Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Hajen


Polischef Brody allierar sig med en ung havsforskare och den färgstarke hajfiskaren Quint i en jakt på liv och död för att förgöra den tre ton tunga vithaj som sprider skräck och fasa i den lilla badorten.


Originaltitel Jaws
Regissör Steven Spielberg
Manus Peter Benchley, Carl Gottlieb
Genre Thriller, Äventyr, Skräck, 70-tal
Skådespelare Robert Shaw, Roy Scheider, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton, Carl Gottlieb, Susan Backlinie, Jeffrey Kramer, Jonathan Filley
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 20797
Filmnummer 766

Recensioner

Skapad 2019-12-22 av GrandMaster_E
Peter Benchleys roman ”Jaws” (Käftar), som handlar om en jätte vithaj som terroriserar en liten badort på USA:s kust hade länge toppat försäljningslistorna i flera länder då producenterna p...   Läs mer »

Skapad 2019-12-14 av Stygga-Vargen
Under början av 00-talet såg jag min första skräckfilm och för mig blev det början på en skräckperiod som kom att vara i flera år och under den perioden upptäckte jag filmer som än idag til...   Läs mer »

Skapad 2019-11-30 av connya
Steven Spielberg skulle drygt 20 år efter \"Jaws\" regissera dinosaurier i Jurassic Park och skapa ett fantastiskt äventyr, som jag var 13 år gammal när jag såg för första gången, och än idag...   Läs mer »

Kommentarer


Andreas_
2023-06-18
Filmen som satte hajar och regissören Steven Spielberg på kartan, det är en fantastiskt bra film på många sätt och än idag när man ser om den 48 år!!!! senare så håller den upp nästa lika bra som första gången man såg den, en tidlös klassiker kan man säga, det är fortfarande spännande trots att man kommer ihåg exakt vad som ska hända och sluta, detta är också det enda som drar ner betyget från första gången man såg den till nu, det blir som sagt inte lika spännande eller läskigt när man vet exakt vad som ska hända och kommer att hända filmen igenom men jag är så imponerad att den håller så bra ännu, jag trodde inte det när jag nu såg om den, men ack så fel jag hade, ett smärre mästerverk helt enkelt, Spielberg är en mästare bakom kameran och han bevisar det här utan tvekan och trion av huvudkaraktärerna spelar så oerhört bra i sina roller så att det är oscar varning på allihop, Robert Shaw, Roy Scheider, Richard Dreyfuss är alla tre helt fenomenala och när man såg denna första gången nån gång på 80 talet tror jag det var när man var en liten grabb så vågade man inte bada på många år, den satte verkligen spår trots att man vet att det inte finns hajar i Sverige men på något sätt så fanns alltid känslan där i bakhuvudet ändå och efter denna fantastiska hajfilm så har det aldrig kommit någon lika välgjord hajfilm igen, dagens CGI kan inte mäta sig med denna film, det går inte, dagens CGI hajar känns inte lika realistiska eller skrämmande, inte ens dom tre uppföljarae till denna film lyckas leva upp till samma känsla och skräck, detta är en film som jag aldrig hoppas att dom gör en remake av och förstör denna skatt till film, den håller även så bra ännu att det behövs ingen remake, det är magiskt på många sätt, filmkonst när den är som bäst, tyvärr lever den dock mycket på själva storyn som egentligen är ganska simpel men Spielberg förvandlar ett simpelt manus till något extraordinärt men när du vet allting om hur det ska gå osv, så tappar det udden lite och det är som sagt det enda som drar ner betyget något, har man aldrig sett denna, se den, ett måste, en klassiker som alla bör ha sett och gillar man hajfilmer, se denna och skippa allt annat skräp som kommer ut idag med halvdan CGI, enda hajfilm som varit någorlunda nära är The Shallows enligt min mening men även den är långt ifrån denna suveräna klassiker, väldigt väldigt bra trots att man sett den och kan storyn, betyget blir en stabil 4:a idag vid en omtitt.
sodomiten
2024-03-12
En bra film. Fast det var tur för hajen att gubbarna inte hade mer än harpungevär och tomma tunnor att komma med. Och en skräp-båt.
Jonkenstein
2021-12-02
Den här filmen är bra. Hajen har de fått till bra och skådisarna är lysande. Inte så otäck som jag trodde, men spännande var den.
picklessmulan
2021-09-25
Detta är ett mästerverk och kommer alltid förbli ett mästerverk
RustyFilm
2020-12-27
Har förstås sett det här tidigare men det var ett bra tag sen. Sen 2002 har jag betygsatt och dokumenterat alla filmer jag sett, och i den dokumentationen finns ingen haj med. Så säkerligen över 20 år sen senaste titten, dags för en uppdatering av intrycken. Jag såg den nu på en underbart välrestaurerad bluray utgåva. Detta välkända och välgjorda drama behöver ingen presentation, det är bara och konstatera att det än i dag är en spännande skräckis och bör räknas som en stor klassiker. Steven Spielberg snittar klart över 4p i min bok och här blir det högsta betyg.
kanemura
2019-12-30
Världens bästa film.
Kyliz
2019-10-06
En suverän klassiker som man kan se hur många gånger som helst.
deswhip
2019-07-21
Filmen förtjänar sin status som klassiker till 100%, den blir bara bättre med åren. Till skillnad från det mesta som görs idag i samma genre är den här filmen verkligen spännande! Dessutom är skådespeleriet utmärkt och karaktärerna färgstarka.
stgurgel
2018-09-09
Ruskigt snygg haj även med dagens HDbild. Och Richard Dreyfus är härlig i sin roll som störd machofiskare
live
2018-08-19
Såg första gången! Inte jättemycket skräck, men jag är också rätt tålig när det kommer till just den genren. Men förstår varför den ses som en klassiker! Mycket bra. Förvånande bra underliggande meningar, dialoger och scener. Ser gärna fler gånger.
Visa äldre kommentarer »