Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3
av 5

General Nil


Filmen handlar om en av den polska motståndrörelsens (Armia Krajowas) främsta befälhavare general Emil August Fieldorf. Han blev känd och legendarisk under täcknamnet general Nil när han som ledare av motståndsrörelsens specialkommando Kedyw genomförde attentat och sabotage mot tyskarna. Just på grund av sin krigshjältestatus, i den ickekommunistiska motståndsrörelsen, var han en misshaglig person i den nya kommunistiska regimens ögon och han blev några år efter kriget gripen och torterad och ställd inför rätta.


Originaltitel General Nil
Regissör Ryszard Bugajski
Manus Ryszard Bugajski, Krzysztof Lukaszewicz
Genre 2000-tal, Biografi
Skådespelare Olgierd Lukaszewicz, Anna Cieslak, Maciej Kozlowski, Alicja Jachiewicz, Magdalena Emilianowicz, Zbigniew Stryj, Jacek Rozenek, Maciej Radel, Krzysztof Franieczek, Maciej Mikolajczyk, Stefan Szmidt, Arthur Dziurman, Katarzyna Herman, Dorota Landowska
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 2
Filmnummer 75120

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


goeran
2010-09-28
En välgjord och mycket intressant film om den legendariske general Nil (general Emil August Fieldorf); en av Polens stora krigshjältar som den nya kommunistiska regimen förföljde i jakten på alla som varit aktiva i den ickekommunistiska motståndsrörelsen (Armia Krajowa). Huvuddelen av filmen handlar om general Nils sista år; från återkomsten från arbetslägret i Ryssland 1947 till arresteringen 1949 och de följande årens förhör, tortyr och skenrättegång. Olgierd Lukaszewicz är mycket bra i huvudrollen som general Fieldorf men även övriga skådespelare gör överlag bra ifrån sig. En roll som saknas i filmen (vilket kanske beror på att hon fortfarande levde när filmen spelades in) är den ökände åklagaren Helena Wolinska-Brus som höll i åtalet mot general Fieldorf; hon har i filmen ersatts av en manlig åklagare. Däremot finns domaren som ledde den riggade rättegången, Maria Gurowska, kvar som en roll i filmen.
benjamin
2009-07-20
ganska standard. kunde vart mer spännande.