai måste varit ute och cyklat då, eller så är det jag som gör det nu. Men jag fattar inte. Jag stöder den feministiska kampen för jämställdhet, men gjorde Zetterlings film det?
Albion
2021-02-27
Idealismens tid 1968 och inte minst fanns en stark feministisk rörelse som här är smart och roligt paketerad och som presenteras med finess och skärpa. För det mesta. Jag tycker detta var uppfriskande och även om feminismen har tonvikten på andra sakfrågor idag så är debatten viktig. Och så måste jag ju hylla dessa många fina scener från Stortorget i min hemstad Karlskrona, väldigt trevligt. Stark regi och en gedigen rollinsats av då främst Bibi Andersson kanske. Betyget blir en 4:a
Stan
2021-02-04
Vi fattar. Män var redan skit 1968. Men detta var mycket trevligt och charmigt, vackra miljöer
andmoreagain
2019-10-20
Ett feministiskt virrvarr mellan teaterscen/vardagsliv och dröm. Av och med Bergman-skådespelare och som vanligt briljant utfört av Zetterling. Tyvärr blir det uttröttande och ja, tom lite väl endimensionellt efter ett tag.
Ful_fisk
2019-07-31
Rolig, elegant och påhittig. Skitbra, helt enkelt. Mai Zetterling fortsätter att imponera grovt.
yrkeschaufföre
2019-06-01
Oerhört ointressant historia men snyggt foto och många intressanta miljöer och bra skådespelare. Särskilt intressant var exteriören och interiören från Shopping ritad av Ralph Erskine. En stark tvåa för detta.
LillaBlåaMus
2018-03-24
Spretigt, stickigt och öronbedövande - men det var väl det som behövdes, och fortfarande behövs. Spännande form, snyggt foto, stjärnspäckad med en briljant Bibi Andersson i fronten. Högaktuellt ämne.
Memmem
2015-11-23
En film som både är vanlig spelfilm och spelad dokumentär. Den baseras löst på Aristofánes komedi Lysistrate, om kvinnor i Aten och Sparta, som sexstrejkar för att få slut på det Peloponnesiska kriget som varat i 20 år. Filmmanuset beskriver en uppsättning av omnämnda pjäs, bland annat i Kiruna, och hur en av skådespelerskorna (Bibi Anderson) vill diskutera pjäsen med publiken och om vad som senare följer. Manuset har en röd tråd, men hoppar annars hit och dit, och blir rätt så tjatigt till slut. Att regissören var djupt inblandad i den socialistiska kvinnokampen behöver man inte tveka om. En rad mycket duktiga svenska skådespelare deltar, men kommer inte riktigt till sin rätt. Där ser man vad viktigt manuset är. Bilderna är ibland intressanta, bland annat stadsvyerna från Kiruna, framför allt kyrkan, som utnämnts till Sveriges vackraste byggnad. Musiken märks knappt. Betyg: 1½
Visa äldre kommentarer »