Härlig är jorden
Kortfilm som förebådar Sånger från andra våningen. En man berättar om sitt liv i ett antal stillbilder. Första delen i kortfilmssamlingen "90 minuter 90-tal"
Originaltitel | Härlig är jorden |
Alternativ titel | 90 minuter 90-tal, del 1, World of Glory |
Regissör | Roy Andersson |
Manus | Roy Andersson |
Genre | Drama, Kortfilm, 90-tal |
Skådespelare | Klas-Gösta Olsson, Lennart Björklund |
Speciell stämning som verkligen sätter fingret på något. Tragokomisk rakt igenom.
Jag hade ingen aning om vad filmen skulle handla om när jag började titta och har sällan mått så dåligt av en film som denna. Filmen är ändå fantastiskt på alla vis men kan omöjligt få högsta betyg då obehagskänslan är så påtaglig. Jag är helt skakis.
Det här är mitt betyg. Betyget är härligare än filmen. Filmen är en överraskande scen i början följt av 14 minuter plågsam tristess.
Kortfilm av Roy Andersson, mest berömd för sin oförglömliga öppningsscen. Riktigt grym film som snyggt målar upp en bild av medelsvenskens tomma tillvaro. Man märker tydligt stilgreppen som Sånger från andra våningen skulle göra världsberömda tio år senare. Kan kanske vara hans bästa film i karriären, trots att den endast varar 14 minuter.
Många snygga bilder, tycker dock inte alls om berättargreppen. Fin subtext, bra. Dock ej särskilt märkvärdig...
Bortsett från skoscenen var det minsann på gränsen till ett mästerverk.
Fantastisk
Öppningsscenen är överraskande. Estetiskt sett är filmen fulländad emellanåt. En stillbild blir till ett konstverk. Och budskapet är starkt. Det räcker långt. Bristerna ligger främst i att mannen talar in i kameran och att det blir för stelt för att kännas trovärdigt och bli gripande.
Filmen griper tag i en från första scen, mycket annorlunda.
KLASS.