Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.7
av 5

Fredagen den 13:e


Ett pojke vid namn Jason Voorhees drunknar i sjön Crystal Lake 1957, medan lägerledarna för Camp Crystal Lake har sex med varandra, och efter det börjar en rad brutala mord begås, och lägret stängs. Men det öppnas sedan igen när ett gäng omedvetna ungdomar beger sig dit, för att ha skoj. Men snart så inser de att allt inte står rätt till. En efter en försvinner de spårlöst och paniken kring lägret tätnar.


Originaltitel Friday the 13th
Regissör Sean S Cunningham
Manus Victor Miller
Genre Thriller, Skräck, Mysterium, 80-tal
Skådespelare Adrienne King, Betsy Palmer, Jeannine Taylor, Robbi Morgan, Kevin Bacon, Harry Crosby, Laurie Bartram, Mark Nelson, Peter Brouwer, Rex Everheart, Ronn Carroll, Walt Gorney, Ari Lehman
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 4826
Filmnummer 3160

Recensioner

Skapad 2019-12-11 av Dele
En av de mest legendariska skräckfilmerna i historien. Några ungdomar ska öppna ett sommarläger som varit stängt en längre tid efter några hemska mord som har begåtts där. Naturligtvis går ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-05 av FreddyKrueger
Fredagen den 13:e handlar om en ung pojke vid namn Jason som är på ett sommarläger, Camp Crystal Lake, och råkar drunkna i sjöns kalla vatten. Jason skulle under tiden då han drunknade ha passat...   Läs mer »

Skapad 2019-11-15 av cineasten89
Det som är bra med slasherskräckisar är att det behövs ingen handling till det, utan bara kör igång med döda och allt blod. Innan Fredagen den 13:e, har jag skrämts ur vettet av till exempel H...   Läs mer »

Skapad 2019-11-14 av
Klassiker från 1980 av Sean S. Cunningham med Betsy Palmer i huvudrollen. En film som började en era av filmer om den drunknade pojken Jason som blev en ikon för skräckfilmer. Några ungdomar ska...   Läs mer »

Skapad 2019-11-13 av Anonym
Den första och en av dem bästa i hela kultserien med filmer om massmördaren Jason Voorhees som dyker upp fredagen den 13:e. Denna film är verkligen läskig och bra med en härlig 80-talsanda. Et...   Läs mer »

Skapad 2019-11-12 av paycheck
Fredag den 13:e handlar om en ung kille vid namn Jason som drunknar i Camp Crystal Lake. Han skulle vaktas av två lägerledare men de var i en lada och hade sex. Han dödar dem kallblodigt senare. Nu...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av peterneal
Ah, underbara Fredagen den 13:e, ljuva nostalgiminnen. Troligen är detta den allra första slashern i läger-miljö och kom just när Halloween oåterkalleligen dragit igång hela slasher-vågen som...   Läs mer »

Kommentarer


Zebulonm
2024-06-28
Helt okej.
dlu
2022-04-16
Modern till alla slasherfilmer med ungdomar i en stuga i skogen. Kul twist. Dock för utdraget slut med kärringen som gör att man bara frågar sig hur hon har lyckats döda alla när hon rör sig lika smidigt som en säl på torra land.
Zingostar
2021-09-08
Vad ska man säga. En klassiker. Märks att skådespelarna inte fattade vilken succe de spelade in. Vilket också förhöjer känslan av att de är lägerledare. Filmningen höjer hela känslan av att de är övervakade. Visst märks det att filmen har många år på nacken, men det förhöjer också känslan.
sven_usling
2020-08-03
Precis som vanligt när det gäller såna här kassa skräckserier så är första filmen mest tråkig. Inga intressanta rollfigurer och skådespeleriet är kasst (jag gillade dock Betsy Palmer). Uppföljarna är även dom usla, men de är åtminstone underhållande.
päronanton
2020-04-20
Det är ju en kultfilm, och den har en kuslig atmosfär över sig. Ser fram emot att se resten av serien! Älskar gamla skräckrullar!
Raimo_1985
2019-09-16
Första gången jag såg den i fredags på Cinemateket, det här var en sådan där farlig film i videobutiken när jag var liten. Försökte att inte ha för höga förväntningar och den visade sig i mina ögon var ganska seg, tråkig, löjlig och dålig. Jag tyckte inte ens skådespelarinsatserna var okej. Effekterna var bra! Nästan godkänt för dessa.
Rele
2017-02-11
Inte så bra film. Jag måste gå ner till från en trea till en tvåa idag.
Stygga-Vargen
2016-10-15
Kultklassiker. Tycker dock att uppföljarna är bättre.
F-M-J
2016-01-11
Kultstämplad skräckis som fått ett efterskall som antagligen ingen i produktionen ens kunnat drömma om. Tagit ett tag för mig för att äntligen se filmen men blev inte besviken vart sagan om Jason började.
myslas
2015-12-19
En högst medioker Halloween-pastisch.
Visa äldre kommentarer »