Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.6
av 5

Grizzly Man


I tretton somrar dokumenterade Timothy Treadwell sitt liv bland Alaskas grizzlybjörnar tills han och hans flickvän i oktober 2003 blev dödade av en av björnarna. Han var medveten om farorna men såg sig som björnarnas beskyddare och såg sin uppgift att leva och dö för dem. Filmen består till stor del av Treadwells eget filmmaterial.


Originaltitel Grizzly Man
Regissör Werner Herzog
Manus Werner Herzog
Genre Dokumentär, 2000-tal
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 6015
Filmnummer 30215

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av krufo
En misslyckad skådepselare med alkoholproblem finner nytt hopp om livet när han besöker de stora vildmarkerna i Alaska. Här kommer han nära djuren på ett sätt som ingen gjort innan honom, särs...   Läs mer »

Skapad 2019-12-11 av Exterus
Grizzly Man är en helt lysande dokumentär av Werner Herzog om björnfantasten Timothy Treadwell. Timothy Treadwell var en lite udda individ som spenderade 13 somrar i Alaska helt ensam med en stor p...   Läs mer »

Kommentarer


apelsin
2021-03-19
Lite långtråkig emallanåt, men unik story och speciell personlighet, man får vara glad över att det blev film, stark tvåa eller trea.
ModestyWilde
2020-03-11
Gjorde mig djupt illamående. Hemsk!
karlmats
2018-05-27
En väldigt fascinerande karl men hans naturfilmer är betydligt mer intressanta än hans rants. Jag förstår att Herzog fastnat för det här, och han gör en bra presentation av Treadwells material, men det blir lite utdraget och segt och i slutändan får han nog räknas mer som en knäppgök än en visionär. En ganska stark 2a, det är ändå en ganska unik bild av den här delen av världen vi får se. När björnarna slåss är det verkligen gurgel.
Gubbkepan
2017-09-25
Det här är en av de där filmerna jag återkommer till ungefär en gång om året. Jag älskar den! En vacker naturdokumentär med en otroligt fascinerande huvudperson, Timothy Treadwell. Rekommenderas starkt.
Ful_fisk
2016-11-05
Riktigt fin och bra dokumentär om en märklig människa. Herzog levererar även på äldre dagar! Märker bland kommentarerna att många verkar antingen älska eller hata Timotthy Treadwill; själv tycker jag mest om att luta mig tillbaka och intresserat observera. Måste inte ha en åsikt om absolut allting.
Orichime
2016-10-11
Det här är bland det konstigaste jag sett i dokumentärväg. Och obducenten skrämmer skiten ur mig.
Valarn
2016-07-05
Än en gång hittar Herzog en unik karaktär och porträtterar hans livshistoria på ett respektfullt och nyanserat vis. Filmen är i princip fri från sentimentalitet och den är lika vacker som den är sorglig. Djupt imponerad.
StureStenhög
2016-05-13
Fascinerande på väldigt många plan. Inte minst givetvis för att Timothy Treadwell tycks ha varit en väldigt fascinerande människa. Tyvärr verkar den här filmen få diverse amatörpsykologer och moralister att krypa fram ur sina hålor med sina tvärsäkra analyser och fördömanden, och det känns onekligen lite trist. Det är förvisso helt tydligt att Treadwell hade sina fel och brister som människa, men jag kan inte låta bli att verkligen gilla honom ändå, eller kanske just därför. Det är trots allt excentrikerna som gör den här världen intressant, och det är ju inte alla förunnat att faktiskt hitta ett ställe där man känner sig hemma, om det stället råkar varar bland grizzlybjörnar i Alaska så får det väl vara så. Det i sig gör ju också att den här filmen är full med härliga naturbilder och ögonblicksbilder från djurlivet. Jag finner det dessutom intressant att Herzog gör det här till en studie i filmskapande och skärskådar Treadwells hårda jobb att bygga en viss bild av sig själv. Det känns som att Herzog har såväl invändningar mot som identifikationspunkter med sin huvudperson. Det verkar finnas både beundran och motsättningar där, men mest av allt verkar allt landa i en respekt för honom. Det är en utmärkt utgångspunkt för en dokumentärfilmare, och det är även där någonstans jag landar själv
cannibalrice
2016-03-05
Jag skulle nog sätta den här filmen på en topp fem när det gäller skräckfilmer. (Ja, skräckfilmer, det är ingen typo).
Muhammed
2015-06-23
Handlar i grund och botten om människans brist på självkännedom. Individuellt och kollektivt.
Visa äldre kommentarer »