Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4.3
av 5

Gudfadern


Coppolas klassiska filmatisering av Mario Puzos roman om en maffiafamilj i New York. I centrum står Don Corleone, Gudfadern, men också hans söner bistår honom vid det intrikata maktspel som pågår mellan Corleone och de andra familjerna i området.


Originaltitel The Godfather
Regissör Francis Ford Coppola
Manus Francis Ford Coppola, Mario Puzo
Genre Drama, Kriminalare, 70-tal
Skådespelare Marlon Brando, Robert Duvall, Al Pacino, Diane Keaton, James Caan, Talia Shire, Sterling Hayden, John Cazale, Al Lettieri, John Marley, Richard Conte, Abe Vigoda, Richard S Castellano, Al Martino, Alex Rocco, Richard Bright, Gianni Russo, Rudy Bond, Morgana King, Lenny Montana, John Martino, Tony Giorgio, Vito Scotti, Salvatore Corsitto
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 33799
Filmnummer 569

Recensioner

Skapad 2019-12-20 av Paths_of_Glory
Min favoritfilm genom alla tider. Det här är den klart mest perfekta och överlägset bästa film som någonsin har gjorts. Familjen Corleone är en respekterad och inflytelserik maffiafamilj med ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-14 av Anonym
Nu tar jag mig an en svår uppgift. Att recensera (som det anses) världens bästa film. Den första i trilogin ”Gudfadern” som heter likadant. Det är svårt på det sättet att det är många som ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-12 av BeforeYouDie
Marlon Brando spelar här Don Vito Corleone, gudfadern, som är en högtrespekterad, och fruktad, ledare av Corleone-familjen. Det är egentligen en siciliansk släkt som bor i New York sedan en tid t...   Läs mer »

Skapad 2019-12-06 av rikirock
Coppolas klassiska filmatisering av Mario Puzos roman om en maffiafamilj i New York. I centrum står Don Corleone, Gudfadern, men också hans söner bistår honom vid det intrikata maktspel som pågå...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av
”I believe in America” Med dessa fyra ord introduceras en av världens genom tiderna bästa film. En film som har betytt mycket för filmhistorien och en odödlig klassiker som alltid kommer att se...   Läs mer »

Kommentarer


GreenMamba
2018-04-23
Jag fattar verkligen inte vad som ska var så speciellt med den här filmen. Händer typ ingenting. Jätteseg!!
olli51
2017-10-26
Otroligt bra film, sett flera gånger o ser alltid nåt nytt. så en bra film ska va
RustyFilm
2016-12-05
Del 1 av Coppolas maffia-drama Gudfadern. Ett imponerande mästerverk som belönades med tre Oscars 1973, bl.a. för bästa film. Marlon Brando gör sin numera klassiska roll som maffia familjens överhuvud Don Vito Corleone. Övriga familjemedlemmar Michael, Sonny, Fredo och Connie introduceras även dom på ett mäktigt sätt. Har tidigare sett filmen på "vanlig" DVD. Den tekniska kvalitén är avsevärt bättre nu med den här restaurerade Blu-ray utgåvan. Men min förväntan var ett ännu större lyft
andybrando
2016-10-05
Filmkonst på högsta nivå. En film i episkt format, mästerligt regisserad, ackompanjerad av Nino Rotas minnesvärda musik. Fullständigt oemotståndlig.
Stygga-Vargen
2016-09-10
En av de bästa filmerna som någonsin gjorts, alla kategorier! Jag har sett alla tre filmerna både på VHS, DVD och Blu-ray. Filmen är nästan tre timmar lång men det märks inte; tiden bara flyger förbi. Skådespelarna gör ett utmärkt jobb och musiken är också i särklass. Det är bara att duka fram en pizza och nåt att dricka till och sätta på filmen!

2016-04-13
Världens bästa film i mitt tycke. :)
Rehn108
2016-04-04
Fantastiskt. Jag är förvånad över att jag kunde sitta i tre timmar som klistrad utan att ens zoona ut för att kolla mobilen, men den här filmen trollband mig. Dels vill jag ge beröm åt hur tät den är och att det alltid ligger en hotfull, spännande stämning över scenerna. Dels vill jag berömma de långa bågarna, där minspel av en karaktär i periferin av en scen kan vara något jag som tittare reagerar på, men det är inte förren flera scener senare som jag förstår varför personen reagerade sådär tidigare. Grymt bra sammahållet liksom, bra koll på hela ensembeln under filmmakandet. Dels vill jag berömma den ändå mysiga Fanny och Alexander-jul-stämningen som man lyckas skapa i filmens inledningsskede. Det här är väl ändå en av få hyllade maffiafilmer där jag kan hålla med om att en viss glorifiering finns, ofta (tex Goodfellas eller Donnie Brasco) är det ju bara glatt på ytan men misär därunder, men här verkar det ganska mysigt. I inledningen i alla fall! Även om det blir mer och mer mörker och elände även i den här filmen när den pågår. Och pågår det gör den ju, ett bra tag. Kan väl på samma tema säga att jag hade önskat ännu mer speltid med Vito i spetsen, för det är en väldigt fascinerande del av filmen också men den utforskas lite för lite kan jag tycka. Med allt detta sagt - fantastiskt bra film. Jag var ett barn när jag såg den sist och jag tror inte att jag förstod hantverket då. Det gör jag nog knappt nu heller. En film att se om många gånger.
Ful_fisk
2016-03-06
The one and only Gudfadern. Här finns ett par brister i det berättartekniska, men det hade man nog inte lagt märke till ifall man inte sett den så många gånger och vetat om dess status. Självfallet är det ett mästerverk. Al Pacino är så fasansfullt jävla svinbra.
Spaderfyra
2015-12-25
Absolut en av topparna i filmhistorien. Nästan kusligt bra skådespelare. Dessutom i särklass det bästa musiktemat.
Qhunden
2015-09-22
Gudfadern, varje filmkonnässörs heliga graal. Något jag alltid ställt mig skeptisk till. Efter gårdagens omtitt av denna klassiker får jag nog definitivt ställa mig i den skara som anser den överskattad. Den är såklart otroligt välgjord i sitt berättande, i synnerhet foto, klipp och musik. Bortsett från smockan som missar med en halvmeter har jag få invändningar på det filmtekniska. Men vad är det egentligen jag ska känna och vem ska jag känna för? Ploten är tunn och särskilt spännande blir det aldrig. Utan särskild dynamik eller samvetskval hos karaktärerna känns det som att premissen är att gangsters är coola och då slutar det i form av någon sorts patriarkalisk våldsvoyerism. Då känns tre timmar faktiskt rätt långa.
« Föregående kommentarerVisa äldre kommentarer »