Ghostbusters – spökligan
1984
USA
105min
IMDb
När universitetet i New York lägger ned sin parapsykologiska avdelning, bildar de sparkade forskarna Dr Venkman, Dr Stantz och Dr Spengler firman "Ghostbusters", som specialiserar sig på att utrota övernaturliga plågoandar. Den förtrollande Dana Barret upptäcker att hennes kylskåp är ingången till den andliga världen, och jakten sätts igång för våra hjältar. Plötsligt står de ansikte mot ansikte med en gammal ond kraft, som gör vad som helst för att få Manhattan att bli ett rent helvete.
Originaltitel |
Dan Aykroyd, Harold Ramis |
Genre |
Komedi, Action, Äventyr, Science Fiction, Fantasy, 80-tal |
Skådespelare |
Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis, Rick Moranis, Annie Potts, William Atherton, Ernie Hudson, David Margulies, Steven Tash, Jennifer Runyon, Slavitza Jovan, Michael Ensign, Alice Drummond, Jordan Charney, Timothy Carhart |
Betygsätt |
Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal |
51589 |
Filmnummer |
22 |
Ghostbusters är ett bra bevis på att 80-talsfilmerna var de mest underhållande. Filmen handlar om New York's problem med spöken, och om männen som måste rädda stan från dessa slemmiga (!) vare... Läs mer »
Tre mer eller mindre seriösa vetenskapsmän har under en tid bedrivit forskning av olika former kring det övernaturliga. Men när universitetets sponsorer får veta hur deras pengar används får al... Läs mer »
Lever tyvärr inte alls upp till den hype som den har kring sig. Okej underhållning, men inte mer. Murray är hyfsad och musiken bra, men i övrigt är filmen ganska tam och tunn. Det finns många bättre filmer från 80-talet.
Fruktansvärt dålig film. En av de sämsta jag sett faktiskt.
Kan inget annat än hålla med: Kultfilm!!!
Det här är faktiskt ganska dåligt. Nytt och kul när det kom kanske, men det var längesen nu. Ordentligt daterad, och då är effekterna nästan det minst daterade.
Riktig klassiker som håller än idag
Politiskt korrekta och cucks klagar på Murray. Visst är han okonventionell, precis som filmen. Speciell men underbar humor och perfekt ton. Njuter minst lika mycket av den idag som när man var 8 bast. När folk klagar på att den inte åldrats väl antar jag att de menar specialeffekterna. De är fantastiska undantaget är stop motion-effekterna, som är risiga men charmiga. savin the day, saaavin the da aay.
Precis som föregående skribent så var den underbara Stranger Things 2 som gjorde mig sugen att se om denna klassiker. Senast jag såg den var nog på VHS, och nu var det i krispig 4K. Blir lite av en ny upplevelse faktiskt. Tror att nostalgin gör mig oproportionellt positiv. Tror inte ens jag satte så högt betyg när det begav sig. Men, den är ju mysig på något sätt. 7/10
Jag ändrar mig. Den är fanimig inte värd mer än en 2:a.
Jag blev sugen på att se om den här efter att ha sett "Stranger Things". Som Dele noterade nedan så har den inte åldrats väl, men jag låter den behålla sin 3:a om än mycket svag. Bill Murray spelade verkligen ett riktigt praktarsel som jag antar ändå skulle föreställa den "coola killen". Det blir lite som när Bond ger en hysterisk kvinna en örfil för att hon skall lugna ned sig. Inte vackert nu för tiden.