Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.6
av 5

Flykten från helvetet


En amerikansk student anländer till Europa för att påbörja en balettutbildning. Allt eftersom tiden går förstår hon att något inte är som det ska. Det visar sig snart att skolan inte är vad den verkar vid första anblicken…


Originaltitel Suspiria
Alternativ titel Dario Argento's Suspiria
Regissör Dario Argento
Manus Dario Argento, Daria Nicolodi
Genre Mysterium, Fantasy, Skräck, 70-tal
Skådespelare Joan Bennett, Jessica Harper, Stefania Casini, Alida Valli, Flavio Bucci, Barbara Magnolfi, Susanna Javicoli, Eva Axén, Udo Kier, Miguel Bosé, Rudolf Schündler, Margherita Horowitz, Jacopo Mariani
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 2693
Filmnummer 3008

Recensioner

Skapad 2019-11-30 av FreddyKrueger
Suspiria är en av mina absoluta favoriter. Jag köpte den nyss i oklippt version, ocensurerad och remastrad från originalet på DVD och blev mycket nöjd. Jag hade sett den klippt och censurerad inn...   Läs mer »

Skapad 2019-11-20 av
Jag skriver om 3 disc utgåvan: 1977 gjorde Argento \"Suspiria\". Filmen spelades in på en speciell typ av Technicolor-film som togs ur bruk ungefär samtidigt. Detta betydde att de otroligt starka ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-14 av Ondskapt
\"Suspiria\" handlar om amerikanskan Suzy Banyon som beger sig till en dansakademi i Tyskland för att bättra på sina färdigheter. Redan första natten händer det konstiga saker och så småningom...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av xervana
'Suspiria' är den första Dario Argento-filmen för mig. Jag är därför inte vidare bekant med hans övriga verk, men har förstått att denna betraktas som en av hans bästa. Filmens handling kre...   Läs mer »

Kommentarer

atroxa
2020-02-20
Bra musik och fina färger, men lider av samma pajighet som många äldre skräckfilmer. Tyckte faktiskt remaken var bättre i detta fall.
92axha10
2019-11-28
effektiv rysare som höll mitt intresse från början till slut.
nikdelarge
2019-07-08
Älskar introt! Musiken, ljussättningen är på topp!
sparriskrigarn
2019-02-25
Flummig abstrakt och osammanhängande skräp. Kanske kul om man tycker att konst är viktigare än film.
Spidde
2019-02-10
Jag såg nyversionen igår (mycket annorlunda!) och ville därför ta tag i att kolla denna klassiker. Utan att veta så mycket på förhand blev jag mycket imponerad. För att vara skräckfilm är den inte särskilt läskig, däremot snygg och stämningsfull, med ett bra soundtrack och effektivt användande av olika starka färger. Jag tyckte den kändes fräsch med tanke på åldern och kommer följa upp med fler filmer av Argento (det här var min första).
Barneyk
2019-01-03
Förvånas lite över att den här filmen är så unisont hyllad, visst kan jag se dess storheter men jag har svårt att förstå att så många uppskattar dom. Jag tycker den börjar ganska bra och jag gillar verkligen miljön och så. Men för mycket är för dåligt, handlingen är tråkig och stämningen funkar inte på mig och då blir det ganska oinspirerat och tråkigt.
myslas
2018-12-11
En av de mest visuellt slående skräckfilmerna någonsin. Goblins soundtrack är hur häftigt som helst och kan mäta sig med Carpenters till Halloween. Det här är en enda lång surrealistisk mardröm fångad på film. Står ut som giallo-genrens stora mästerverk.
KyLLo
2018-10-03
Bra stämning med en kombination av ljus, färger, ljud och musik. Musiken används på rätt sätt i filmen och då är den effektfull, oavsett vad man personligen tycker om den. Miljön är intressant. Filmen börjar riktigt lovande och det finns intressanta idéer. Kul att den försöker vara lite smart också, även om det inte utnyttjas fullt ut. Det finns en del brister eller förbättringspotential också. Dramaturgin är inte fulländad. Något överarbetad och övertydlig, särskilt skräcken. Blodet har fel färg, vilket är pinsamt värre, särskilt som det är skräck och inte en parodi.
karlmats
2018-06-28
Vilken visuell käftsmäll. Storyn är kanske inte så mycket att lägga på minnet, den duger bra men är inget speciellt, men det är ju inte därför Suspiria har gått till historien. Dekoren är magnifik, ljussättningen likaså och musiken är fasansfullt stämningsfull. Dubbad film är jag ju generellt väldigt skeptisk till men med de här gamla italienska rullarna ska det ju vara så helt enkelt så det är väl bara att gilla läget, och i det här fallet när filmen bygger så mycket på surrealistisk stämning blir det snarare en tillgång än en belastning. Ganska våldsam är den också även om fejkblodet snarare förstärker känslan att det här är konst och inte ren skräck. Jag kan tänka mig att den här skulle göra sig ohyggligt bra på bio, något att hålla utkik efter ifall det kommer några visningar framöver. 3an är ganska stark, det här kan dock vara en film som skulle kunna växa ännu mer vid fler tittar, som en flaska finwhiskey har den åldrats med värdighet.
martineden
2017-11-19
*HÖJER FRÅN 4:a TILL 5:a* Jag vet inte vilken gång i ordningen det är som jag nu ser denna och den tappar inget av sin kraft. Även om jag har ett ambivalent förhållande till Argento som regissör är detta onekligen en fullträff! Den är otroligt stiliserad och fruktansvärt våldsam, som faktiskt gör att jag ibland håller för ögonen och kikar mellan fingrarna! Musiken är bland det mest effektiva och originella som gjorts i soundtrack väg och det är sällan som bild och ljud samspelar så perfekt som här. Argento är en mycket ojämn regissör och ibland kan man på mycket goda grunder ifrågasätta hans kompetens, men detta är en fullträff en riktig klassiker som är unik och försvarar sin plats i filmhistorien. Mästerverk!!! 5.