3.5

Fotbollens sista proletärer

Historien om 80-talets IFK Göteborg, fotbollslaget bestående av rörmokare och kockar som mötte och besegrade fullblodsproffs i Barcelona och Hamburger SV i Europa och dominerade Allsvenskan, kopplas här samman med de sista åren av den gamla, socialdemokratiska folkhemsmodellen, innan mordet på Olof Palme.

Originaltitel Fotbollens sista proletärer
Regissör Pontus Hjorthén, Martin Jönsson
Manus Pontus Hjorthén
Genre Dokumentär, 2010-tal

F-M-J
2016-06-28
En intressant dokumentär om "paradigmskiftet" när fotbollen transformerades från en hederlig arbetarsport till en kapitalistisk mega-industri med multimiljonärer. Väl värd att spendera tid på. Stark trea.
Raimo_1985
2013-09-17
Lite stökigt gjort, snabba klipp, snabba inklippta svar på frågorna.... Känns inspirerat av amerikanska dokumentärer. Annars är det intressant och stundtals väldigt fint om ett Sverige som det bara finns spillror kvar av. Låt oss inspireras av det som var, det lilla som finns kvar och bygga någonting nytt.
dlu
2012-07-07
Trodde att Weiron i Ottan skulle dyka upp. Hade varit bättre utan politiken och bara fokuserat på fotbollen. Vad hade Palme med det hela att göra? Dessutom, vad var det för idiot som klippte matchbilderna? Kommer ett skott mot mål, just innan bollen kommer fram, klipp till en annan bild. Idiot.
peterclash
2012-06-24
En fin och mysig fotbollsfilm som framställer ifk lite mer sympatiska än jag normalt tycker de är. Själv hade jag hoppats att den skulle fokusera mer på politiken med tanke på titeln, och ni som tycker den har mycket politik. Hur tänker ni? Det enda som ältas är ju att ifk är semiproffs och därmed har arbeten samtidigt som de andra lagen har helproffs. Inklippta bilder på Palme i ifk-tröja gör inte filmen ett dugg politisk.
AddeColciago
2012-06-21
Den tydliga politiska ståndpunkten var olustig. Dessutom gillade jag inte när Corneliusson sätts bredvid grönsaken Borgonovo. Förstår effekten, men det blir lite smaklöst. Dessutom: hur mycket proletärer var spelarna egentligen? De stack ju efter pengar så fort de fick chansen. Fotbollsmässigt en fantastisk historia. Synd att filmen bara delvis handlar om den.
Albion
2012-06-21
underbart!
OliverStone
2012-01-16
Aldrig haft så mycket rysningar så länge någon gång innan :) politik eller inte politik, det är inget spelarna eller laget kan hjälpa.
hemisphere
2011-09-12
alla filmer är politiska...
wernblom88
2011-09-10
Håller med våldsamt_våld. Det lustiga är att skaparna av denna filmen inte alls tycker den är politisk...
våldsamt_våld
2011-09-08
Synd på det intressanta temat. Övertydligt så det skriker om det. Nästan pubertalt. En gåta varför 1987-vinsten lämnades åt sidan. Gränsar faktiskt till en etta med tanke på hur dom förvaltar materialet.