Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Försvunnen


I ett sydamerikanskt land försvinner den amerikanske journalisten Charles Horman. Hans far försöker förgäves få besked från Washington om vad som hänt. Till slut åker han dit för att undersöka saken på egen hand.


Originaltitel Missing
Regissör Costa-Gavras
Manus Costa-Gavras, Donald Stewart
Genre Drama, Thriller, 80-tal
Skådespelare Sissy Spacek, Jack Lemmon, Melanie Mayron, John Shea, Charles Cioffi, David Clennon, Richard Venture, Jerry Hardin, Richard Bradford
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 610
Filmnummer 2648

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Tonti
2021-08-14
Inledningsvis en stark skildring av kuppens kaos och hur fort allt sker. Sen är ju mycket fokus på relationen Lemmo/Spacek som är fin men också cheesy. Politiskt stark, men kunde varit ännu mer edgy. Ändå bra.
Barneyk
2021-06-14
Det är fascinerande hur alldaglig filmen känns. Det blir liksom aldrig några filmiska sekvenser utan det känns väldigt mycket på riktigt. Jag tycker även filmen lyckas enormt väl med dess dubbelmening i att det är inte bara så att sonen är försvunnen utan så mycket i relationen mellan far och son som saknas. Hur pappan lär känna sin son i sökandet efter honom på ett sätt som han aldrig gjorde tidigare. Hur pappan får sina föreställningar, både om sonen och om annat, utmanade och han tvingas lyssna. Det finns mycket där. Fyran är solklar men inte så stark som det kanske låter, dess realistiska och distanserade berättande gör att den inte direkt lyckas greppa tag i mig emotionellt på det sätt jag uppskattar.
hsimpson
2020-12-09
Lemmon spelar bra, men det var inte så engagerande, trots ämnet.
HerrNenne
2020-03-06
Bra flyt och tempo, inte många döda sekunder utan att vara en massa action hela tiden. Den bara utelämnar mycket av dödtid i scener vilket uppskattas. Frustrerande och känns realistisk.
labi
2017-08-27
Mjae... Tycker Costa-Gavras blandar och ger. Den här filmen var säkert aktuell när den kom, men nu känns den mest seg. Jack Lemmon är som vanligt lysande, men filmen känns fantasilös, kanske beroende på att den bygger på verkliga händelser. Vangelis soundtrack känns malplacerat och daterat. En kul detalj i filmens sista tredjedel: Alan Penrith som har en liiiiten biroll som mr Cross kan stå för filmhistoriens sämsta skådespelarinsats, och då är han med i typ en halv minut. Att han dessutom är med i samma scen som mästerlige Lemmon förstärker hans uselhet ytterligare. Måste vara en statist som i panik har slängts in i sista sekund...
saggesaliv
2016-09-10
Costa-Gavras har lyckats skapa en lysande, spännande och gripande politisk thriller. Detta är ett väldigt fint dokument över just den Chilenska militärkuppen, där man inte överdrivet statuerar USAs inblandning utan endast antyder den i spelformat. Sissy Spacek gör en känslofylld och eminent porträttering utav Charles fru, en av de absolut bästa rollprestationer jag sett henne göra. Likaså Jack Lemmon porträtterar Charles far på ett mycket bra och känslosamt sätt. Detta är en otroligt välgjord film med grymt bra manus. Vangelis har gjort ett sjukt snyggt soundtrack i elektronisk tappning och det passar filmen utmärkt! En film som griper tag och sätter spår, imponerande. Betyg: 72/100

2015-04-10
Inte film som inte åldrats väl. 4/10
Krille80
2015-01-05
Jag hade hört positiva saker om denna film före jag satte mig för att se den men för mig var det egentligen inte innan Jack Lemmon kliver in handlingen som jag börjar hålla med. Lemmon gör en fantastisk insats och lyckas få mig att känna vad hans karaktär känner i varje ögonblick. När jag nu skriver om Jack Lemmon så inser jag att det är han som är filmen och det som gör filmen sevärd för mig. Ta bort hans karaktär och hans prestation så faller betyget för filmen som helhet. 4-
Ful_fisk
2014-05-12
Jag gillar verkligen politiska thrillers, gärna om USAs alltför lite diskuterade stöd av vidriga stadskupper. Denna film handlar om hur en man försvinner i Chile när Pinochet tar makten. Vi följer hans fru (Sissy Spacek) och far (Jack Lemmon) i en till synes hopplös jakt om att finna honom. Realistiskt och starkt, en på i stort sett alla sätt lysande film! Det enda problemet är kanske att den enbart ger en amerikansk inblick i situationen. Man vill gärna se mer av chilienarna och inte bara tycka synd om de ytterst få amerikaner som drabbades. Baserad på verkliga händelser. Mycket sevärd!
atroxa
2014-01-08
Stark film och blev imponerad av Costa-Gavras då Mad City var enda filmen jag sett. Nu ska jag sätta mig och kolla in Z.
Visa äldre kommentarer »