Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Hajen


Polischef Brody allierar sig med en ung havsforskare och den färgstarke hajfiskaren Quint i en jakt på liv och död för att förgöra den tre ton tunga vithaj som sprider skräck och fasa i den lilla badorten.


Originaltitel Jaws
Regissör Steven Spielberg
Manus Peter Benchley, Carl Gottlieb
Genre Thriller, Äventyr, Skräck, 70-tal
Skådespelare Robert Shaw, Roy Scheider, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton, Carl Gottlieb, Susan Backlinie, Jeffrey Kramer, Jonathan Filley
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 20796
Filmnummer 766

Recensioner

Skapad 2019-12-22 av GrandMaster_E
Peter Benchleys roman ”Jaws” (Käftar), som handlar om en jätte vithaj som terroriserar en liten badort på USA:s kust hade länge toppat försäljningslistorna i flera länder då producenterna p...   Läs mer »

Skapad 2019-12-14 av Stygga-Vargen
Under början av 00-talet såg jag min första skräckfilm och för mig blev det början på en skräckperiod som kom att vara i flera år och under den perioden upptäckte jag filmer som än idag til...   Läs mer »

Skapad 2019-11-30 av connya
Steven Spielberg skulle drygt 20 år efter \"Jaws\" regissera dinosaurier i Jurassic Park och skapa ett fantastiskt äventyr, som jag var 13 år gammal när jag såg för första gången, och än idag...   Läs mer »

Kommentarer


Misslovemovie
2018-08-18
En av de bästa filmerna som gjorts, en klassiker som tål att ses om flera gånger.
yrkeschaufföre
2018-07-16
Fantastisk skräck! Det sämsta med den här är de efterföljande filmerna.
Stan
2018-07-15
höjer tillbaka. mästerverk rakt igenom. vilken klassiker
päronanton
2018-06-13
En verklig klassiker som håller än!
Nalleman
2018-04-30
Kanske inte riktigt så bra som man tyckte den var när den kom men visst det är en klassiker.
Boondock_saint
2018-04-07
Ha. 2006 såg jag den här första gången, då satte jag en tvåa. Nu efter omtitt höjer jag till en fyra. Visst, den pendlar mellan kass och briljant, men så fort borgmästaren, eller stadens invånare över huvud taget egentligen, är ute ur bild och historien fokuserar på huvudpersonerna så är det ett otroligt imponerande hantverk. Hur de bygger upp spänningen med hjälp av musik och låter hajens närvaro visas med diverse tunnor, bryggor osv i en oändlig katt- och råttalek är fruktansvärt välgjort.
Rai
2017-12-10
En klassiker, som skrämde upp som liten när jag skulle bada ut i havet! De senare filmerna förutom 2:a är riktigt usla!!
Zingostar
2017-10-25
Jag ger den en fyra. För hantverket och för att den är bra i det stora hela med några riktigt rysliga scener. Om man däremot ska jämföra den med dagens filmer går den alldeles för segt. Har inte åldrats så bra. speciell mittenpartiet av filmen är en snoozefest ala 70 talet.
Stygga-Vargen
2017-08-14
A true masterpiece!
Memmem
2016-07-11
Skickligt gjord skräckfilm! Denna omtalade skräckfilm utsågs av Amerikanska Filminstitutet till USA:s näst bästa skräckfilm. Endast "Psycho" kom före. Den fick dessutom tre oscar för bästa musik, bästa ljud och bästa klippning. Den var nominerad till bästa film, men där vann "Gökboet". I likhet med Hitchcocks film börjar den lugnt, för att senare öka crescendot av skräck med rysliga inslag då och då. "I de lugnaste vattnen simmar de fulaste fiskarna" stämmer mycket väl in på denna film. Filmen begynner med att polismästaren på badorten Amity Island konstaterar att en liten flicka dödats av en haj. Borgmästaren påstår dock att det var en båtolycka. En vecka senare dödas en liten pojke av en haj, och denna gång finns det vittnen. Journalister och en hajforskare kommer till badorten och rädslan och skräcken kan börja. Jag såg denna film första gången när den var ny, på Vinterpalatset vid Norra Bantorget i Stockholm, och det gjorde ett stort intryck på mig, både filmen och biografen. Stämningen byggs upp långsamt med inslag av plötslig skräck, men filmen borde klippts ner till 100 minuter, trots sin oscar. Det är ju inga karaktärsroller som spelas, utan allt bygger på handling och skräck, så det är svårt att säga om skådespelarna spelar bra. Jag tycker i varje fall att hajen spelar bäst. Fotograferingen är utmärkt och musiken av John Williams blev berömd. Betyg: 4-
« Föregående kommentarerVisa äldre kommentarer »