3.4

Glappet

Miniserie om de femtonåriga tjejerna Ella och Josefin som tröttnat på alla barnsliga killar och hellre skaffar sig mogna män.

Originaltitel Glappet
Regissör Peter Schildt
Manus Christina Herrström
Genre Drama, Mini-serie, 90-tal
Skådespelare Julia Dufvenius, Katharina Cohen, Göran Ragnerstam, Sanna Hultman, Johan Ahlstedt, Dag Malmberg, Marie Karlsson, Maria Kask, Mikael Riesebeck, Petra Prenninge, Klara Estberg, Sara Adrian, Eva Fritjofson, Johan Friberg, Alexander Niclasson, Johannes Schildt, Anna Mathilde Schildt, Carina Boberg, Lars Väringer, Gösta Zachrisson

KyLLo
2022-07-03
Det är en miniserie i sex delar. Jag såg att någon totalsågade dialogen i sin blogg och tyckte att den helt saknade trovärdighet. Jag förstår att bloggaren och många andra inte känner igen sig själva i den. Det gör inte jag heller. Man behöver sätta sig in i huvudpersonerna för att förstå. De har ett starkt intresse för skådespeleri, manifestation och poesi. De har valt att leva ut sina fantasier och göra verkligheten till en roll. På så sätt vågar de ta ut svängarna och bara skaka av sig rollen om de gör bort sig (ta exemplet med Ella i hissen). Jag uppfattar Ella som väldigt blyg och osäker egentligen. Rädd för att handla fel och rädd för att göra bort sig. Hade hon inte haft Josefin som kompis och gått in i rollen hade hon säkert varit tyst, helt osynlig och oskuld tills långt in i vuxenlivet. Precis som att många är annorlunda och tuffare på nätet än IRL, då det är lätt att bara byta användarnamn eller avsluta kontot. Annars är det förmodligen vanligt att många unga svenskar är rädda för att säga eller göra som de vill eller testa något nytt. Men att göra en serie där alla ungdomar är likadana och ingen vågar något blir antagligen väldigt tråkig, så jag uppskattar verkligen att Ella och Josefin är just Ella och Josefin och vågar göra något eget. Sedan spelar den på ungdomskulturer och tillhörighet, där ungdomarna försöker hitta andra som är likadana eller osäkra och skulle kunna bli det. Jag tycker att det är en klar fördel att det inte är en vanlig ungdomskultur och en klyschig serie i mängden. Många unga testar gränser eller handlar instinktivt någon gång, eller skulle nog önska att de vågade. Att dejta en vuxen är bara ett exempel. Att supa sig full är ett annat. Att ångra sig och må dåligt av det är också en lärdom. Man behöver absolut inte sympatisera, men man kan ha en förståelse för att ungdomarna kan handla instinktivt, testa gränser och göra bort sig. Man kan absolut se det som att tjejerna utnyttjas, men även att de själva utnyttjar andra och varandra. Jag tror också att det är viktigt att unga som är eller känner sig annorlunda får bekräftat att det finns andra och att det inte behöver vara fel. Att man inte måste vara som majoriteten och göra allt för att passa in, utan att man kan gå en annan väg. Så jag tycker inte alls att det är någon vinklad serie som sprider dåliga budskap eller ger en missvisande bild av verkligheten.
2017-09-29
Detta är väl ingen film? Men hur som helst är den knäpp på ett härligt vis. Tycker är bra att den tar upp unga kvinnors frigörelse, men sen att den är ganska gubbsjuk är en annan femma. Dessutom tycker jag att Katharina Cohen har en så härlig karisma...
AlbinWesley
2015-07-16
Nu står det klart och tydligt för mig, att Peter Schildts regi är den stora felande länken. Allt han rör vid verkar nå botten av sin potential.
marxwickstrom
2014-10-10
Detta är utan tvekan en av de bästa serierna som gjorts i Sverige! Fantastisk, med en personlig naivitet, värme och humor. Stort spel som fungerar grymt bra tillsammans med de snabba klippen och den rappa dialogen.
timbo93
2014-06-02
Avsnitt fem och sex är riktigt episka. Den teatraliska inramningen passar så bra. Julia Dufvenius, Lars Väringer och Dag Malmberg är fenomenala! Tack Öppet arkiv!
lustmord
2012-12-19
ÄLSKAR denna serie, julia dufvenius<3

2012-10-17
Fruktansvärt teatral dialog.
Xenox
2012-07-05
En rätt bra tv-serie som är lite annorlunda.
Kosmoskorven
2010-10-29
Traumatisk...
anna_pannan
2010-09-10
bra ämne, bajsnödigt skådespeleri. men man måste ju älska den här serien lite.