Ska jag vara ärlig så har den här filmen åldrats, och inte så väl som jag skulle vilja tycka/minnas. Det är snäppet bättre än genomsnittet, men det känns som att den kunnat vara både mer spännande och dramatisk. 6/10
Filmen som satte hajar och regissören Steven Spielberg på kartan, det är en fantastiskt bra film på många sätt och än idag när man ser om den 48 år!!!! senare så håller den upp nästa lika bra som första gången man såg den, en tidlös klassiker kan man säga, det är fortfarande spännande trots att man kommer ihåg exakt vad som ska hända och sluta, detta är också det enda som drar ner betyget från första gången man såg den till nu, det blir som sagt inte lika spännande eller läskigt när man vet exakt vad som ska hända och kommer att hända filmen igenom men jag är så imponerad att den håller så bra ännu, jag trodde inte det när jag nu såg om den, men ack så fel jag hade, ett smärre mästerverk helt enkelt, Spielberg är en mästare bakom kameran och han bevisar det här utan tvekan och trion av huvudkaraktärerna spelar så oerhört bra i sina roller så att det är oscar varning på allihop, Robert Shaw, Roy Scheider, Richard Dreyfuss är alla tre helt fenomenala och när man såg denna första gången nån gång på 80 talet tror jag det var när man var en liten grabb så vågade man inte bada på många år, den satte verkligen spår trots att man vet att det inte finns hajar i Sverige men på något sätt så fanns alltid känslan där i bakhuvudet ändå och efter denna fantastiska hajfilm så har det aldrig kommit någon lika välgjord hajfilm igen, dagens CGI kan inte mäta sig med denna film, det går inte, dagens CGI hajar känns inte lika realistiska eller skrämmande, inte ens dom tre uppföljarae till denna film lyckas leva upp till samma känsla och skräck, detta är en film som jag aldrig hoppas att dom gör en remake av och förstör denna skatt till film, den håller även så bra ännu att det behövs ingen remake, det är magiskt på många sätt, filmkonst när den är som bäst, tyvärr lever den dock mycket på själva storyn som egentligen är ganska simpel men Spielberg förvandlar ett simpelt manus till något extraordinärt men när du vet allting om hur det ska gå osv, så tappar det udden lite och det är som sagt det enda som drar ner betyget något, har man aldrig sett denna, se den, ett måste, en klassiker som alla bör ha sett och gillar man hajfilmer, se denna och skippa allt annat skräp som kommer ut idag med halvdan CGI, enda hajfilm som varit någorlunda nära är The Shallows enligt min mening men även den är långt ifrån denna suveräna klassiker, väldigt väldigt bra trots att man sett den och kan storyn, betyget blir en stabil 4:a idag vid en omtitt.
Har förstås sett det här tidigare men det var ett bra tag sen. Sen 2002 har jag betygsatt och dokumenterat alla filmer jag sett, och i den dokumentationen finns ingen haj med. Så säkerligen över 20 år sen senaste titten, dags för en uppdatering av intrycken.
Jag såg den nu på en underbart välrestaurerad bluray utgåva.
Detta välkända och välgjorda drama behöver ingen presentation, det är bara och konstatera att det än i dag är en spännande skräckis och bör räknas som en stor klassiker. Steven Spielberg snittar klart över 4p i min bok och här blir det högsta betyg.
Filmen förtjänar sin status som klassiker till 100%, den blir bara bättre med åren. Till skillnad från det mesta som görs idag i samma genre är den här filmen verkligen spännande! Dessutom är skådespeleriet utmärkt och karaktärerna färgstarka.