Häng dom högt
Ett gäng tar fast fel man och lynchar honom. De tror att han dör men har fel. Snart är han dem hack i häl och vill ha hämnd...

Originaltitel | Hang 'em High |
Regissör | Ted Post |
Manus | Leonard Freeman, Mel Goldberg |
Genre | Drama, Kriminalare, Western, 60-tal |
Skådespelare | Clint Eastwood, Ed Begley, Inger Stevens, Pat Hingle, Ben Johnson, Dennis Hopper, Bruce Dern, Charles McGraw, Ruth White, Mark Lenard |
Har alltid trott detta var en spagettivästern, om än ingen Leone, men det här var ju helamerikanskt. En bra film med bra tankar kring rättvisans luddiga hörn i den korrupta vilda västern. Bra musik, stilrent bildspråk. Satt och ruvade ganska bra på fyran hela vägen, men slutet lämnade ändå ett litet tomt intryck. Får räcka med en stark trea, istället.
Clintans första kåbojsare på amörikansk mark efter Italien-sejouren tycker jag inte alls är så pjåkig. Blir inte så oväntat en hybrid mellan amerikansk och italiensk västern. Fint skådisfolk i smårollerna och bra score av Dominic Frontiere.
2.5. Just sett om Dollartrilogin och då är det såklart tufft för den som western som står på tur. Ploten borde leda till läcker hämndturné, men det är tyvärr rätt segt. En hängningsscen tar typ en kvart och vi tvingas dessutom på helt onödig romantik som bara förstör. Såklart kul med Hopper och Dern, men det räcker inte. Fattar att de vill ta ett steg bort fr spaghetti och göra något annorlunda (cigarr har bytts mot tandpetare, stubbet är bortrakat, poncho har blivit vanliga kläder) men det lyckas inte så bra som det borde med den ploten och Clintan.
I Sverige peakade nog vilda västerngenren under 50–60 talen. Detta med en extra stor topp i mitten av 60-talet då Sergio Leone kom med sina tre spagettiwesterns alla med Clint Eastwood i huvudrollen (men med olika karaktärsnamn).
Den här kom ett par år efter spagettitoppen och med amerikansk regi (Ted Post). Jag tycker att både Ted Post och ”Klintan” trampar på snyggt i Leones fotspår här. Speciellt under första halvan av filmen ser det väldigt bra ut, under filmens andra halva sjunker tyvärr kvalitén rejält. Och här i slutet av 60-talet dalade nog hela vilda västerngenren.
Clintan är cool som vanligt men detta är inte hans bästa rulle.
Inte den bästa westernfilmen men långtifrån den sämsta.
Egentligen bra men den segar på rätt rejält efter ett tag. Sen kändes det som filmen mest handlar om moraliskt rätt eller fel med hängning 2+
Eastwoods första western på amerikansk mark håller inte riktigt fullt ut och slutar alldeles för tidigt. Skådespelarna gör sitt bästa och kända framtida storstjärnor som tex Dennis Hopper dyker upp i småroller. Det är dock svårt att inte gilla en western med Clintan.
Den här filmen hade funkat fint om man hade fått längre tid i fängelse och när han åker ut för att leta efter männen. För jag finner nästan en halvtimme av slutet så seg, blev väldig enkelt snabbt.
Tappar sista halvtimmen..