Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4
av 5

Full Metal Jacket


En berättelse om Vietnamkriget och om den omänskliga process som förvandlar människor till tränade mördare. Joker, Animal Mother, Gomer Eightball, Cowboy och många fler, hamnar i ett helvete till militärläger, förnedrade av en högljudd D.I. Rå action, en kompromisslös story som tar oss från den grundläggande träningen till den mardrömslika krigsföringen i Hue City.


Originaltitel Full Metal Jacket
Regissör Stanley Kubrick
Manus Stanley Kubrick, Michael Herr, Gustav Hasford
Genre Drama, Krig, 80-tal
Skådespelare Matthew Modine, Adam Baldwin, Vincent D'Onofrio, John Terry, Arliss Howard, Dorian Harewood, R Lee Ermey, Kevyn Major Howard, Ed O'Ross, Kieron Jecchinis, Kirk Taylor, Gary Landon Mills, Peter Edmund, Bruce Boa, Tim Colceri, Sal Lopez, Jon Stafford, Papillon Soo
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 23291
Filmnummer 243

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av märta
Filmatiseringen av boken The Short Timers av Gustav Hasford från 1987 om Vietnamkriget. Filmen blev nominerad till 3 Oscar. I första delen av filmen får man följa bla. Joker (Matthew Modine) och ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av
En krigsfilm om vietnamkriget. Vi vet alla hur det blir. Heroiska amerikanska supersoldater skjuter ondskefulla vietnameser i högar och räddar världen från kommunismen i ett moln av blod. Det här...   Läs mer »

Skapad 2019-12-20 av FreddyKrueger
Full Metal Jacket är en dramatisk krigsfilm som först handlar om hur marinsoldaterna tränas upp (riktigt förjävligt om jag får säga det) och sen när de får rycka ut i krig (Vietnamkriget). D...   Läs mer »

Skapad 2019-12-09 av Matewan
Att skriva manus efter Gustav Hasfords bok \"The Short-Timers\" kan inte bara ha varit svårt utan praktiskt taget omöjligt. Och det märks när man ser filmen. Man har praktiskt taget struntat i bok...   Läs mer »

Skapad 2019-12-07 av Anonym
Full Metal Jacket, Kubricks näst sista film, 1987. Handlar om Private Joker och många fler som blir skickade till ett rekryteringsläger, där de blir drivna till helvetet. Handlingen utspelar sig u...   Läs mer »

Skapad 2019-11-28 av BobbyPeru
Stanley Kubrick skapade många mästerverk, och det här är ett av dom. Full Metal Jacket är en skakande skildring av vietnamkrigets vansinne, men även utbildningen skildras så starkt och ingåend...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av Paths_of_Glory
Full Metal Jacket är den verklighetsbaserade berättelsen om en grupp soldater vars uppgift är att genomgå en obeskrivligt omänsklig process. Att förvandlas från vanliga män till tränade mörd...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av Michael
Stanley Kubrick, den store samhällskritikern och oerhört intelligenta regissören, har under drygt 50 år kunnat glädja oss med mästerverk som Dr. Strangelove, År 2001 och A Clockwork Orange. Ful...   Läs mer »

Kommentarer


Rai
2023-11-29
Ingen WoW upplevelse när jag såg filmen. Tyckte bara filmen var helt okej...
Spomenka
2023-04-23
Såg om efter tjugo år. Tyckte inte om den då, och inte nu. Kubricks filmer brukar limmas ihop av närvaron av något övergripande mysterium, den här har mer en touch av 80-tals komedi? Absurd smakblandning, och spretig. Ett par ikoniska scener, men den skramlar runt på ytan och är mest orelaterbar. Svag trea.
Rele
2021-12-29
En överskattad krigsfilm av Stanley Kubrick. Alldeles för ensidig, men ändå med bra delar i filmen. Några duktiga skådespelare klarar av sina roller så bra att jag ger en trea.
mammene
2020-10-18
Jobbig att se och mycket ojämn. Jobbig när den visar hur människor bryts ner när de tränas för strid och att alla inte klarar det, har för övrigt svårt att förstå den taktiken och att ha den gapande sergeanten i öronen natt som dag kunde göra vem som helst tokig. Ojämn för det kändes som om den var uppdelad i tre delar och övergången kändes kantig, första delen ett enda gapande och tränande som pågick länge, kan förstå den delen, sedan något flytande handling, med skoj och tuppande, den sämsta enligt mig. Sedan den sista delen i stridens hetta, inte roligt att se, men kanske nyttigt att se, så meningslöst egentligen.
Ghostface
2019-09-22
Världens mest överskattade film med början som buskis i lägret för att sedan bli platt med scener som är lösryckta och utan sammanhang. Miljöerna påminner om teaterkulisser och avslutet är övertydligt och sentimentalt. Är detta ens värt att ta seriöst?
Nalleman
2018-07-17
Första delen är klart bäst sedan sjunker nivån lite men en fyra är den absolut värd.
Stygga-Vargen
2017-07-28
Kanske inte Kubricks bästa men ändå väldigt bra.
Stan
2017-06-28
första delen kan vara det bästa jag sett. andra delen är mer ojämn, tyvärr, men femman är given
RustyFilm
2016-12-11
En uppvisning i psykisk och fysisk förnedring á la USA modell. Vet att det här är en mycket hyllad film. Men jag har svårt för det här. Nä, Stanley Kubrick platsar inte på min topplists med någon av sina filmer.
riddarkato
2016-12-08
Den bästa krigsfilm som någonsin gjorts enligt mig.
Visa äldre kommentarer »