Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Fruktans lön


En grupp dagdrivare hyrs in för att frakta en last nitroglycerin genom bergig terräng i Sydamerika, i syfte att släcka en brand på ett avlägset beläget oljefält.


Originaltitel Le salaire de la peur
Alternativ titel Wages of Fear
Regissör Henri-Georges Clouzot
Manus Henri-Georges Clouzot, Jérôme Géronimi
Genre Drama, Thriller, 50-tal
Skådespelare Yves Montand, Peter van Eyck, Charles Vanel, Antonio Centa, Darling Légitimus, Luis De Lima, Jo Dest, Véra Clouzot, William Tubbs, Folco Lulli, Darío Moreno
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1090
Filmnummer 7992

Recensioner

Skapad 2019-12-07 av annihilat0r
\"Le salaire de la peur\" (Fruktans lön) är en fascinerande thriller av den franska regissören Henri-Georges Clouzot. Henri-Georges var (tillsammans med Robert Bresson) Frankrikes största namn und...   Läs mer »

Kommentarer


Starkbröl
2022-08-29
Oftast våldsamt bra, även om en del gammal-film-problem finns, speciellt bakprojektionen vid körningen, man-kvinna-relationen, det groteska slutet samt en hel del teatraliskt överspel på vägen. Personligen gillar jag den lite långsammare (och långa) inledningen, som går i en annan stil än resten av filmen, det ger lokalfärg och ett större djup åt karaktärerna.
Afflicter
2020-02-13
Elva år sedan den sågs senast och den är fortfarande mycket spännande. En hel timme med karaktärsutveckling kunde dock ha klippts ner en hel del. Visst, det blir tydligare att Jo inte är så tuff och att Mario är känslolös, men man kan inte riktigt påstå att det är en nagelbitare från start till slut. Att Clouzot tar sig tid med varje hinder på vägen är å andra sidan det som gör Fruktans lön så fruktansvärt bra.
92axha10
2018-12-18
Lite långsam att komma igång men när introduktionen är över ökar spänningen drastiskt och en lysande thriller tar sin början.
Raimo_1985
2018-09-26
Lika bra som den senare inspelningen som jag tycker är väldigt bra. Jag gillar att man inte får lära känna karaktärerna innan de ger sig iväg. Det skapar en känsla att de har här killarna kan vara vilka uslingar som helst, som inte har något kvar och lika gärna kan göra det här jobbet. Mot slutet är filmen något av det bästa från sin tid och stil.
gjoob
2018-04-01
Spännande och medryckande klassiker. Hade kunnat vara lite kortare dock. Stark trea.
Dele
2016-11-06
Här finns brister, men jag måste nog ändå ge en betygsfyra. Själva lastbilsfärden är verkligen minnesvärd i sin rejält dramatiska laddning. Och även om vissa saker blir ganska platta så uppskattar jag att det finns fokus på karaktärer och olika roller dem emellan.
BSBully
2016-08-13
Sicken rulle! Denna ska ni se. Suverän rakt igenom, alla 156 minuter. 12....13......14!! O.O - Titta din idiot!
JanneN
2015-12-04
När jag säg den var det den första barnförbjudna film jag såg. (Stolt över att jag lyckades manipulera vaktmästaren.) Den var otroligt spännande, förutom den trista inledningen. I dag skulle jag nog inte uttrycka mig så. Jag kommer väl att se om den någon gång. Hoppas jag då höjer betyget.
MaxMackan
2015-03-17
Väldigt nära femma. Eller rättare sagt ur ett filmhistoriskt perspektiv är det en femma. Ändå från idé till genomförande är det en unik thriller. Men som film blir den för mig personligen lite lång och jag köper inte riktigt slutet. "Prologen" är intressant men ett toniskt brott och hade mått bra av att vara kortare. Men det är utan tvekan en väldigt stark fyra.
Krille80
2015-01-03
Egentligen vill jag bara skriva att denna film är utan tvekan fantastisk och jag trivs så bra bland filmens karaktärer och den stämning och spänning filmen ger mig. Att filmen dessutom kommer med ett helt sanslöst och galet bra slut gör filmen underbar. Tänk om mer film levererade slut av denna kaliber. Fast kanske är det så att fler filmer har slut som detta och felet ligger hos mig som spenderar för mycket tid med film som har sitt ursprung från Hollywood. 5-
Visa äldre kommentarer »