The Goonies - dödskallegänget
1985
USA
114min
IMDb
"Här händer det aldrig något", säger Mikey, ledaren för dödskallegänget. Han vet inte att han och hans sex kompisar snart kommer få mer än nog av spänning och mystik. Allt börjar när de hittar Enögde Willys skattkarta. De känner genast igen några viktiga landmärken och anar var skatten finns.
Originaltitel |
Chris Columbus |
Genre |
Komedi, Familjefilm, Äventyr, 80-tal |
Skådespelare |
Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen, Corey Feldman, Kerri Green, Martha Plimpton, Ke Huy Quan, John Matuszak, Robert Davi, Joe Pantoliano, Anne Ramsey, Lupe Ontiveros, Mary Ellen Trainor, Keith Walker, Steve Antin |
Betygsätt |
Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal |
6292 |
Filmnummer |
1049 |
Det är en film man aldrig kommer att kunna glömma - alltså är det en oförglömlig äventyrsfilm i matiné-stil.
Jag såg den första gången som sjuåring och älskade den skarpt! Slutet är va... Läs mer »
Mikey (Sean Astin) påstår att det aldrig händer något där de bor. Men en dag hittar han Enögde Willies skattkarta. Där hittar de genast några viktiga landmärken och skattjakten har börjat!
... Läs mer »
Om man verkligen vill dra sig tillbaka till 80-talet, så kan man b.la. göra det i denna film som visar hur det ungefär var att vara mellan 12-16 år i 80-talets mitt!!
\"The Goonies\" från 1985 ... Läs mer »
Det hela börjar som ett drama. Egentligen. För även fast vi får se en ganska intensiv inledning med Fratelli - syskonen som räddar en av de sina ur fängelset stiftar vi sedan bekantskap med gän... Läs mer »
Alla har vi väl en klassiskt film man älska som liten, jag såg inte denna då, så jag har inget sentimentalt kopplat till den. Men jag satt här en söndag, småtrött, och det gick fan inte att ha på ljudet. Alla barn skriker konstant! när man ramlar, när något läskigt kommer osv, sen har vi ett monster som enbart kan prata genom att skrika med. Nä, jag fick nästan stänga av ljudet för att inte bli utmattad. Som vilken skitfilm som helst, lämpar sig nog mer åt folk som är 10 år gamla, overkligt och usla effekter på det.
Okomplicerat underhållande stundtals, men filmen dras ner ganska rejält av väldigt mycket skrikande i munnen på varandra, rätt tunna dialoger överlag, flera ointressanta/störiga karaktärer och ett manus som inte direkt är betongtjockt. Visst, det är en barn-/ungdomsfilm, men det här hade gått att göra med mycket mer finess och mindre överdrivenhet. Det blir känslan av bortkastad potential och lite för mycket b.
Gick man på bio som femtonåring på 80-talet och såg denna, kan jag förstå att den måste varit ganska underhållande. Men känns inte som att den åldrats speciellt väl.
Konceptet med en äventyrsfilm som för tankarna till Indiana Jones fast med barn/ungdomar hade kunnat vara lyckat. The Goonies bjuder visserligen på spännande miljöer, framför allt i filmens senare del men det är också den enda verkliga kvalitén som finns att hitta. Filmen är extremt skrikig/påfrestande att titta på och ingen av karaktärerna är särskilt sympatisk.
Försöker se igen, men den dör tyvärr direkt efter öppningsscenen. Totalt oengagerade och överdrivna karaktärer utan att vara det minsta roliga.
Den här är för det mesta komiskt dålig. Hur blev den här en sån grej på 80-talet? Storyn är fullständigt ologisk, en bunt med ungar som trillar och skriker sig fram till nåt slags skatt. Klyschorna haglar och produktionen är plastigare än ett par silikontuttar. Svag tvåa för 80-talsnostalgin men i övrigt är det här en kalkonfilm av klass.
Lite väl skrikig och lite för lång men fan, det här är en extremt rolig och helt hysterisk film som gjorde en jobbig kväll mycket lättare. Jag såg den nu för första gången.
Min absoluta favoritfilm som barn. Varför görs det inte såna här filmer längre?
Sjukt ologisk och med en av mina hatskådisar (Jonathan Ke Quan) och mer än halva filmen utspelar ju sig i en grotta, måste varit billig å producera. Men vilka 80-talsfilmer är inte ologiska? ganska många av mina favoriter är på nästan samma nivå. Så den får godkänt.
Såg om filmen på TV idag och försökte plocka bort nostalgiglasögonen den här gången och måste nog säga att den egentligen inte är så bra som jag alltid tänkt mig. Inte för att jag någonsin jämfört den med E.T. eller något men jag har lyckats bortse från en del svagheter som filmen har hur som helst. Skurkarna är ordentligt korkade men inte charmiga på samma sätt som i exempelvis Ensam hemma. Det är fortfarande kul historia och jag skrattar ändå en hel del men det går helt enkelt inte att blunda bort en del dumheter och manushål heller. Sänkt betyg till 3. Uppdatering 210123: Jag måste varit på dåligt humör när jag såg filmen den där gången. Självklart är det en fyra, skitroligt ju!