Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.1
av 5

Flugornas herre


Filmatisering av sir William Goldings roman om en grupp engelska skolpojkar som blir strandsatta på en avlägsen öde ö i tropikerna. Skildringen av hur de gradvis urartar till en hord vildar är gastkramande.


Originaltitel Lord of the Flies
Regissör Peter Brook
Manus Peter Brook
Genre Drama, Thriller, Äventyr, 60-tal
Skådespelare James Aubrey, Tom Chapin, Hugh Edwards, Roger Elwin, Tom Gaman, Roger Allan, David Brunjes, Peter Davy, Nicholas Hammond
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 2890
Filmnummer 4232

Recensioner

Skapad 2019-12-22 av Dåliga_filmer
Alla de här filmerna som man ser i skolan är ju för det mesta dåliga. Dom flesta är det i alla fall. Vi tar den här som exempel. Flugornas Herre, vill du köpa den här filmen med det här uppst...   Läs mer »

Skapad 2019-12-22 av Maddeluttan
Denna filmen handlar om ett par unga pojkar som hamna på en öde ö efter en olycka. Där väljer de ganska så snart en ledare som ska leda dem och se till att de bli räddade. Detta lyckas han inte...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av madeleine_g
Ett par ungdomar hamnar på en ö efter en olycka. Allting verka bra och alla kommer överens i början men sen efter ett tag så börja saker och ting ändra sig. Saker stjäls, eldar släcks, barn m...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av
Jag läser på schemat för skoldagen. Film+prat om film. Jaha, vilken film? Är det en sån där skräpfilm som senaste gången, eller kan det vara en dokumentär? När vi kommer till klassrummet ska...   Läs mer »

Kommentarer


Rai
2017-10-01
Den här är bättre än 1990-talets nyinspelning...
Barneyk
2017-09-03
Hmm, jag var helt säker på att jag hade betygsatt den är. Jag har liksom bestämda tankar om den jämfört med den nya versionen men det var isåfall liksom ungefär 20 år sedan jag såg den, svårt att vara helt säker. Den nyare filmen och den här har väldigt olika styrkor och den här känns ganska åldrad med styltiga barnskådisar, för att uttrycka det milt. Men har en del andra mer styrkor som den nyare saknar.
Kalkonhönan
2015-04-27
Föredrar 1990-versionen över denna, helt klart!
film_Alex
2015-03-29
Jag har inte läst boken men jag märker att filmen återger en blek kopia av boken. En bättre anpassning till filmformatet är helt klart möjligt, men filmen gav tillräckligt mycket insyn för att väcka djupare reflektioner. Jag fick nämligen i uppdrag av min mentor att se den här filmen och reflektera kring mitt eget ledarskap. Därför tänker jag delge mina tankar här åt brusets evighet. Till att börja med så är karaktärerna stereotyper, generaliseringar och förenklingar av ledarskap. De är symboler om man så vill, men de hjälper en ändå trots detta att se olika aspekter av ledarskap. Jack är en alfa. Vad han utövar är en primitiv av ledarskap där direkt makt och våld är väldigt normativt. Vad Ralph utövar är en högre form av ledarskap - den form som bygger civilisationer. Jack accepterar i början den moraliska ordningen och viker in för Ralphs formella auktoritet, men nyttjar ganska snart sina alfa-egenskaper för att hävda ledarskap. Som konsekvens utmanar Jack Ralphs ledarskap hela tiden och tillslut förlorar Ralph. När jag ser tillbaks på mitt eget ledarskap känner jag igen problamatiken. Jag är inte heller en Alfa. Jag blir ofta utmanad av Alfor men kan ändå hävda min auktoritet. Hur? Problemet som jag ser det är att Ralph saknar flera Alfor vars egon han kan balansera gentemot varandra. Ralphs ledartyp förlorar alltid mot en Alfa, men vinner mot två. Två Alfor kommer kollidera och slå ihjäl varandra (typ) men flera Alfor och en Augustus gynnar Ralphs ledarstil... "Flugornas herre" är en fantastisk titel förresten!
Dutch
2015-02-26
Kassa skådisar, intressant handling.
Krille80
2014-11-23
Jag tillhör dem som föredrar den nyare versionen från 1990 lite mer än denna just för att den känns mer aktuell och har ett högre tempo. Det som jag dock saknar som finns i denna äldre versionen och i boken är det fantastiska språket med de nästan poetiska beskrivningarna. Man förstår att författaren William Golding vann Nobelpriset i litteratur! 3+
kontorshunden
2014-06-26
Mäktig klassiker om att människor verkligen är djur!
Hypostas
2013-08-30
Helt OK filmatisering av boken, även om inledningen och dess musik (som även återkommer i slutscenen) är vedervärdigt usel. Skönt med en riktigt dryg överklass-Jack.
Djason
2013-04-03
Boken är bättre!! Som vanligt vill säga.
Taandborste
2013-01-26
Jag har inte läst boken (än i alla fall) men jag har alltid tyckt att historien och ämnena den tar upp är intressanta. Till en början drev den mig till vansinne. Introduktionen går snabbt och slarvigt och skådespelet är vacklande. Fast den bättrade på sig mot slutet och blir både obehaglig och fängslande.
Visa äldre kommentarer »