2.6
2.6
Greta
När servitrisen Frances hittar en kvarglömd handväska i New Yorks tunnelbana tar hon med den hem till ägarinnan, pianolärarinnan Greta. Eftersom Frances mamma dött blir hon snabbt vän med den lite ensamma änkan som också nyligen förlorat någon. Att det var en dålig idé börjar hon inse först när det visar sig att hon inte är den första godtrogna tjej som lockats in i Gretas tillvaro.
Originaltitel | Greta |
Regissör | Neil Jordan |
Manus | Neil Jordan, Ray Wright |
Genre | Drama, Dokumentär, Thriller, Mysterium, 2010-tal |
Skådespelare | Isabelle Huppert, Chloë Grace Moretz, Maika Monroe, Colm Feore, Stephen Rea, Zawe Ashton, Thaddeus Daniels, Jeff Hiller, Parker Sawyers, Raven Dauda, Jane Perry |
En standardmall men filmens kvalitet ökar på grund av regissören som även har tillgång till mer kvalitativa skådespelare än vad som genen vanligtvis bjuder på. Krypande tempo med klyschor men aldrig tråkig.
Ganska mycket av en standardthriller med en hel del helt obegripliga handlanden av huvudpersonerna. Vägs upp av en solid instats av Isabelle Huppert och att den trots allt var spännande. Men spänningen försvinner stundtals när man förundras så över hur karaktärerna i berättelsen agerar.
En sån där thriller som bara dyker upp och visar sig vara riktigt bra. Använder sig av genrens väl använda grepp, så visst är det förutsägbart. Men på det stora en bra thriller.
Sevärd
Helt okej, hade önskat att den var lite mer psykologisk istället för standardthrillern 1 A som vi får. Otroligt förutsägbar, du kommer alltid veta vad som kommer hända (minst) några minuter före det händer. Men gjord på ett proffsigt sätt och utan några riktigt stora svagheter.
En ganska bra och spännande film med många bra tvister. Slutet gillade jag också. 3,5.
Intressant idé men det blir bara dåligt och förhastat
På manusstadiet är det här som vilken psykopatrulle som helst, men manuset har fått en bättre produktion än vad det kanske förtjänar. Mest av allt hänger en sådan här films öde på sin psykopat, och i Isabelle Huppert har man en så bra psykopat som man kan önska sig. Hon lyckas framstå som livsfarlig utan att egentligen göra så mycket, samtidigt som hon tar ut svängarna och ser ut att ha kul i rollen. Logikproblem finns det onekligen en del, och genrens alla klichéer betas av, den gör det dock medvetet, och det dyker ändå upp en del kreativa detaljer längs vägen. Som trashig underhållning håller det här bra klass, och det är i slutändan det enda jag bryr mig om