4.1
4.1
Harmonica – En hämnare
En kvinnlig jordägare väntar på att järnvägen ska komma till Västern, men är inte medveten om att en lejd mördare är ute efter henne.

Originaltitel | C'era una volta il west |
Alternativ titel | Once Upon a Time in the West |
Regissör | Sergio Leone |
Manus | Sergio Leone, Sergio Donati |
Genre | Äventyr, Western, 60-tal |
Skådespelare | Charles Bronson, Henry Fonda, Claudia Cardinale, Jason Robards, Gabriele Ferzetti, Paolo Stoppa, Frank Wolff, Jack Elam, Woody Strode, Lionel Stander, Keenan Wynn |
Instead of talking he plays, and when he better play he talks.
Efter en tio minuter lång scen på en tågstation med fruktansvärt närgångna kameravinklar och det stilla visslandet från en vi... Läs mer »
När Sergio Leone var klar med sin Dollartrilogi ville han inte göra en till western. Han ville göra Once Upon a Time in America. Och han ville göra den i USA. Men amerikanska filmbolag och produce... Läs mer »
Kan säga att jag var lite förvirrad i början, kändes rörigt, vem var vad, ljud som förvirrade, ögon som stannade i blicken. Men herrejösses vilken resa det här blev. Allt uträknat i minsta detalj, vilket man kanske inte förstod förrän allt var över, inget var onödigt, allt tillförde något. Karaktärer som var flerdimensionella, vissa som växte med uppgiften, tänker då extra på Jason Robards roll som Cheyenne, hur han framställs, det är genialt, men gjort så dolt, så på gränsen till vad man kan ana. Sedan har vi Charles Bronsons karaktär Harmonica, in i det längsta hålls man på halster om hans avsikter. När allt faller på plats och ridån går ner, känner jag att detta måste ses igen, då kan det inte bli annat än en femma.
Världens bästa film. Punkt.
Inledningsscenen och slutscenen är magiska. Däremellan känns det väldigt ointressant och oengagerande. Munspelstitelspåret är även det magiskt, men tyvärr är det ju nästan bara värdelös banjoklinkande tramsmusik som körs filmen igenom. Dollartrilogin utklassar denna film med ljusår i alla avseenden.
Älskar den här filmen på ett annat sätt än För några få dollar mer, som är mil absoluta favoritspaggewestern. Kommer nog inte se om den här lika ofta, men den är ett fullständigt mästerverk ändå. Bara filmmusiken i sig är en femma. Klart topp 3 filmsoundtracks någonsin.
2022-02-26: höjer trean från knappa fem år sedan till en fyra. Så jäkla snygg, vilket foto(!), härligt tålmodigt tempo, vågar låta långa tystnader tala, tuffa och roliga repliker, såklart toppmusik. Nog bästa western efter Hateful eight. 2017-07-17:Höjer tvåan från 2004 till en trea efter omtitt.
Omtitt efter ca 10 år. Stämningsfokuserad och det som ger filmen sin specifika karaktär också tenderar att bli dess fall. Jag gillar paketeringen och det utdragna tempot men bakom den fasaden saknas en del. Fina skådisar som Robards och Fonda. Betyget blir ändå en 4;a även denna gång.
En riktigt bra western. Rekommenderad femma e ändå högt betyg för den kommer inte upp klassen som för en handull dollar och den onde den gode och den fule håller. Så det blir en fyra från mig.
Har lite svaga minnesbilder sen gammalt från den här. Såg den på bio när den var den var nysläppt. Känner igen några sporadiska scener med Claudia och någon med Bronson. Tyckte nog att den var tråkig redan då för så här brukar jag inte glömma en film handling. Once upon
nämns ofta när klassiska western filmer listas. Men någon riktig höjdare tycker jag inte att det är. Många jättestora och poriga ansikten vare
Riktigt bra!
Rekommenderad femma. Blev dock mest en besvikelse inte samma klass som dollarfilmerna eller "Den onde, den gode och den fule". För långsamt för ofta samtidigt som den där nerven aldrig riktigt infann sig. På gränsen till en svag fyra men stannar på en stark trea.