Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Frenzy


London terroriseras av en sexmördare som invånarna i staden döper till slipsmördaren. Richard Blaney blir polisens huvudmisstänkte då hans exfru mördas. Blaney blir tvungen att hitta mördaren för att kunna bevisa sin oskuld.


Originaltitel Frenzy
Alternativ titel Vanvett
Regissör Alfred Hitchcock
Manus Anthony Shaffer
Genre Kriminalare, Thriller, 70-tal
Skådespelare Jon Finch, Alec McCowen, Barry Foster, Anna Massey, Barbara Leigh-Hunt, Elsie Randolph, Jean Marsh, Billie Whitelaw, Bernard Cribbins, Michael Bates
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1642
Filmnummer 843

Recensioner

Skapad 2019-12-14 av NeZa
Frenzy berättar historien om en slipsmördare som härjar i London i början av 1970-talet. Richard Blaney (Jon Finch) är en före detta pilot som försörjer sig som bartender på en av alla pubar ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-25 av billybob
Detta är en Hitchcocks mest intressanta filmer som jag har sett. Det är också en av hans sista filmer och helt inspelad på plats i London (Covent Garden). Storyn är ganska enkel, en seriemördare...   Läs mer »

Kommentarer


Dream
2017-10-15
Nja sanningen är att Hitchcock tappade sin storhetstid efter "Marnie" - 1964. Sedan tog idéerna helt enkelt slut. Hans sista 4 filmer: En läcka i ridån, Topaz, Frenzy och Arvet är rena standard rullarna, idag hade de inte ens fått biosläpp utan dem hade hamnat direkt på Dvd / Blu-ray eller Netflix. Frenzy är precis som alla andra Brittiska deckare inget annorlunda överhuvudtaget.
Memmem
2017-10-15
Utmärkt, engelsk Hitchcock-rysare! Alfred Hitchcocks näst sista film baseras på en deckare av Arthur La Bern, där en sex-strypare härjar i London. Hitchcock avslutade alltså sin lysande karriär där han började. Det är intressant med den typiska London-miljön: pubbar, trånga bakgator, slitna lägenheter och kontor, dubbeldäckade bussar och Scotland Yard. Typiska drag för den store regissören, som en närbild, som långsamt zoomas ut, förekommer flitigt i filmatiseringen. Det är roligt att åter se denne förebild för spännande filmer göra ett drama fotograferat i England. Skådespelarna spelar utmärkt, framför allt tycker jag om kommissarien och hans hustru, som påminner om paret Maigret i Simenons böcker. Hustruns intuition hjälper kommissarien samtidigt som hon lagar konstiga franska rätter. Passande musik. Fina bilder med rörlig kamera och åkningar som gör fotot extra levande. Man känner sig som en åskådare på plats. Betyg: 4+
Ima_Tree
2017-10-15
Karaktärer och story känns lite out of date, eller hur man ska kalla det. Lite flamsigt, väldigt brittiskt. Men scenerna med kommisarien och hans fru är guld! Speciellt den med grisfötterna.
wasteoftime
2017-01-30
Jag fann uppbyggnaden av den här filmen rätt tråkig, och amatörmässig, ärligt talat. Det är inget fel på prestationerna, men det är liksom uppenbart vad som kommer att hända, väldigt tidigt. Exakt hur vi ska komma till slutet, är ju givetvis inte glasklart, men att det skulle bli som det blev, kändes väldigt uppenbart, och även om det skulle kunna finnas andra kvalitéer än "spänningsaspekten" i en sådan här film finner jag det mest relativt ointressant. Saker och ting händer för fort, trots att filmen är rätt så lång, och ja, det finns aldrig någon riktig nerv i filmen för mig. Därmed inte sagt att det är dåligt, men bra, det tycker jag inte att det är. 0,1 på SH-skalan, mycket tack vare intressanta, om än outnyttjade karaktärer, samt att det är ett bra hantverk.
Stygga-Vargen
2016-10-16
En ganska typisk Hitchcock-film men en väldigt bra och spännande sådan.
Mat1az
2016-09-22
Mästerlig. Spännande. Snygg. Bra dialog. Skön humor. 5/5
Ful_fisk
2015-12-17
En av Hitchcocks sista och nog fan håller han stilen. Härligt brittiskt, spännande och välgjort. Då och då glänser det till av fullkomlig briljans, som alltid i mästarens verk.
Jannebanan
2015-07-25
Klassisk Hitchcock. Snyggt foto och lite makabert som alltid. Stark 3:a!
Natosh
2015-07-25
Jag har svårt för 70-talsfilmer som dryper av 70-tal. Till och med ljudet av 70-talsklackarna mot marken låter för mycket 70-tal här. Men det artade sig mot slutet. Poliskommisariens-fru-komiken är hitchcockigt roande och den stundtals väldigt brittiska dialogen är quite fenomenal, stundtals. Stark trea.
Thavox
2015-07-25
Min första Hitchcock och den var oväntat bra. Den har tålt tidens tand förvånansvärt bra och håller riktigt bra. Som deckare är den ingen dussinproduktion. Storyn må vara klassisk men berättandet är det inte och istället för att försöka lista ut vem mördaren är får man försöka lista ut hur de ska sätta fast hen. Filmen har dock sina brister, det ska sägas. Mordscenerna är bra berättade men skådespelarmässigt rätt risiga. I övrigt är skådespelarna riktigt bra, så det kanske är fel att lägga skulden på skådisarna, det kan mycket väl vara regissörens "fel".
Visa äldre kommentarer »