3.6
3.6
Flyga Drake
Under en fredlig period i slutet av 1970-talet i Afghanistan växer Amir och Hassan upp. De är närmaste vänner och leker nästan hela tiden. Deras bästa stunder är när de flyger drake tillsammans eller när Amir läser historier för Hassan. När så dåvarande Sovjetunionen invaderar Afghanistan flyr Amir och hans pappa till USA där de försöker leva vidare. När talibanerna lång tid senare tar makten i Afghanistan får Amir ett telefonsamtal från en gammal vän som ber Amir komma hem och hjälpa till.

Originaltitel | The Kite Runner |
Regissör | Marc Forster |
Manus | David Benioff |
Genre | Drama, 2000-tal |
Skådespelare | Homayoun Ershadi, Saïd Taghmaoui, Shaun Toub, Atossa Leoni, Khalid Abdalla, Zekeria Ebrahimi, Ahmad Khan Mahmidzada, Nabi Tanha, Ali Dinesh |
Gillade denna starkt. Några svaga insatser i skådisinsatser drar ner betyget tillsammans med lite luckor i manus.
Nja, tyvärr jag föredra boken som är underbar....
Fascinerande film som skapar känslor utan att använda de vanliga sentimentala greppen. Dramat är inflätat i Afghanistans omdaning under perioden sent 70-tal till nutid. Regissör är Marc Foster, och det blir ju alltid bra. Här finns också en del mycket bra skådespelar insatser, mest lyser lilla Ahmad Khan Mahmoodzod som gör rollen som stackars Hassan
En bagatell i jämförelse med det tårdrypande drama jag hört den skulle vara. Känns som att den kunde varit smartare berättad, mer koncis. Ser inte heller vad drakflygningarna tillförde, så det blev ju mest en gimmick. Vissa scener är i sig riktigt bra men mot slutet tappar den tyvärr rejält och trean känns given.
En vacker film, blev pepp på att se den efter Mahmidzadas sommarprat och det faktum att han och hans familj blev förföljda av talibanerna för att han medverkade här är ju faktiskt ganska sjukt. Hur som helst är det kul att se en inblick i Afghanistan före mullorna tog över, så mycket potential som går förlorad i fundamentalismens namn. De personliga relationerna är också fascinerande att följa, barn är barn och det finns så många likheter med en svensk uppväxt trots att den övergripande kulturen på ytan är totalt olika. Amir och Hassan har onekligen en komplicerad relation till varandra och det faktum att filmen sträcker sig över en ganska lång tidshorisont är en styrka. Den griper inte tag om mig så mycket som skulle behövas för ett högre betyg, men alltifrån dialogen och handlingen till de vackra vyerna uppifrån en högtflygande drake gör det här ändå till en klart sevärd film. En ganska stark 3a.
Jag blev inte riktigt bekväm med kombinationen lättsamt/sentimentalt och skakande/obehagligt, det blev liksom inget av det. Visst är filmen bra och visst är den gripande, men den känns ändå lite bomullsinlindad vilket gör att trovärdigheten sjunker en aning. Dock ett väldigt bra soundtrack som i sina bästa stunder låter som en mix av David Sylvian, Peter Gabriel och Mo Foster. (9/15)
Väldigt sevärd och tycker det är intressant med filmer från olika kulturer då man får inblickar/glimtar genom filmer.
Den berörde mig så otroligt mycket. jag har inget smink kvar efter den här filmen.
riktigt bra film! länge sedan jag såg en liknande film som fick att sitta spänt och vänta på mer. nästan en 5:a