Frankensteins förbannelse

Viktor Frankenstein och hans medarbetare Paul Krempe, kommer på hur man väcker döda till liv. Viktor börjar gå alltför långt med sitt experiment...

Originaltitel The Curse of Frankenstein
Regissör Terence Fisher
Manus Jimmy Sangster
Genre Science Fiction, Skräck, Drama, 50-tal
Skådespelare Christopher Lee, Peter Cushing, Hazel Court, Robert Urquhart, Melvyn Hayes, Valerie Gaunt

kungkalas
2023-01-22
Börjar bra, och är snygg som det ofta är med Hammer, men jag tycker den tappar på att röra ihop saker alldeles för mycket och att göra Victor Frankenstein alltför osympatisk. En grej med originalstoryn är liksom den krypande besattheten och galenskapen som ändå ger möjlighet att sympatisera med Frankenstein, här är det istället helt off the rails typ direkt.
2018-07-03
Tidig hammer och småmysigt med de då betydligt yngre herrarna Cushing & Lee. Väldigt 50-tal och det fokuseras väl aningens för mycket på kostymerna istället för själva skapelsen, vilket var lite synd. Men en klart godkänd skräckklassiker är det gott och väl.
haajen
2015-10-19
Med lite god vilja får det bli en trea, för Cushing är superb och den har en ok atmosfär. I övrigt är det lite väl daterat och träigt.
AlaRegularis
2015-08-19
Hammers version av den klassiska historien. Den är mer grafisk än Universals "Frankenstein" och skådespelarinsatserna är riktigt starka, framförallt den magiske Peter Cushing. Christopher Lee är väldigt bra som monstret även om han hamnar lite i skymundan. Makeup-effekterna man applicerat på Lee är också väldigt bra. Den når dock inte samma ikoniska höjder som "Frankenstein" även om det är en bra och klart sevärd film.
BrutusBeefcake
2014-09-23
Cushings film helt åt hållet, gör en riktig kanoninsats samt att stämningen ligger på topp. Riktigt fin uppbyggnad men jag hade hoppats på att de sista 10 minuterna hade varit lite mer intensiva. Men överlag en bra film som ger mig mersmak på mer av Hammers genrefilmer. (8+/15)
Ondskapt
2014-02-24
Mysig, men den har inte åldrats jättebra. Tycker Lee's monster hamnar något i skymundan även om Cushing är kanon som baron F. Läcker att titta på men småtorr och inte lika härlig som Hammer blev under 70-talet. Sevärt är det dock givetvis och klår Karloff-rullarna med hästlängder.
martineden
2013-11-10
*Höjer från betyg 3 till 4* Det jag tidigare sett som "bristfälligt" är att filmen känns komprimerad och väldigt stramt konstruerad, uppskattar jag nu istället och ser det som en stor eloge till manusförfattaren Jimmy Sangster. Även monstrets sminkning har jag ofördelaktigt ställt i komparation med Universals, utförd av Jack Pierce. Nu slås jag istället av den kreativa styrka och beslutsamhet som får Hammer att skapa en helt egen nisch och faktiskt frigöra sig från den ikoniska status monstret fått i Karloffversionen. Christopher Lee är subtil men mycket effektiv i sin rolltolkning. Mycket bra! 4. Go, Hammer, go!!!
92axha10
2013-11-05
Bra stämning hela filmen igenom, Miljöerna är riktigt bra och skådespelet framför allt är kanon.
precineadd
2013-04-29
helt okej.

2012-05-23
Sangsters manus och Fishers regi ingår en ljuv förening i Hammers första jättesuccé i skräckgenren, men det är Peter Cushings rolltolkning som ger filmen vingar där han sarkastiskt och samvetslöst arbetar för att uppnå sina mål. En superb film som fungerar som en elak folksaga i giftigt vackra färger. Avkastade fem stycken uppföljare, vissa av dem minst lika lyckade som den här.